40 bin araç için süreç başladı! Başvuran aracını alacak

Gümrüklerde soruşturma veya kovuşturma nedeniyle el konulan 40 bin araç için Temmuz ayında yapılan düzenlemenin ardından bugün itibariyle yasal süreç başladı.31 Aralık'a kadar devam edecek başvuru süreci içerisinde araç sahipleri mevcut ÖTV'nin yüzde 25'ini ödeyerek araçlarını teslim alabilecek.Düzenleme ile birlikte söz konusu araçlar üzerinden devletin kasasına ise 2 milyar TL gibi bir rakamın gireceği hesaplanıyor

40 bin araç için süreç başladı! Başvuran aracını alacak
40 bin araç için süreç başladı! Başvuran aracını alacak
GİRİŞ 09.08.2019 14:31 GÜNCELLEME 09.08.2019 14:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Temmuz ayının ikinci haftası Meclis'te kabul edilen torba yasanın içerisinde yer alan ve gümrüklerde el konulan 40 bin aracı ilgilendiren düzenleme resmileşti.

Gümrüklerde vergilerinin kısmen eksik ödenmesi nedeniyle başlatılan bir soruşturmaya veya kovuşturmaya konu kara taşıtlarının, sahiplerine iadesine ilişkin yönetmelik bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Düzenleme gümrüklerde bekletilen bir soruşturma ya da kovuşturmaya konu müsadere kararı verilmemiş ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış olan kara taşıtlarını kapsıyor.

31 ARALIK'A KADAR SÜRE TANINDI

Yurt dışından getirmeye çalıştığı aracı gümrüklerde bekletilenler 31 Aralık 2019 tarihe kadar ilgili gümrük idaresine başvuruda bulunarak aracının iadesini talep edebilecek. Başvuruya konu araç hakkında müsadere kararının bulunduğunun veya tasfiyesinin tamamlandığının anlaşılması halinde başvuru reddedilecek.

YÜZDE 25 ÖTV'Yİ ÖDENE TESLİM EDİLECEK

Gümrüklerde el konulan ve iadesi mümkün olan araçlar için vergi mevzuatına göre bir ÖTV rakamı çıkarılacak. Araç sahipleri iadesini talep ettiği araç için belirlenen özel tüketim vergisinin yüzde 25’lik tutarını ilgili gümrük idaresi ödemeleri halinde ise araçlarını teslim alabilecek.

TEBLİĞ SONRASI 1 AY İÇİNDE ÖDEME ŞARTI

Ödenmesi gereken tutar, başvuru sahibine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine ödenecek.

EL KOYMA KARARI MAHKEME TARAFINDAN KALDIRILACAK

Gerekli ödemelerin yapılmasının ardından, kanunun geçici 11 inci maddesi kapsamında yapılan ödemeye konu araç hakkında el koyma kararı kaldırılacak. Aracın iadesi soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı veya sulh ceza hâkimliğinden, kovuşturma aşamasında ise kovuşturmayı yapan mahkemeden istenecek.

ARAÇLARDAKİ ARIZA VE HASARLAR ALICIYA AİT

Cumhuriyet savcısı, sulh ceza hâkimliği veya mahkeme tarafından verilen iade kararının ibrazı üzerine, araç sahibine iade edilecek. Araçların gümrüklerde el konulmasından kaynaklı beklediği süre içerisinde ortaya çıkan tüm masraflar ise aracı alacak sahibi tarafından karşılanacak.

YORUMLAR 6
  • Hamit Soysuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Yani gümrükten araç getirenler için güzel bir haber
    Cevapla
  • Başar Özden 4 yıl önce Şikayet Et
    Keşke ÖTV oranları düşük olsa da millet bu yollara başvurmasa.
    Cevapla
  • melih eski 4 yıl önce Şikayet Et
    çok şanslılar yüzde 25 ötv karlı iş
    Cevapla
  • Eyüp Günendi 4 yıl önce Şikayet Et
    Sonunda aracımızı gümrükten alabileceğiz :D
    Cevapla
  • Zeynel Güler 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir haber. Nasıl alıcaz peki?
    Cevapla
  • Samii 4 yıl önce Şikayet Et
    Gümrükte aracın mı var? Yurtdışından getirirken gümrüğe takılan ya da yurtiçinde kalma süresini aştığı için el konulan araçlardan bahsediliyor. Sahipleri var yani.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle