Otomotivde erkek egemenliği sona eriyor

İlk kadın CEO Mary Barra’dan sonra şimdi de CFO’luk görevine bir kadın atandı. 39 yaşındaki Dhivya Suryadevara, General Motors’da Barra’nın sağ kolu olacak

Otomotivde erkek egemenliği sona eriyor
Otomotivde erkek egemenliği sona eriyor
GİRİŞ 17.12.2018 15:56 GÜNCELLEME 17.12.2018 15:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Erkek egemen otomotiv sektöründe taşlar yerinden oynamaya devam ediyor. Otomotivde ilk kadın CEO'dan sonra şimdi de CFO'luk görevine bir kadın atandı. 2013'te Amerikan otomotiv devi General Motors'un CEO'su olan Mary Barra, büyük ses getirmişti. 2018'de ise Dhivya Suryadevara, GM'nin CFO'su oldu.

 

 

Sabah Gazetesi'nden Ufuk Sandık'ın bugünkü köşe yazısına göre;GM'nin yeniden yapılandırılmasında önemli rol üstlenecek 39 yaşındaki Suryadevara, Barra'nın sağ kolu olarak çalışacak. Barra, Suryadevara'nın da aralarında bulunduğu yeni ekibiyle şirketi daha çevik ve yalın hale getirmeyi hedefliyor.

22 YAŞINDA ABD'YE GELDİ

 

 

Şirkette kadın yönetici sayısını artırmak için önemli adımlar atan GM CEO'su Mary Barra, Suryadevara'nın görevine hazır olduğunu söyledi. Barra, Suryadevara'nın şirketin finansal operasyonlarında kilit rol üstlendiğini ve birçok başarıya imza attığını ifade etti.
Hindistan'da Madras Üniversitesi'nde lisan ve lisansüstü derecesini tamamlayan Suryadevara, 22 yaşında ABD'ye yerleşti. Harvard Üniversitesi'nde MBA yapan Suryadevara, 2002'de Dünya Bankası'nda staj yaptı.

Suryadevara'nın GM macerası ise 2005'te başladı. GM'deki ilk görevi kıdemli finansal analistiydi. Merdivenleri hızla tırmanan Suryadevara CFO'luk görevinden önce GM'de önemli işlere imza attı. 2013'te GM'nin 85 milyar dolarlık Varlık Fonu'nun yöneticisi oldu. 2017'de kurumsal finansmandan sorumlu başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Bu görevi sırasında New York ile Detroit arasında mekik dokudu. Opel'in PSA Grubu'na satışı, otonom şirketi Cruise Automotion'ın satın alınması ve Lyft yatırımında önemli rol oynadı. 2018'de ise uzun yıllardır CFO'luk görevini sürdüren Chuck Stevens'ın yerini aldı. Böylece GM'nin 110 yıllık tarihindeki ilk kadın CFO oldu.

İlk kadın CEO ve ilk kadın CFO'dan sonra otomotiv dünyasındaki erkek hakimiyetinin sonuna gelindiğini söylemek yanlış olmaz.

HAYALİNDE DETROİT YOKTU

Daha önce otomotiv sektörünün merkezi Detroit'de çalışmayı hiç düşünmediğini söyleyen Suryadevara'nın 2016'da bir dergiye verdiği röportaj onun CFO'luğa giden yoldaki başarısının nedenlerini gösteriyor. Her zaman zorlu ve karmaşık şeylerden zevk aldığını söyleyen Suryadevara'nın röportajından bir bölüm şöyle: "Hiçbir şey kolay değil. Bu yüzden istediğin şeyi almak için çok çalışmalı ve mücadele etmelisin."

TÜRKİYE'DE SAYI ARTIYOR

Türkiye'de de otomotiv sektöründe çalışan kadın yönetici sayısı artıyor. Son olarak Mercedes-Benz Türk'te bir ilk yaşandı. Kamyon Kontrol Direktörlüğü görevini yürüten Tülin Mede Esmer, şirketin ilk kadın CFO'su oldu. Esmer, görevine 1 Ocak 2019'da başlayacak.

YORUMLAR 1
  • serkan 5 yıl önce Şikayet Et
    özgeçmişe bak, maşallah, başkalarına da birazcık bıraksaydın be abla.
    Cevapla