Alman devine çağrı: Türkiye'ye satmasınlar

Son dönemlerde ekonomide yaşanan sancılı sürecin ardından ‘Volkaswagen’ın Türkiye’ye yatırım yapacağı’ haberi piyasalarda olumlu yankılanırken, gözleri bir kez daha otomotiv sektörüne çevirdi.

Alman devine çağrı: Türkiye'ye satmasınlar
Alman devine çağrı: Türkiye'ye satmasınlar
GİRİŞ 28.06.2019 16:19 GÜNCELLEME 28.06.2019 16:19
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Otomobil devi Volkswagen'in potansiyel yatırım için Türkiye'yle görüştüğü, temasların oldukça olumlu ilerlediği ve fabrika için ülkemizde karar kılındığı neredeyse netleşti. Kimi taraflar bu adımı ‘ekonomiye olumlu katkıları olacak milyarlık yatırım’ olarak görürken, kimileri de ‘Dizel ve benzin yasağı Avrupa’da yayıldı. Orada üretemeyecekleri araçların fabrikasını Türkiye’ye kuruyorlar’ görüşünde. Türkiye Elektro Mobilite Derneği ise "Eğer burada üretecekleri araçları petrol zengini ya da elektrik yoksulu ülkelere satacaklarsa sorun yok. Türkiye’ye satmayı düşünüyorlarsa karşılarında bizi bulurlar" açıklamasında bulundu.

 

 

VW CEO'su Herbert Diess'in Çarşamba günü konuyla ilgili ülkemizi ziyaret ettiği belirtilirken, yatırım için son 2’ye ‘Türkiye ve Bulgaristan’ın kaldığı, Türkiye’nin hem iç pazar dinamikleri hem de bugüne kadar otomotiv sektöründe gösterdiği gelişim nedeniyle öne çıktığı vurgulandı.

Avrupa’daki kimi fabrikalarını başka yerlere kaydırmak zorundalar

 

 

Avrupa’nın en büyük elektro otomobil derneği Avere’nin ülkemizdeki kolu olan Türkiye Elektro Mobilite Derneği, söz konusu yatırımın avantajları ve dezavantajlarına yönelik açıklama yaptı.

Derneğin Genel Sekreteri Haluk Sayar, Avrupa'da yakın gelecekte tüm ağırlığın elektrikli araçlarda olacağına işaret ederek, "Avrupa, dizel ve benzinli araç konusundaki tavrını çok net bir şekilde koydu. Bu araçların satışına bir süre sonra kesinlikle izin verilmeyecek. Bu nedenle de Volkswagen başta olmak üzere otomotiv üreticileri dizel-benzinli araç üretecekleri kimi fabrikalarını başka yerlere kaydırmak zorundalar" şeklinde konuştu.

Yıllardır yatırım yapması istenen Volkswagen’in Avrupa’daki yasakların ardından Türkiye’ye yöneldiğine dikkati çeken Sayar, şunları söyledi:

“Son günlerde Volkswagen’in Türkiye’ye yapacağı muhtemel yatırım için farklı görüşler okuyoruz. Şirketin bu kararında Almanya’da dizel-benzinli araç üretemeyecek olması gerçeği yatıyor. Bu nedenle Türkiye ya da Bulgaristan öne çıktı.

Burada üretilen dizel araçlar ne olacak?

Volkwagen’in şu soruya net bir cevap vermesi lazım; ‘Burada üretecekleri araçları petrol zengini ve/veya elektrik yoksulu ülkelere ihraç etmeyi mi planlıyorlar?’ Eğer durum bu ise, yatırımdan memnuniyet duyarız. Sonuçta Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’ya yapılacak ihracatlar için hem çok stratejik bir konumda hem de iş gücü Avrupa’ya oranla daha ucuz.

Eğer Volkswagen burada kuracağı fabrikada üreteceği araçları Türkiye’de satmayı planlıyorsa o zaman hesapları yanlış çıkar ve elektro mobiliteye geçiş sürecinde Türkiye’ye ciddi zarar verir. Bu durumda bu sürece net bir şekilde karşı çıkarız.

Bilindiği üzere geçtiğimiz ay yayınlanan ulaşımda enerji verimliliğinin artırılmasına i̇lişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik ‘dizel yasağı’nın büyük şehirlerde uygulanmasının önünü açtı. Bununla ilgili dernek olarak biz de çalışmalara zaten başlamış durumdayız, hukukçularımız çalışıyor. Tüm dünyanın elektrikli araçlara yöneldiği bir dönemde, Volkswagen’in Almanya’da ki dizel üretim hatlarını Türkiye’ye taşıyıp dizel araç üretmesi ve bunu iç piyasaya satması kabul edilebilir bir şey değil. Kendilerini Türkiye’de elektrikli araç üretmeye davet ediyoruz."

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 14
  • Yasin 4 yıl önce Şikayet Et
    Sadece belirli bir kısım elektrikli araç alabiyor.Dizel ve benzinli yasağı öyle kolay kolay gelemez
    Cevapla
  • Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Yayirim yapilacak miktar 1.2 ila 2 milyar arasi, tam iki milyar degil. Ki zaten yapacagi fabrikanin malzemelerini tumunu kendi ulkesinden getirip kuracak fabrikayi. Toplaminda hesaplasan verilen tesfikler sak piirmleri vs vs sanirim bizim bu isten pek karimiz olmayacak. Verilen arsa tesvikler sak pirimleri vergi indirimleri vs’leri derken, bize geri donecek olan para bile on seneyi bulur. Sanirim burada soz konusu olan ancak ulkemizin reklami olur.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Dizel araç üretimiyle başlar zamanla elektirikli üretimine geçer. 2 milyar euroyu çöpe atacak değil ya.
    Cevapla
  • H.Hüseyin ERTUĞRUL 4 yıl önce Şikayet Et
    Zorla mı veriyorlarmış dizel araçları. İsteyen dizel isteyen benzinli isteyen hibrit isteyen de elektrikli araç alır. Bu ne sığ bir anlayış. Yatırımı engellemeye yönelik bu tavırlar kimseye fayda sağlamaz.
    Cevapla
  • Ünsal 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi zorla vermiyorlar ye ekolojik dengeyi mahveden petrol türevi yakıtları harcamaya devam edelim. Su parası olan gitsin alsın tavırlarını bırakın artık
    Cevapla
  • muhammed ali 4 yıl önce Şikayet Et
    türkiyenin bu dönemde yatırıma çok ihtiyacı var döviz girmesi ülke için çok iyi olur.. satma konusunda da talep nereden gelirse oraya satılır. buraya şuraya satamazsın diyemezsiniz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle