Yakıt tasarrufu sağlamanın yolları! Aracınız daha az yakıt tüketecek

Mevcut aracınızın yakıt tüketimini düşürmenin birçok yolu bulunuyor. Bizde sizler için yakıt tasarrufu yapmanın yollarını bir araya getirdik. İşte sağladığı yakıt tasarrufu ile cebinizi rahatlatacak tüyolar...

Yakıt tasarrufu sağlamanın yolları! Aracınız daha az yakıt tüketecek
Yakıt tasarrufu sağlamanın yolları! Aracınız daha az yakıt tüketecek
GİRİŞ 15.08.2019 14:26 GÜNCELLEME 15.08.2019 17:37

Aracınızda mevcut yakıt tüketimini minimuma indirmek aslında sanıldığında da daha kolay. Bildiğiniz gibi Türkiye'de araçların yakıt performansı araç sahibinin bir numaralı tercihleri arasında yerini alıyor. Yeni araç alacak kullanıcılar, her defasında aracın ortalama yakıt tüketimine dikkat ediyor ve satın alacağı aracın modeline böylece karar veriyor. Fakat mevcut araç sahiplerinin de bütçesini ferahlatması mümkün.

Araçların ortalama yakıt tüketimi sürücüden sürücüye farklılık gösteriyor. Zira kullanım şekline bağlı olarak mevcut yakıt tüketimini düşürebilir bütçe yükünü bir hayli geri aşağılara düşürebilirsiniz. 

 

 

YAKIT TÜKETİMİNİ DÜŞÜRMENİN YOLLARI!

Peki daha az yakıt tüketebilmek için ne yapılmalı;

1) İlk olarak aracınızın lastiklerini sık sık kontrol edin. Zira lastik havalarının düzensiz olması aracın sürtünme oranını arttıracağı için daha fazla yakıt tüketmenize neden olacaktır. Ayrıca lastik basınçların daki dengesizlik aracın dengesinin de bozulmasına neden olacaktır.

2) Aracı ilk çalıştırdığınızda motorun ısınması için çok fazla beklemeyin. Onun yerine aracı çalıştırdıktan kısa bir süre yavaşça giderek motorun ısınmasına yardımcı olun.

3) Aracınız ile sabit hızlarda yolculuk etmeye özen gösterin. Sürekli değişkenlik gösteren araç hızı aracın sürekli yükte çalışmasına ve daha fazla yakıt tüketmesine neden olacaktır.

4) Gereksiz klima kullanımından kaçının. Soğuk ve sıcak hava koşullarında gereksiz klima kullanımından kaçının. Özellikle yaz aylarında yoğun trafikte veya düşük hızlarda seyahat ettiğinizde klimayı açmak yerine camları açarak ferahlamayı tercih edin.

5) Aracınızda gereksiz ağırlık ve yüklerden kurtulun. Araç içerisinde taşınan yüklerin ağırlığı aracın yakıt tüketimini doğru orantılı olarak etkilemektedir. 

6) Aracınızın rutin kontrollerini yaptırın. Aracınızın ufakta olsa tüm rutin bakımlarını eksiksiz bir şekilde yaptırın. Yoksa ilerleyen dönemde aracınız daha büyük hasarlar çıkarabilir ve bu durumda yakıt tüketiminizi olumsuz etkileyebilir.

7) Aracınız için kaliteli yağ kullanın. Zira kullandığınız motor yağları, motorun çalışma esnasında oluşturduğu sürtünmeyi minimuma indiriyor. Motor içerisindeki sürtünmenin miktarı aracın yakıt tüketimini de doğru orantılı olarak etkiliyor.

8) Ani fren yapmaktan kaçının. Aracınızla ani firen yapmak, yokuş aşağı inerken firen yapmak, sürekli dur kalk trafikte tol almak aracın yakıt tüketimini olumsuz yönde etkilemektedir.

9) Aracın gaz pedalına biraz daha hassas davranın. Zira gaz pedalına uygulayacağınız sert hareketler aracın zorlanmasına ve beraberinde daha fazla yakıt tüketmesine neden olacaktır.

10) Aracınızı yüksek devirli kullanmaktan kaçının. Aracınızı yüksek devirlerde kullanmanız daha fazla yakıt tüketmenize neden olacaktır.

11) Gereksiz vites değişiminden kaçının. Vites değişimlerinden araç devrini yeniden devrini toparlayabilmek için büyük bir güç sarf ediyor bu da aracında daha fazla yakıt tüketmesine neden oluyor.

12) Aracınızı satın alırken benzinli motor seçeneği yerine dizel motor seçeneğini tercih edin.

13) Rampa aşağıya giderken aracınızı boşa almayın. Yapılan araştırmaya göre rampa aşağı giden aracın vitesi boşta iken daha fazla yakıt tüketiyor.