Yerli otomobil için kenevir önerisi

Ankara Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan "Kenevir Raporu"nda ürünün dayanıklılığının çelikten 10 kat fazla olduğu ve yerli otomobilde kullanılabileceği belirtildi

Yerli otomobil için kenevir önerisi
Yerli otomobil için kenevir önerisi
GİRİŞ 04.02.2019 12:16 GÜNCELLEME 04.02.2019 12:17
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Ankara Üniversitesi Eczacılık ve Ziraat Fakültelerinden bilim insanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği kenevir üretiminin ülke ekonomisine yapacağı katkılara ilişkin rapor hazırladı.

 

 

AA muhabirinin söz konusu rapordan derlediği bilgilere göre kenevir, sanayinin birçok alanı için ham madde olarak kullanılırken, ihracat potansiyeli de bulunuyor.

Kenevir, otomotiv sektörünün yanı sıra ağaç işleme sanayisi, kenevir talaşından doğal inşaat malzemeleri üretimi, ahşap malzeme, kumaş, gemi halatı, izolasyon malzemeleri, kozmetik, biyodizel, biyokütle yoluyla enerji üretimi, kenevir yağı, gıda ve yem, kağıt sanayisi, banknot ve sigara kağıdı, çay poşeti gibi pek çok alanda kullanılabiliyor.

 

 


Bu derece geniş kullanım alanına sahip kenevirin yasaklanmasının Türkiye için ekonomik girdi anlamında önemli bir kayıp oluşturduğu ifade ediliyor.

OTOMOBİL GÖVDESİNİN DAYANIKLILIĞINI ARTIRIYOR

Rapora göre otomotiv sektöründe de kullanım alanı bulunan kenevir, imalatta kullanıldığında taşıtların gövdesinin dayanaklılığı çelikten 10 kat fazla oluyor. Bu nedenle raporu hazırlayan bilim insanları, Türkiye'nin yerli otomobilinde kenevir kullanılması tavsiyesinde bulunuyor.

Kenevir, dayanıklı ucuz ve esnek olduğundan binaların yalıtımında da kullanılabiliyor. Ana maddesi kenevir olan keten giysiler, hafiflikleri ve terletmemesi nedeniyle tercih ediliyor.

HER YERDE YETİŞTİRİLEBİLİYOR

Çok az suya ihtiyaç duyan kenevir, kendisini böceklerden koruyabilen bir bitki olduğu için üretiminde tarım ilacı kullanılması gerekmiyor.

Raporda yer alan tespitler dikkate alındığında, Türkiye'de tarım alanlarının yüzde 15'ine kenevir ekilmesi durumunda yılda 31,5 milyon ton biyodizel üretilebileceği öngörülüyor. Endüstriyel kenevir üretiminin artırılmasıyla et üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan ve ham maddesinin büyük bir kısmı ithal olan yem giderinin düşeceği tahmin ediliyor.

Dünyada 36 ülkede yapılan endüstriyel kenevir üretimi ABD'nin 38 eyaletinde serbest iken İsrail ve Almanya gibi ülkelerde de birçok sektörde kenevir ürünleri üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor.

YORUMLAR 57
  • YKC 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir kenevir muhabbet başladı, bilende konuşuyor bilmeyende konuşuyor. Kardeşim ülkemizde, keneviri sanayide kullanılacak şekilde işleyecek fabrika yada işletme yok maalesef. Evvela bunu işleyecek fabrikaların bir an önce yapılması gerekir. Yoksa her tarafa kenevir eksen ne olur.
    Cevapla
  • tatvanlı 5 yıl önce Şikayet Et
    hani 2019 prototip çıkacaktı :)))
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba ben Almanyada Volkswagen´de calisan bir Mühendisim. Bir arabayyi gelistirmesi hemen hemen 5 sene sürüyor. Ve binlerce Mühendis Prototipler icin calisiyor. Su ana kadar türkiyede kurulan sirketde bukadar elemanin calisdigini duymadim. Onun icin Prototip olabilir ama tahminimce fonksionu olmayan bir prototip. Saygilarla H.Y
    Cevapla
  • İbrahim 5 yıl önce Şikayet Et
    Daha şubat 2019 dayız sen heralde 1 ocak sabahı arabayı senin altına versinler istiyorsun heralde...
    Cevapla
  • Abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    kardeş, ak partili olmam başka konu ama bence 3019 diyelim ona
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    İman gücüyle olursa en iyisi olur
    Cevapla
  • Prosedür 5 yıl önce Şikayet Et
    Devlet işinde her adım prosedür olunca yürümez bu işler. 2023 de anca portatif bi araba gorebiliriiz
    Cevapla
  • 12ffa1234kkkk122 5 yıl önce Şikayet Et
    marta görecez nasıl olduğunu umatım hızlı güzel konforlu ucuz olur
    Cevapla
  • ferhat tokul 5 yıl önce Şikayet Et
    ucuz olsunda cok fazla konfor olmasada ben razıyım tofaslardan da asagı olmaz heralde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle