Son dakika: Yerli otomobilde yeni gelişme...Resmi Gazete'de yayımlandı

Son dakika haberi... Yerli elektrikli otomobil üretimine ilişkin ayrıntıları içeren Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnamede açıklanan bilgilere göre; yerli elektrikli otomobil üretimi tesisi Bursa'da kurulacak. Üstlenici firmaya alım garantisi dâhil pek çok devlet desteği sağlanacak.

GİRİŞ 27.12.2019 08:55 GÜNCELLEME 27.12.2019 09:23
Bu Habere 116 Yorum Yapılmış

Yerli elektrikli otomobil üretimine ilişkin ayrıntıları içeren Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından yapılacak elektrikli otomobil üretim tesisine, Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca devlet desteği verilecek.

4323 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Kararda, yerli otomobilin üretimine ilişkin detaylar da aktarıldı. Elektrikli yerli otomobil, Bursa'da kurulacak tesiste üretilecek. Tesiste, 300'ü nitelikli personel olmak üzere 4323 kişi istihdam edilecek.

YATIRIM TUTARI 22 MİLYAR LİRA

 

Yatırımın süresi, başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019 tarihinden itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Bu süre içerisinde 5 ayrı modelden yılda 175 bin otomobilin üretilmesi öngörülüyor. Belirlenen hedefin süre içerisinde tamamlanamaması halinde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca sürenin yarısı kadar daha ek süre tanınabilecek. Yatırımın toplan tutarı ise 22 milyar lira olarak tespit edildi.

30 BİN OTOMOBİLLİK ALIM GARANTİSİ

TOGG'un gerçekleştireceği yatırıma, 30 bin otomobillik alım garantisi verildi. Garanti çerçevesinde, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin elektrikli otomobil alınacak.

Yerli otomobile devlet tarafından sağlanacak destekler şunlar:

Gümrük Vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kâr payı desteği, yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi. 

YERLİ OTOMOBİLİN GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

YERLİ OTOMOBİLİN İÇİNDEN İLK FOTOĞRAF

Yerli otomobilin hayalet ekranında kilometre bilgisi olarak yaptığı toplam yol 120 kilometre olarak görüntülendi.

ÜÇÜNCÜ FOTOĞRAF LALE DETAYI

TOGG'dan yapılan üçüncü paylaşımda yerli otomobilin ön ızgarası gün yüzüne çıktı. Yerli otomobilin ön ızgarasında lale detayı yer alıyor. Paylaşım sonrası Bakan Varank'ta Twitter hesabından lale simgesi paylaştı.

İKİNCİ FOTOĞRAF: AYNALAR YERLİ YERİNDE

Türkiye'nin Otomobili Girişimi Grubu'nun resmi Twitter sayfası ikinci fotoğraf olarak otomobilin ön cam, tavan çıtası A sütunları ve aynalarını gösteren yeni bir fotoğraf paylaşılmıştı.

İLK FOTOĞRAF FARLAR

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun resmi Twitter sayfasından ilk olarak  "Türkiye’nin Otomobili"nin kararlı bakışlarını gösteren farlarının yer aldığı fotoğraf paylaşılmıştı.

YERLİ OTOMOBİLİN FİYATI NE KADAR OLACAK

Yerli otomobilin fiyatının 150-200 bin TL aralığında olması bekleniyor.

YERLİ OTOMOBİL NE ZAMAN ÇIKACAK?

27 Aralıkta tanıtılacak yerli otomobilin 2022 yılında piyasaya çıkması planlanıyor.

YERLİ OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ

Yerli otomobil C segmenti SUV olarak tasarlandı. Tamamen elektrikli olacak yerli otomobilin 500 km menzile sahip olması bekleniyor.. Öte yandan 4x2 ve 4x4 seçenekleri olacak yerli otomobilin bir de sedan versiyonunun olması bekleniyor. Yerli otomobilin tasarımını İtalyan merkezli Pininfarina isimli şirket yaptı. Bu şirket daha önce Ferrari'ye de tasarım yaptı. 

YERLİ OTOMOBİL İNTERNETE BAĞLI OLACAK

Yerli otomobil İnterneti ekosisteminin bir parçası olacak. Yani sürekli internete bağlı durumda kalacak ve otonom sürüşü destekleyecek. Nesnelerin interneti ile evdeki cihazlara da bağlanabilecek.

 

YORUMLAR 116
  • Sezai 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyem adına seviniyorum buda bir başarıdır, ne mutlu türküm diyene
    Cevapla
  • Fırtına 4 yıl önce Şikayet Et
    Araçları çok çok beğendim bize yakışır ama kese delik
    Cevapla
  • Tahminen 4 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatı minimum 150 olacaktır. Benim tahminim 175 200 bin arası ve değer bu kalitede bir araba yurt dışından gelse 500binden aşağı gelmez. Daha uygun modeller de 2030a kadar çıkar tahminen
    Cevapla
  • ARTIK 4 yıl önce Şikayet Et
    Son zamanlarda artan olayllardan dolayı araçlarda 1) Araç kamerası 2 ) Araç takip sistemi mutlaka mecburi olmalı. Yeni üretilenler fabrikada takılmalı diğerlerine de süre tanınmalıdır. Aksi halde cezalandırılmalı ve olaylarda kesin kusurlu sayılmalıdır. Herkes olayların gerçek yüzünün görülmesini sağlamakla yükümlü olmalıdır. Yabancı ülkelerde bu yıllardır zorunlu zaten.
    Cevapla
  • samimi 4 yıl önce Şikayet Et
    Uygun fiyat deniliyor ? Sana uygun olan bana uygun degildir .Nasilki Almanlarin hepsi 760 Bmw yi alamiyorsa , bu ilk ama 10 sene sonra degisik modellerle cikacaktir ve fiyatlari daha uygun hale gelecektir.Önemli olan dunyada SES getirmesidir !
    Cevapla
  • Özdemir 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir yorum. Fakat bazı insanlarımız bilerek çamur at izi kalsın misali yorum yapıyorlar. Buda içimizde milli olmayan nekadar çok yüzünü gizleyen ve gerçek kimliği dışarıya ait vatandaşlarımızın olduğunu gösteriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle