Yüzde yüz yerli otomobil Ekim'e hazır

Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim"den 50 yıl sonra ikinci deneme Otosan'ın efsane yöneticisi Bernar Nahum'un oğulları Jan ve Claude'dan geliyor. Yüzde 100 yerli oto ekimde vitrine çıkıyor...

Yüzde yüz yerli otomobil Ekim'e hazır
Yüzde yüz yerli otomobil Ekim'e hazır
GİRİŞ 24.07.2010 09:52 GÜNCELLEME 24.07.2010 09:52
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Ufuk Sandık'ın haberi

Türk otomotivinin önde gelen isimlerinden Bernard Nahum'un oğulları Jan ve Klod, gençlik yıllarında hayalini kurdukları 'Türk malı' otomobili 34 yıl sonra gerçekleştiriyor.

1976'da geliştirdikleri 'Çağdaş' isimli otomobil için, Vehbi Koç'un yakın çalışma arkadaşı ve grubun otomotiv grup başkanı babalarından onay alamayan Nahum Kardeşler, bu kez hayallerini Karsan'da gerçeğe dönüştürüyor.

İnan Kıraç'ın çoğunluk hissesine sahip olduğu Karsan'da geliştirdikleri Türk malı araç New York taksi ihalesine girerken, Ekim ayında İstanbul Auto Show fuarında sergilenecek. Nahum kardeşler, bir anlamda ikinci 'Devrim'i yaratacak.

New York taksi projesi için düzenlenen törende konuşan Karsan Murahas Azası Jan Nahum, Türkiye'nin geleceğinin kendi markasını yaratmaktan geçtiğini söyledi. Nahum, "Bu romantik bir beklenti değil. Mecbur olduğumuz bir sıçrama" dedi.

Yerli bir markanın katma değerinin başka marka için üretilenden 3 kat fazla olduğunu belirten Nahum, şunları anlattı: "Otomotiv, bu sorumluluğu almazsa hiç bir sektör bunu yapamaz.

2010'da 1.5 milyon üretim yapan Türk otomotivinin 2025'te 5 milyon araç üretime çıkması planlanıyor.

Yani Avrupa'daki 4 araçtan biri Türkiye'de üretilecek. Buna bu şartlarda Avrupa ve dünya izin verir mi? Tabii ki hayır. Bizim kendi markalarımızla bu hedefe ulaşmamız gerekiyor."

New York projesiyle markalaşma yolunda önemli bir adım attıklarını söyleyen Nahum, "Taksiye özgün bir segmentin olmadığını gördük. Tüm dünyada taksiler mevcut araçlardan türetilmiş.

Taksi ihalesini markalaşma ve kendi modelimizi yaratmak için bir fırsat olarak gördük" dedi.

New York taksi 150 milyon dolara üretilecek

JAN Nahum, Karsan, Kıraça ve Hexagon Grup şirketlerinin ortak iştiraki olan Hexagon Studio tarafından geliştirilen 'Geleceğin taksi projesi'nin 26 bin 500 adetlik New York ihalesini kazanması halinde önümüzdeki yıl 150 milyon dolarlık yatırımla üretiminin devreye gireceğini söyledi.

Nahum, New York ihalesi olmasa bile, diğer megakentlerin ihtiyacı için üretim yapacaklarını kaydetti.

Connect Meksika'da üretilecek ihaleye giren tek Türk biziz

JAN Nahum, New York'ta taksi ihalesine giren tek Türk malı aracın kendilerine ait olduğunu belirterek, "Ford'un ihaleye girdiği Transit Connect, Gölcük'te üretilmeyecek.

Ford, NY Belediyesi'ne Amerika için aracı Meksika'da üreteceklerini açıkladı. Karşımızda Türkiye'de üretilen başka bir rakip yok" dedi.

SABAH

YORUMLAR 30
  • 61.rahatsız 13 yıl önce Şikayet Et
    yine mi. Bir yüzde yüz yerli oto daha ..bir iki hafta sonra eger tamamıyla unutulmazsa,motoru şu ülkeden difransiyeli bu ülkeden burası da şu ülkeden diye bir haber çıkar.Sonra mucize kabilinden bir prototip de çıkabilir .Sonra ne mi olur? Altını çizerek söylüyorum unutulur gider...
    Cevapla
  • semerkand1978 13 yıl önce Şikayet Et
    devrım. çok sevındık ailece 2010 turkıye kendı yerlı arabasını yapıyomus vaybe böyle sacma sapan insanların purecesını hayata gecırecenıze turkıyeden genc kardeslerımızın purecelerını hayata gecırın
    Cevapla
  • isme gerekyok 13 yıl önce Şikayet Et
    kısmet olursa bende yapacağım. nasıl 100% bilemiyorum ama hayalim ve bunu gerceklestirecek adımları atıyorum izin alırsam revolution olarak yabancıda olsa bu isimde araba üreteceğim ama modelleri kesinlikle türk ismi olacak hatta oğlumun ismi koyacağım onur olacak ve teline kadar herşeyi 100% olacak fiyatı fahiş olamayacak çünkü tamamen yerli olduğundan lambası bile türk olacak sadece motoru değil ve dünyaya türk ü tanıtacağım
    Cevapla
  • Murat ÇULHA 13 yıl önce Şikayet Et
    turk mali. zamaninda yuzde yuz yerli otomobil ureticem diyen birini yerin dibine soktular. neden? cunku ucu koc ailesine dokunacakti. koc ailesinin menfaatleri bu ulkenin menfaatinden ondedir her zaman. simdi isimleri turk ismi bile olmayan bir yahudi aile bu ise kalkisiyor ilk turk otomobili oluyor. ayni fikirde degilim. bu ulkenin kaymagini hep yahudiler yiyor zaten. hadi koc ailesi kalk bunu da durdur. yerse tabi...
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 13 yıl önce Şikayet Et
    benim bir arabaya yerli demem için. kesinlikle bizim mahalledeki kaportacı hilmi abinin yapmış olması gerekirdi diye düşünüyorum :D garajında yıllarca devlet desteği olmadan bir araba çizip onu ortaya çıkararak geliştirmiş olması gerekirdi. ya da bizim Karadenizli arkadaşların icadı olsaydı daha çok sevinirdim. bu yukarıdaki adamlar zaten otomotiv sektörünün içinde yetişmiş adamlar. onlar yapmasında kim yapsın. bu bence, ilk yerli Türk yapımı araba diyerek piyasadan parsayı toplama olayına benziyor. ama yine de hayırlısı olsun bilemiyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle