Motor yağı nasıl değiştirilir? Motor yağı ne zaman değiştirilir?

Aracının bazı bakımlarını kendi yapan ve işçilik maliyetlerini ödemek istemeyen bazı kullanıcıların en çok sorduğu sorulardan biri olan "Motor yağı nasıl değiştirilir?" sorusuna adım adım haberimizde yer verdi. İşte tüm detayları ile motor yağı değiştirme rehberi...

Motor yağı nasıl değiştirilir? Motor yağı ne zaman değiştirilir?
Motor yağı nasıl değiştirilir? Motor yağı ne zaman değiştirilir?
GİRİŞ 28.07.2019 12:50 GÜNCELLEME 28.07.2019 12:53

Araçların periyodik bakımları listesinde ne başı çeken motor yağı değişimi, tüm otomobil sahiplerinin en çok iç içe olduğu bakımlar arasında yerini alıyor. Özellikle araçlarına titizlenen hatta bazı bakımlarını kendisi yapan kullanıcılar en çok motor yağı değiştirmenin inceliklerini ve yöntemlerini araştırıyor. Çoğu kullanıcı ise araçlarının motor yağını daha düşük maliyetle çözebilmek için kendisi değiştiriyor. Peki motor yağı nasıl değiştirilir? Nelere dikkat edilmesi gerekir? Tüm detayları ile haberimizde...

 

 

MOTOR YAĞI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

 

 

Motor yağının doğru zamanda değişimi için çeşitli faktörler yer alıyor. Bu değişimi motorun büyüklüğü, yaşı, bir önceki değişim süresi, kullanım şekli, yağın cinsi gibi birçok etmen etkiliyor. Fakat yetkili servisler bir aracın aksi bir durum olmadığı sürece yağın durumuna göre 7.500 km ile 15.000 km arasında değişiminin yapılmasını öneriyor. 

Yağ seçimi!

Motor yağ değişimine geçmeden önce aracınızda kullanacağınız doğru yağa sahip olmanız gerekir. Zira her aracın kulladığı motor yağı farklılık gösteriyor. Aracınıza uygun yağı tespit edebilmek için kullanıcısı kılavuzuna bakabilir veya yetkili servisten destek alabilirsiniz.

Motor yağını değiştirme işlemine başlamadan aracınızı hazırlayın

Aracınızın motor yağını değiştirmeden önce aracını hazırlamanız gerekiyor. Bildiğiniz gibi aracınızın motoru soğuk olduğunda motor yağı olması olması gereken yoğun bir kıvama dönüşür bu da yağ değişimi sırasında eski yağın yavaş boşalmasına hatta tam boşalmamasına neden olur. Bu nedenden ötürü yağ değişimi işlemine başlamadan önce aracınızı çalıştırın ve motor ısınana kadar biraz tur atın.

Motorun ısınmasının ardından aracınızı altında çalışabileceğiniz uygun bir konuma getirin. Eski yağı tahliye edebilmek içinde bir kap edinin.

Eski yağdan boşaltın

Aracınızın motor yağını değiştirmeden önce eski yağın motordan tamamen tahliye olmasını sağlayın. Bunun için öncelikle motorun üzerinde bulunun yağ kapağını yani yağ eklediğiniz kapağı açın. Akabinde aracın alt kısmında yer alan yağ boşaltma tıpasının altına önceden hazırladığınız kabı yerleştirin ve yağ boşaltım tıpasını açın. Şunu da hatırlatmakta fayda var. Yap boşaltım tıpasını açmak için araca özel anahtar gerekebilir. Böyle bir durumla karşılaşabilme ihtimalinize karşın motor yağı değişimi öncesi gerekli anahtarları temin edin.

Sonrasında eski yağın tamamen boşaldığından emin olun. 

Yağ filtresini çıkarın 

Aracın eski yağını tahliye ettikten sonra aracınızın motorunun üzerinde bulunan silindirik şekilde bulunun yağ filtresini saat yönünün tersinde çevirerek çıkarın. Burada da belirtmekte fayda var ki yağ filtresinin sökümü sırasında da aracınızın modeline göre özel bir anahtara ihtiyacınız olabilir. Yetkili servisler yağ değişimi ile yağ filtrelerinin aynı zamanda değiştirilmelerini daha uygun olduğunu belirtiyor.

Sonrasında yeni yağ fitresini alın. Hafifçe temizleyin. Parmağınıza aldığınız yağı filtrenin yerleşeceği ağız kısmına sürün ve yağ filtresini yerine yerleştirerek hafifçe sıkıntın

NOT: Yeni yağ filtresini gereğinden fazla sıkmayın.

Yeni yağ ekleme

Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra arcın alt kısmında çıkardığımız yağ tahliye tıpasını yerine takın ve aracı çalışmaz konumda iken 4-7 litre arasında motorun üst kısmından aracınıza yağ ekleyin ara ara yağ çubuğunu çekerek yağ miktarını kontrol edin. yağın durumuna göre biraz daha ekleyin. Sonrasında aracınızı çalıştırın kısa bir süre çalıştıktan sonra yağ çubuğundan yağ miktarını yeniden kontrol edin. Bazı durumlarda araç çalıştırıldığında yağ bir miktar eksilebiliyor. Böyle bir durum söz konusu olduğunda biraz daha yağ ekleyin.

Yağ değişim gününü ve km bilgisini not edin

Yağ değişim işlemini yaptıktan sonra motor yağını değiştirdiğiniz tarihi ve aracın kilometresini not edin. Zira bir sonraki ağ değişimine kadar bu bilgileri unutmamanız ve bir sonraki yağ değişim zamanını takip etmeniz açısından size yardımcı olacaktır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL