Akıllı araçlar ırkçı çıktı!

Sürücüsüz otomobillerin siyah tenli yayaları beyaz tenli yayalara oranla daha az algıladıkları ve siyah tenlilere çarpma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirlendi. Georgia Teknoloji Enstitüsünün raporunda “algoritmik yanılgı” olarak tanımlanan bu durum, Amerika’da “Kara Yollarında Irksal Eşitsizlik” tartışmalarını başlattı.

Akıllı araçlar ırkçı çıktı!
Akıllı araçlar ırkçı çıktı!
GİRİŞ 07.03.2019 10:31 GÜNCELLEME 07.03.2019 10:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Otonom araçlar ya da bilinen adıyla sürücüsüz otomobiller henüz test aşamasında. Ne kadar güvenli oldukları, yoldaki zorlu değişimlerle nasıl başa çıkacakları ve trafiği nasıl daha da kötüleştirebilecekleri tartışılırken bu defa da farklı renkteki insanlara zarar verebilecekleri konusu endişelere sebep oldu. 

 

 

Sürücüsüz otomobillerin kamuya açık yazılımlarını kullanarak yeni bir araştırma yapan Georgia Teknoloji Enstitüsü, sürücüsüz araçların siyah tenli bir yayaya çarpma ihtimalinin beyaz tenli yayalara göre daha yüksek olduğunu belirledi. Enstitü araştırmacıları insanların ten tonlarını açıktan karanlığa sınıflandırmak için kullanılan Fitzpatrick skalasını kullanarak yaptıkları testlerde, sürücüsüz otomobillerin siyah tenli insanları beyaz tenli insanlara oranla algılamakta güçlük çektiklerini ortaya çıkardı. Günün farklı saatlerinde farklı ortamlarda yapılan çalışmalarda benzer eşitsizlik beş puanlık yanılmayla tekrar etti. 

KAYNAK: TÜRKİYE / OSMAN SAĞIRLI
YORUMLAR 1
  • Arafat 5 yıl önce Şikayet Et
    zencilere çarpsın diye öyle yapmıştır beyaz şeytanlar
    Cevapla