ABD, Tesla'ya soruşturma başlattı

Tesla'nın otomatik park pilotu sistemi ile sorun yaşayan birçok sürücü var. Buna ek olarak Tesla’nın en büyük sorunularından bir tanesi de, bataryalarıyla alakalı yazılım güncellemesi problemi. ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla'yı bir geri çağırma yapmak zorunda bırakabilir.

ABD, Tesla'ya soruşturma başlattı
ABD, Tesla'ya soruşturma başlattı
GİRİŞ 06.10.2019 15:08 GÜNCELLEME 06.10.2019 15:09

NHTSA’nın başlattığı bir soruşturmada yetkililer, bu yılın başlarında Tesla Model S ve Tesla Model X’lere bataryalarıyla alakalı bir yazılım güncellemesi gönderildiğini tespit etti. Soruşturmayı yürüten yetkililerin belirttiğine göre Tesla’nın bu yazılım güncellemesini yapma sebebi de bazı Tesla modellerinin kaza harici alev alma riskinin ortadan kaldırılmasının istenmesi olmuş.

 

 

Fakat bu yazılım güncellemesini alan Tesla araçların menzil değerlerinde de bir azalma fark edildiği belirtiliyor. Yetkililere göre de Tesla bazı araçlarını kapsayan bu batarya sıkıntısını araçlarına bir yazılım güncellemesi göndermek yerine, NHTSA’ya bildirmeli ve bir geri çağırma operasyonu düzenlemeliydi.

Ayrıca ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nde geride bıraktığımız yaz aylarında da Tesla’ya bu konuda açılan davalar ile karşılaşıldığı belirtiliyor. Davalardaki iddialar da NHTSA’nın tespitleri ile aynı görünüyor. Çünkü o dava dosyalarında da Tesla’nın bazı modellerindeki batarya probleminin bilincinde olduğu ve araçların menzil değerlerinin düşeceğini de bile bile bir yazılım güncellemesi yayınladığı iddiaları yer alıyor.

 

 

Hatta belirtilenlere göre araçların menzil değerlerinin düşmesine ek olarak şarj sürelerinde de uzamalar tespit edilmiş. NHTSA’nın bu konudaki soruşturması da henüz ilk süreçlerde. Yani Tesla’nın suçlu olup olmadığı henüz kesinleşmiş değil. Eğer Tesla suçlu bulunursa da 2012-2019 model arası yaklaşık 2.000 otomobilini geri çağırmak durumunda kalacak.