Dünyanın merakla beklediği dev birleşme onaylandı

Fiat Chrysler (FCA) ve Peugeot ile Citroen markalarının sahibi PSA'nın birleşmesiyle dünyanın en büyük dördüncü otomobil firması ortaya çıkacak. Firmalardan yapılan ortak açıklamaya göre bu birleşme ile hiçbir fabrika kapatılmadan yıllık 3.7 milyar euro tasarruf edilecek

Dünyanın merakla beklediği dev birleşme onaylandı
Dünyanın merakla beklediği dev birleşme onaylandı
GİRİŞ 31.10.2019 13:24 GÜNCELLEME 31.10.2019 18:12
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

FCA ve Peugeot ile Citroen markalarının sahibi PSA dünyanın dördüncü büyük otomobil üreticisini oluşturmak için yüzde 50-yüzde 50 hisse takasıyla güçlerini birleştireceklerini açıkladılar. Fiat ve PSA yaptıkları ortak açıklamada, iki grubun yetkililerinin görüşmeleri önümüzdeki haftalarda sonuçlandırmaya çalışacağını ifade ettiler.

YENİ ŞİRKETİN CEO'SU TAVARES

FCA Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, ortak şirkete başkanlık edecek. Peugeot'un CEO'su Carlos Tavares ise yeni şirketin CEO'su olacak. İki otomobil üreticisinin vardığı anlaşma, otomobil üreticilerinin, dünya çapında talebin azalmasıyla karşı karşıya kaldığı ve teknolojik olarak daha gelişmiş, daha çevreci otomobil modelleri geliştirmeye çalıştığı bir dönemde geldi. Fiat ve FCA arasındaki birleşme tamamlandığında, hiçbir fabrika kapatılmadan birleşme sonucunda yıllık 3.7 milyar euro  (4.1 milyar dolar) tasarruf edilmesi bekleniyor.

Anlaşma kapsamında Fiat Chrysler (FCA) hissedarlarına 5.5 milyar euro (6.1 milyar dolar) özel temettü ödeyeceğini ve hissedarlarına robot üretim birimi Comau'da hisse vereceğini söyledi. Merkezi Hollanda'da olacak grupta 11 kişilik yönetim kurulu bulunacak.

Bu kurulun altı üyesi Tavares dahil Peugeot'dan, beş üyesi ise Yönetim Kurulu Başkanı Elkann da dahil olmak üzere FCA'dan gelecek. Hisseler Paris, Milano ve New York borsalarında işlem görecek. PSA küresel büyüme planları çerçevesinde 2017 yılında GM'den Opel'i satın almıştı.

İTALYA OLUMLU BAKIYOR

 İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Stefano Patuanelli, iki büyük otomobil üreticisi olan İtalyan Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile Peugeot ve Citroen markalarının bağlı bulunduğu Fransız PSA Grubu'nun olası birleşmesine ilişkin, "Bu anlaşma, ülkemizin kalkınma ve istihdam planlarına saygı duyuyorsa bu iyi bir haber." ifadesini kullandı. 

Patuanelli, Rai 3'teki Agora programında yaptığı açıklamada, FCA'dan, İtalya'daki endüstriyel planlarına dair yatırım ve üretimde istikrar isteyeceklerini ifade ederek, FCA-PSA birleşmesinin maliyetler üzerinde bir etkisi olabileceğini ancak bunun İtalya'daki çalışanları etkilememesi gerektiğini söyledi.

FCA yönetiminden henüz kimseyle görüşmediğini belirten Patuanelli, "Bu anlaşma, ülkemizin kalkınma ve istihdam planlarına saygı duyuyorsa bu iyi bir haber. Otomotiv sektöründeki kalkınma kapasitesine katkı sağlayabilir." dedi.

İtalya Sanayiciler Konfederasyonu (Confindustria) Başkanı Vincenzo Boccia da Avrupa girişimi olarak ortaya çıkan bu birleşimi desteklediklerini ifade ederek, "ABD ve Çin ile mücadele edebilmek için Avrupalı devlere ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR 3
  • Ayarci 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanayide Fiat ve Peugeot marka araçların Tamir ve bakımını yapanlar dört köşe oluyor.EN MASRAFLI ARAÇ BUNLAR...
    Cevapla
  • blob 4 yıl önce Şikayet Et
    0+0=0 yalan mı?
    Cevapla
  • Kamanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bana hayırlı işler İşler ikiye katlanacak yani
    Cevapla