Hibrit üretimine Hyundai de katılıyor

Türkiye’de birbiri ardına “hibrit” araç üretimi yapan fabrikalara Hyundai de katılıyor. Hyundai Assan’ın bu yıl üretmeye başlayacağı yeni nesil i20 ve 2021’de üretilecek B-SUV modelinin hibrit versiyonları da olacak

Hibrit üretimine Hyundai de katılıyor
Hibrit üretimine Hyundai de katılıyor
GİRİŞ 20.01.2020 09:39 GÜNCELLEME 20.01.2020 09:41

Türkiye otomotiv endüstrisi, yüksek teknolojili hibrit ve elektrikli araç üretimine yönelik dönüşümünü hızlandırdı. Toyota, Renault ve Ford’un ardından Hyundai de, Türkiye’deki fabrikasında hibrit versiyonlara sahip iki model üretmeye hazırlanıyor.

 

Dünyadaki otomotiv trendlerine hızlı ayak uyduran Türkiye otomotiv sektörü, özellikle ihraç pazarlarında hibrit ve elektrikli araçlara olan talebin artmasıyla birlikte birbiri ardına “hibrit” üretimine başlıyor. Otomotivde bir üst lige yükselen Türkiye, böylelikle hibrit üreten az sayıdaki ülkeler arasında önemli yere sahip olacak. Bu konuda öncü üreticilerden biri olan ve Türkiye’de C-HR ile Toyota Corolla Sedan modellerinin hibrit versiyonlarını üretmeye başlayan Toyota’yı, hibrit Clio ile Oyak Renault ve hibrit Transit Custom PHEV ile de Ford Otosan izlemişti.

İki model geliyor

Hyundai Assan da, bu yıldan itibaren hibrit üretimi yapan fabrikalar zincirine katılmaya hazırlanıyor. Muhtemelen yaz aylarında üretimine başlanıp, sonbaharda satışa sunulması beklenen yeni nesil i20, Hyundai’nin Türkiye’deki hibrit atağının ilk adımı olacak. Yeni nesil i20’nin ardından 2021’de de, yeni nesil ve Hyundai yelpazesi için de tamamen yeni olacak B sınıfı SUV gelecek. Yine İzmit’te üretilecek ve Mart 2021’de bantlara çıkacak bu aracın da bir hibrit motor seçeneği bulunacak.

Böylece Türkiye, Güney Koreli markanın hibrit ve elektrikli araç satış hedeflerine ulaşmasına önemli katkı sağlamış olacak. Nitekim Hyundai, 2020’den itibaren Avrupa’da satacağı araçlarının yüzde 75’den fazlasının hibrit, plug-in hibrit, yüzde 100 elektrikli ve hidrojen yakıtlı motorlara sahip olmasını hedefliyor.

2025 yılına kadar 44 elektrikli ve hibrit model satışa sunmayı planlayan Hyundai, aynı zamanda elektrikli ve hibrit araç üreten dünyadaki en büyük üçüncü marka olmak istiyor. Hyundai, hibrit teknolojili Ionic modelini de Türkiye yollarına çıkarmıştı.

Bu arada Hyundai, uzun zaman sonra fabrikasında üç model bir arada üretir hale gelecek. İzmit Alikahya fabrikası, Hyundai’nin denizaşırı ilk tesisiydi. 1997 yılından bu yana üretim yapan ve yıllık 245 bin adetlik kapasitesi bulunan fabrika, 3 vardiya ile üretim yapıyor. Hyundai Assan, 2019 yılında 178 bin adet araç üretirken, bunun 81 bin 662 adedini i10 modeli oluşturdu.