Otomobillere gelecek yeni özellikler

Teknoloji, günümüzde hızla gelişim ve değişim gösteriyor. Zamanla gelişen teknoloji, otomotiv sektöründe de etkisini yüksek oranda gösteriyor.

Otomobillere gelecek yeni özellikler
Otomobillere gelecek yeni özellikler
GİRİŞ 27.10.2019 16:34 GÜNCELLEME 27.10.2019 18:01

Henüz herkesin aklına yer etmiş uçan arabalara ulaşmak için çok erken olsa da otomobillere getirilen ve üzerinde çalışılan 7 ilgi çekici özelliği sizler için listeledik. Gelin bu özellikleri yakından inceleyelim.

1. Otonom otomobiller:

Bir otomobile kendi kendini sürme yetkisini vermek, biraz göz korkutucu olabilir zira ufak hataların bile büyük sonuçlara yol açabileceği trafikte yapay zekâya güvenmek biraz risk almak gibi gözüküyor. Tabii otomobil üreticileri de kusursuz otonom araçlar üretmek için çalışıyor. BMW, Audi, Ford ve Honda gibi büyük otomobil üreticileri, kusursuz bir otonom araç deneyimi elde edebilmek için mesai harcamaya devam ediyor.

2. Güneş enerjili otomobil:

Kullandığımız otomobiller, genellikle ya dizel yakıt ya da benzin kullanıyor. Gelişen teknoloji sayesinde hayatımıza elektrikli arabaların girmesiyle birlikte bazı otomobil üreticileri, daha farklı bir yakıtla çalışan otomobiller üretmeyi akıllarına koydu ve bu sefer kullanılacak yakıt Güneş enerjisiydi. Güneş enerjili ilk otomobil, Hollandalı girişimci şirket Lightyear'ın ürettiği The Lightyear One.

3. Kaza önleyici hava yastıkları:

Otomobillerdeki hava yastıkları sert bir çarpışma anında aracın içinde bulunanlar mümkün olan en az hasarı alsın diye üretiliyor. Kaza önleyici hava yastıklarındaki fikir ise otomobil kaza olacağını anladığı zaman, otomobilin dışarısına yerleştirilen hava yastıklarını patlatmak ve bu şekilde otomobiller arasındaki çarpışmanın şiddetini önemli biçimde düşürmek üzerine kurulu.

4. Otomobiller arası iletişim (V2V):

V2V olarak da bilinen otomobiller arası iletişim özelliği, aynı kablosuz bağlantı dalgaları arasında olan araçların yapılan hareketleri birbirlerine aktarması fikrine dayanıyor. Bu özelliğin frenleme ve yön verme hamlelerini iyileştirmeye yönelik olarak kullanılması planlanıyor.

5. Parmak izi tarayıcılı kapı kilitleri:

Günümüzde akıllı telefonlarımızdan fazlasıyla aşina olduğumuz parmak izi tarayıcılar gelecekte otomobilimizin kapı kilidini açabilmemiz için de kullanılır hâle gelecek. Günümüzde bazı uygulamaları olduğunu da hatırlatalım.

6. Park desteği:

Günümüzde çoğu otomobil kullanıcısının yaşadığı en büyük zorluk belki de park etmek olabilir. Otomobil üreticileri, bu işin üstesinden gelmek için sorumluluğu otomobillere vermeyi planlıyor. Bazı otomobil üreticileri, sayılı otomobil modeline bu özelliği koyuyor ancak gelecekte bu işlem, kusursuz bir şekilde çoğu otomobil modelinde kullanılabilir hâle getirilecek.

7. Kalkış kontrolü:

Hız, adrenalin ve spor arabaları seven okurlarımızın daha çok ilgisini çekecektir. Kalkış kontrolü ismi verilen bu özellik, aracın mümkün olan en yüksek güç ve en yüksek tutuş ile kaldırılması anlamına geliyor. Bu özelliği gelecekteki araçlarda otomatik bir özellik olabilir ve bu şekilde tüm araçlar hızlı bir şekilde kalkış yapabilir.