Benzin ve motorine zam sonrası kritik çağrı: Geri gelsin

Benzin ve motorine peş peşe gelen indirimlerle 5 aydır uygulanan eşel mobil sistemi geçtiğimiz Kasım ayında sona ermiş, akaryakıt fiyatlarına gelen tüm indirimler ertesi gün pompaya yansımaya başlamıştı. Ancak son günlerde hem motorine hem de benzine bu sefer de ardı ardına zam gelmeye başladı. Eşel mobil sisteminin kalkmasından ötürü artışlar pompaya yansıtılınca fiyatlar yeniden 6 TL'nin üzerine çıktı. Enerji uzmanları ise akaryakıttaki zamları ÖTV ile karşılayan sistemin geri gelmesi konusunda çağrıda bulundu.

Benzin ve motorine zam sonrası kritik çağrı: Geri gelsin
Benzin ve motorine zam sonrası kritik çağrı: Geri gelsin
GİRİŞ 15.01.2019 11:30 GÜNCELLEME 15.01.2019 11:32
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Benzin ve motorin fiyatlarında son dönemlerde üst üste gelen zamlar vatandaşta ‘neden her artış pompaya yansımaya başladı?’ sorusunu da beraberinde getirdi.
Enerji uzmanlarına artışın pompaya yansımasının temelinde ‘eşel mobil sisteminin’ kaldırılması var. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, eşel mobil sisteminin yeniden gündeme alınmasının faydalı olacağına dikkati çekerek, “Tabi bu uzun vadeli ve kalıcı bir çözüm değil. Bu bağımlılıktan kurtulmanın yolu elektrikli araçların yaygınlaşması” ifadesini kullandı.

 

 

Benzin ve motorin fiyatları arttı. Benzinin litre fiyatı 16 kuruş, motorin ise 20 kuruş zamlandı. Son artışın ardından 2019 yılının ilk 15 gününde benzindeki artış yüzde 5,7 olurken, motorinde bu oran yüzde 6,7 olarak yansıdı.

2019 İTİBARİYLE KALDIRILDI

 

 

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, vatandaşların son günlerde sıklıkla sorduğu ‘Zamlar neden hemen pompaya yansıyor?’ sorusuna yanıt verdi.

Bu artışların doğrudan pompaya yansımasında temel nedeni ‘Eşel mobil sistemin 2019 yılı itibariyle durdurulması’ olduğunu anlatan Kumbaroğlu, “Uygulamada kalktıktan sonra gelen zamlar ortada. Bir yıllık dönemde bakıldığında benzin fiyatlarındaki artış yüzde 10, motorin fiyatlarındaki artış ise yüzde 20’yi bulmuş durumda” dedi.

SİSTEM YENİDEN UYGULAMAYA ALINMALI

Motorin fiyatlarındaki artışın 2018 yılı enflasyon oranını şimdiden yakalamış olduğunu anlatan Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“Bundan sonra uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurları dolayısıyla yurtiçi rafineri çıkış fiyatlarında meydana gelebilecek artışların tüketiciye yansıtılmaması önemli. Bu kapsamda eşel mobil sisteminin yeniden gündeme alınmasında fayda var.

“UZUN VADEDE KULLANIM ALIŞKANLIĞI DEĞİŞMELİ”

Kısa vadede fiyat istikrarı sağlayan, tüketiciye ve ekonomiye kalkan olan eşel mobil sistemi tabii ki uzun vadeli kalıcı çözüm değil. Türkiye’yi bu bağımlılıktan kurtaracak kalıcı çözüm ulaştırma sektöründe elektrikli araçların yaygınlaşması. Bunu çok iyi anlamalı ve bu doğrultuda adımlar atmalıyız. Bu alanda çalışmaların ve altyapının geliştirilmesine yönelik açılımların, teknolojik yaygınlaşmanın ve gerekli yasal düzenlemelerin hız kazanması gerekiyor.''

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 54
  • HalitBinVelit 5 yıl önce Şikayet Et
    Benzin ve Mazot zamları son Aylrını,günlerini yaşıyorlar? az kaldı az?... Kendi kendini şarj eden araçlar piyasaya çıkmaya başladı bile? :)
    Cevapla
  • doğan 5 yıl önce Şikayet Et
    çıksa nolur onu bedava mı verecekler araç fiyatları 100 binlerin üzerinde ev fiyatlarına yaklaştı
    Cevapla
  • abdullah 23 5 yıl önce Şikayet Et
    akaryakıta zam gelirse her şeye zam gelir.bunu anlamak için ekonomi okumaya gerek yok. bizim en büyük problemimiz eğitim sistemimizin çökmüş olmasından kaynaklanmaktadır. oktay sinanoğluna kulak verin ve eğitim sistemimizi tekrar yeniden inşa edin.ilkokul mezunu babasının kurduğu işletmenin başına babasının ölümünden sonra geçen akademisyen ekonomi doçentinin aczi-yetini yakinen gördüm.sonuç olarak ekonomist ekonomi bakanın konuya vakıf olmadığını düşünüyorum.akaryakıta zam yapmayın, giderlerinizi azaltın.
    Cevapla
  • Kazım Kazım Kazım 5 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanı dahil , asgari ücretli dahil, vekiller dahil tüm çalışanların maaşı 4250 TL Tüm emekliler 3500 TL. Tüm makam arabalarını mezatta satıyoruz. Herkes kendi arabası veya toplu taşıma ile işine gidiyor. Diğer tüm kıyakları kaldırıyoruz. Kıyak vekil emekliliği dahil. Sonuç: Enflasyon dip. Benzin ve mazot 3.35 TL. Buyur Türkiye'm, kıyak böyle olur ama herkese!
    Cevapla
  • Kazım Kazım Kazım 5 yıl önce Şikayet Et
    24 saat kontak kapatalım! Ağır vergiler ve devletteki azgın savurganlık bitsin!
    Cevapla
  • Büşra 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir kararname cikartilsin benzin mazot 7.5 liraya sabitlensin.2019 2020 yillari gecerlo olacak şeklinde.millet devamli zam veya indirim haberi beklemesin.yeni eşel sistem.iki sene boyunca sabit fiyat olsun sonra yeniden bir degerlendirme yapilir
    Cevapla
  • gökhan 5 yıl önce Şikayet Et
    size benden hayati bir tavsiye. asla ticaret yapmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle