Tüm dünya için Türkiye'de yapıldı! 'Akıl'landılar

Setra ve Mercedes otobüslerinde kullanılmaya başlanan “akıllı” uygulama, tüm dünya için Hoşdere’deki Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE merkezinde geliştirildi

Tüm dünya için Türkiye'de yapıldı! 'Akıl'landılar
Tüm dünya için Türkiye'de yapıldı! 'Akıl'landılar
GİRİŞ 26.11.2018 17:27 GÜNCELLEME 26.11.2018 17:27

Daha önce benzerleri otomobiller için geliştirilen ve aracın önemli bilgilerine ulaşmanın yanı sıra bazı fonksiyonlarını “akıllı telefonlar üzerinden” kontrol edebilmeyi sağlayan uygulama, bu kez otobüsler için geliştirildi. Sektörde ilk kez, Daimler’in Setra ve Mercedes markalı otobüslerinde kullanılmaya başlayan bu uygulama, Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekibinin imzasını taşıyor.

“Remote Bus” adını taşıyan uygulama, 2017’den önce kullanılmaya başlanan “Multi Function Key” (Çok Amaçlı Anahtar) ile atılmış. Bu ilginç ve pek çok bilgiyi bünyesinde barındıran anahtarın geliştirme çalışmaları EvoBus tarafından Almanya’da başlatılırken, bu sorumluluk, tamamen Hoşdere’deki  Ar-Ge  ekibine devredilmiş. Akıllı anahtar, otobüs hakkındaki gerekli bilgilerin sürücü ve kullanıcıyla paylaşılmasını, bazı fonksiyonların uzaktan yönetilmesini sağlıyor. Bu “isteğe bağlı alınabilen” anahtarla birlikte ya da anahtar olmadan kullanılabilen “Remote Bus Application” uygulaması ise, bu yıl içinde anahtarın geliştirilmesinde görev alan mühendislerin ürünü.

Daha kullanıcı dostu, efektif ve evrensel bir yazılıma dönüştürülen uygulama, anahtar olmadan, otobüslerin dış dünyaya bağlanmasını sağlayan CTP (Ortak Telematik Platform) adındaki elektronik kontrol ünitesi sayesinde 3G, 4G, WLAN ve Bluetooth gibi bağlantı modülleri aracılığıyla bağlanmayı mümkün kılıyor. Uygulama, ilk etapta bu yıl lansmanı yapılan ve satışa sunulan, üst sınıftaki yeni Mercedes Travego ve Tourismo’sunun yanı sıra Setra’nın 500’lü modellerinde kullanılmaya başlanmış.

Google Play ve App Store’dan ücretsiz indirilebilen, otobüs şoförünün seyahate çıkmadan önce araç hakkında bilmesi gereken birçok bilgiyi barındıran bu uygulama, 300 bin euro’luk bir harcamayla geliştirilmiş. Sürücünün birden fazla otobüsün verilerini inceleyebilmesini sağlayan uygulama, aracın kilometresi, harareti, yakıt ve Adblue seviyesi, iç sıcaklığı, lastiklerin basıncı, kapı ve bagaj kapaklarının açık/kapalı oluşu gibi birçok konuda bilgi veriyor. Bu veriler anlık olarak sürekli güncellenirken, otobüs farları ve iç aydınlatmaları da, yine araca binmeden telefonla açılıp-kapatılma suretiyle kontrol edilebiliyor. Aynı zamanda uygulama, sürücüyü olası arızalardan koruyacak önleyici uyarı ve öneriler de sunuyor. Uygulamanın, ABD hariç her kıtada kullanılabiliyor.

Halen üzerinde yeni çalışmaların yapıldığı uygulamanın bir sonraki sürümünde ise, mevcut fonksiyonlara cam ısıtma, ayna ısıtma, zamanlayıcı ile önceden iç ısının ayarlanması, tavan penceresinin kontrolü gibi ekstra fonksiyonların eklenmesi planlanıyor. Ayrıca mevcut durumda sadece şehirler arası otobüsler için kullanılabilen uygulama, yeni versiyonda şehir içi otobüslerde ve en önemlisi elektrikli otobüslerde de kullanılabilir hale gelecek. Uygulama güvenlik nedeniyle eş zamanlı olarak başka bir telefonun bağlanmasına da izin vermiyor.

KAYNAK: MİLLİYET/LEVENT KÖPRÜLÜ