Sıfır alamadık 2. ele sarıldık

Sıfır araç pazarı geçen seneyi yüzde 35’lik daralmayla 620 bin adetten kapatırken, ikinci el modellerde bayram havası esti. 2018’de yüzde 6 büyüyen ikinci el araç sektörü yılı 6 milyon adetin üzerinde kapattı. Adeta el yakan sıfır fiyatlar karşısında tüketiciler ikinci ele sarıldı.

Sıfır alamadık  2. ele sarıldık
Sıfır alamadık 2. ele sarıldık
GİRİŞ 14.01.2019 09:13 GÜNCELLEME 14.01.2019 09:52
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türk otomotiv sektörü sancılı bir dönemden geçiyor. Otomobil ve hafif ticari araç satışları 2018 yılında 620 bin adede kadar çekildi. Yani 2017’ye göre yüzde 35 azaldı.

 

 

1 milyon adetleri gören sıfır araç pazarı, satışlarda neredeyse 2009 yılına geri döndü. Geçen yılın son iki ayında gelen ÖTV ve KDV destekleriyse pazara can suyu oldu ama diriltemedi. Bu yılın ilk 3 ayında da devam edecek olan destekle birlikte pazarın bir süre daha canlı kalması beklenirken, sektör temsilcileri desteğin devam etmesi halinde bile toplam satışların 500 bin adetlere çıkacağını ifade ediyor.

6 MİLYON ARAÇ EL DEĞİŞTİRDİ

 

 

Geçen yıl yüzde 35 küçülen pazar karşısında ikinci el tarafı adeta bayram yaptı. Yüksek faiz, kur şoku ve otomotiv markalarının yaptığı zamlarla birlikte çarpılmışçasına artan fiyatlar karşısında çaresiz kalan tüketiciler deyim yerindeyse ikinci ele sarıldı. 2017 yılında neredeyse 6 milyon adede ulaşan ikinci el araç pazarı, 2018’de bu rakamı hatta rekoru kırdı.

İkinci elde otomobil ve hafif ticari araç satışı 6 milyon 304 bin 761’e çıktı. EBS Danışmanlık verilerine göre, sektör toplamda yüzde 6’a yakın bir büyüme yakaladı.

Öte yandan sıfır bir araç alamayanların tablosu ikinci ele de yansımış. Geçen yıl 1 yaş altı araçlar ikinci elde de yüzde 18’lik bir kayıp yaşamış. Hafif ticari tarafta 1 yaş altının kaybı ise yüzde 28 olmuş. En büyük kayıp ise 5 yaşta yaşanıyor. Otomobilde yüzde 24 olan düşüş, ticari tarafa yüzde 47 olarak yansıdı.

İkinci elde en fazla artış 7 yaşta görülüyor. İkinci el otomobil için 7 yaş bayram niteliğinde. Satışlar bu yaşta yüzde 70’e arttı. Ticari kısımda da yüzde 58’lik bir yükseliş kaydedilmiş. 10 yaş üzeri araçlarda da yüzde 10’un üzerinde bir yükseliş var. EBS Danışmanlığın verileri doğrultusunda şu an yollarda hiçbir güvenlik önlemi olmayan 20 yaş üzeri yaklaşık 4.5 milyon araç dolaşıyor.

YORUMLAR 8
  • Hakn 5 yıl önce Şikayet Et
    Sıfir alan arkadaslara helal olsun diyorum. Hic binmesen kapida duran arabaya vergisi kaskosu sigortasi aylik 350 tl para veriyorsun... para çok
    Cevapla
  • isyan 5 yıl önce Şikayet Et
    hatasız boyasiz emsalsiz temiz 4 kapı değişik diyor ilanlar :)
    Cevapla
  • Nuri 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben bu sigorta fiyatları bu akaryakıt pahalılığı v.s almam arkadaş alan hayrını görsün ona lafım yok ama memlekette gereksiz araba sevdasını anlayamadım gitti ben yürüsem bisiklet kullansam şehir içinde daha kolay ulaşım sağlıyorum. Sonra aaa çok pahalı demeyin talep varsa pahalı olur güzelde olur
    Cevapla
  • ali.k 5 yıl önce Şikayet Et
    ben almanyada hap ikinci el aliyorum, ya ben bilemiyom para kazanmasini yada turkiyede cok para var
    Cevapla
  • murat 5 yıl önce Şikayet Et
    gel kardes sana bir sahin verelim almanyanin 2.el araciyla turkiyede olan 2.el arac arasinda daglar kadar fark var bunu bilmiyorsun galiba
    Cevapla
  • gelbaknesöyliycem 5 yıl önce Şikayet Et
    Sıfır araba alamayan vatandaş sahtekâr galericilerin tuzağına düşüyor. Yaptırım yok, adalet desen geç işliyor. Ülkede ikinci el olup da oynanmamış araba yok. Sorsan; ilk sahibinden kusursuz temizlikte, orjinal km de diyor. Aldıktan sonra acı gerçeklerle karşılaşıyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle