Araç muayenesinde bunlar bulunsun!

Türkiye'de araç muayene istasyonları özelleştikten sonra 5 dakikada muayene devri sona erdi. İşte araç muayenesine giderken aracınızda bulunması gerekenler...

Araç muayenesinde bunlar bulunsun!
Araç muayenesinde bunlar bulunsun!
GİRİŞ 22.12.2008 13:38 GÜNCELLEME 22.12.2008 13:38
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Türkiye'de araç muayene istasyonları özelleştikten sonra kontroller artık özel sektöre geçti. Eskisi gibi 5 dakikada muayene olma devri de son erdi... 

Yeni sistemle 10 ayrı nokta kontolü yapan TÜVTÜRK yetkilileri, uygun olmayan birçok aracı da geri çeviriyor. Hatta öyle ki, araçların neredeyse yarısı ilk kontrolden geçemeyip geri dönmek zorunda kalıyor.

İşte TÜVTÜK'ün açıklamasına göre araç muayenesinde kontrol edilen noktalar ve dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:

KONTROLÜ YAPILAN NOKTALAR

1-Fren Tertibatı: Fren pedalından başlayarak; mekanik, hareketli, sürtünen ve esneyen her aksam elle veya gözle kontrol edilir. İlgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde, fren test cihazı ile aynı aks üzerinde bulunan tekerleklerin fren kuvveti sapma yüzdesi ile toplam araç ağırlığına göre fren verim yüzdesi hesaplanır.  

2-Direksiyon Sistemi: Direksiyon simidinden başlayarak sırasıyla; direksiyon mili, direksiyon kutusu ve bağlantı elemanlarıyla sistemi tekerleklere bağlayan direksiyon rot kollarının boşluk ve sağlamlıkları; elle, gözle ve boşluk test cihazlarıyla kapsamlı olarak kontrolden geçirilir.

3-Görüş Şartları: Aracın tüm dış camları, cam yıkama tertibatları, cam silecekleri, iç ve dış görüş aynaları titizlikle kontrol edilir.

4-Aydınlatma Sistemi: Tüm iç-dış aydınlatma, fren, gösterge, sinyal, geri vites, plaka ve sınır lambaları kontrol edilir. Uzun-kısa ve sis farlarının yükseklik ayarları cihazlar vasıtasıyla test edilir.

5-Aks, Jant, Lastik ve Süspansiyon Sistemi:

6-Şase ve Şase Bağlantı Parçaları: Araç gövdesinin sağlamlığı hem sürüş anında hem de olası bir kaza durumunda yolcular açısından büyük öneme sahiptir. Bunun yanında şaseye bağlanmış bir çok parçanın da sağlam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. Bunlar; sürücü kabini ve araç gövdesi, bağlantıları, merdiven basamakları, koltuklar, alt taban, egzoz boruları, susturucular, yakıt tankı ve boruları, stepne ve taşıyıcısı, kapılar ve kapı kilitleri, yan ilave korumalar, çekici römork ve treyler çeki kaplini ile kaplin mekanizmalarının kontrolünü kapsar.

7-Diğer Donanımlar: Pasif güvenlik sistemlerinin en önemlilerinden biri emniyet kemeridir. Bir kaza esnasında emniyet kemeri takılı olan yolcunun diğer yolculara  göre hayatta kalma şansı her zaman daha yüksektir. Bu sebeple ön ve arka emniyet kemerleri ve  kilit karşılıklarının fonksiyonelliği kontrol edilir. Bunların yanısıra yangın söndürme tüpü, üçgen ikaz reflektörü ve ilk yardım çantası da kontrol edilir.

8-Gürültü Kirliliği: İstasyonlarda gürültü seviyesi kontrolleri gerçekleştiriliyor.

9-Yolcu Taşıyan Araçlar İçin: Toplu taşıma araçlarına yönelik olarak; koltuk düzenleri, iç aydınlatma lambaları, ısıtma sistemleri ve havalandırma sistemlerinin seyahat eden yolcuların gereksinimlerini karşılayacak şekilde olup olmadığı kontrol edilir.

10-Araç Tanımları: Trafikte seyreden araçların üzerinde taşıdıkları plaka, tanıtım numaraları ile ruhsat üzerindeki tescil ve trafik bilgileri birebir aynı olmak zorundadır.

ARAÇ MUAYENESİ ÖNCESİNDE HAZIRLANMASI GEREKEN ZORUNLU BELGELER

Tüm araçlar için;

- Ruhsat
- Fenni Muayene İzin Belgesi
- Trafik Sigortası
- İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda en az 1 adet.
- Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
- Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.
- Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacak.

 
KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 35
  • MURAT CUMALI 15 yıl önce Şikayet Et
    Araç Muayeneleri. Ben Muayene ist. çalıştım.İnsanlarımız alışmış ruhsat gitmeden muayene işine.Ama düşünün bindiğiniz şehirler arası otobüs,çocuğunuzun servisi gibi araçların fren tutmadığını kaza olduğunu hepimiz üzülürüz.Ben gözümle x Konya firmasının otobüsünün lastiklerinin bitik,ilkyrdm seti yok,yangın tüpü boş, yola 54 kişi alıp çıkıyor.ama yolcular bilmiyor.Kaza oldumu da Allah tan deniyor.Yok öyle kardeşim.İşimize geldi mi kötüleriz.Anlatıldığı gibi bıçaklama adam vurma bunlar hikaye.
    Cevapla
  • hakan yılmazer 15 yıl önce Şikayet Et
    aksaklıklar düzeltilmeli. saçma sapan şeylere kafa yoruyorlar.arka koltuktaki orta kemer arızalı diye muayene etmiyorlar,kimi teknikerlerinde kapılarda ilk yardım çantası vs satıcıları(fırsatcıları) ile ortak olduklarını düşünmeden edemiyorum.çok yavaş ilerlemeyide bir an önce halletmeliler,insanın 1 günü sıra beklemekle geçiyor,bide muayeneden geçemeyince tartışmalar çıkıyor,yakınlarda bir kaç teknikerin yada sıra yüzünden tartışan insanların birbirini vurduğunu duyarsam hiç şaşırmam.benden söylemesi,oralara gidince sabırlı olalım.
    Cevapla
  • Dürüst Olalım 15 yıl önce Şikayet Et
    Gariplik. Görevli kişilere bakımlı sıfır aracı götürün, sanki az hasarlı, hafif kusurlu yazma mecburiyetindeymiş gibi davranıyorlar, ilgisiz şeylere de bakıyorlar. Güvenliğimiz için en iyisi 3 ayda bir muayene olsun, Doğan, Şahin, Broadway gibi araçlar direkt çürüye ayrılsın bari. Bir de bu adamlar memleketi kuzey-güney diye ayırmışlar, haritaya bir bakın, diğer bölgeden aracı muayeneye almıyorlar. Misal, aracınız 34 plakaysa ve siz Urfa, Diyarbakır'da oturuyorsanız, en yakın muayene yeri Bitlis veya Van, buyrun.
    Cevapla
  • erkan şahin 15 yıl önce Şikayet Et
    yorumları okudum dehşet oldum. biri demişki 2008 medel araç nasıl muayne oluyor ??? eger bu araba 01.09.2007 de trafige çıkmış ise 2007 değil 2008 model olarak çıkıyor birde bu araba örnek:kapalı kasa kango komyonet olarak görünür ruhsat da kamyonetler her yıl muayne olur bu kadar basit milleti tii ye alayım derken tii oldunuz
    Cevapla
  • erkan şahin 15 yıl önce Şikayet Et
    engin3400. o okudugun yorumu ben yapmadım yorumları okurken yarumu yazan kişinin ismi al kısımda yazmak da artı bilmeyen için bazı binek arabalar komyonet olarak geçmektedir ve bunların muaynesi her yıl yapılmakta istese aracı sıfır olarak al
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle