Bankalar kredi musluğunu açtı

ÖTV indiriminin ardından finansman sorunu yaşayan otomotiv sektöründe işler yoluna giriyor. Bankaların kredi musluğunu açtığını ifade eden Intercity Başkanı Vural Ak, “Biz Aralık’ın ikinci haftasında beklerken, bankalar son iki haftadır piyasaya yeniden kredi vermeye başladılar” dedi.

Bankalar kredi musluğunu açtı
Bankalar kredi musluğunu açtı
GİRİŞ 26.11.2018 09:16 GÜNCELLEME 26.11.2018 09:16

Intercity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, ÖTV indirimine yönelik görüşlerini dile getirdi. Filo kiralamada finansman kredilerinin yeniden hareketlenmeye başladığını belirten Ak, mevcut ekonomik şartların müşterileri nispeten daha ekonomik araçlara yönelttiğini ifade etti.

 

 

ŞİRKETLER 1-2 ALT SINIF ARAÇLARA YÖNELİYOR

Mevcut koşullar nedeniyle bütün müşterilerinin iş süreçlerini ekonomik bir şekilde gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyleyen Vural Ak, “Kiralama ve satın alma açısından baktığımızda, şirketlerin ekonomik iş modellerine döndüklerini görüyoruz. 100 adet otomobil kiralayan firma artık 60 adetle işini görmeye çalışıyor. Dolayısıyla adetsel olarak sektörde bir küçülme var. Şirketler 1-2 sınıf aşağıda, daha ekonomik otomobillere yöneliyor. Uzun zamandır üst sınıf lüks otomobil kiralamayı soran yok. Şu dönem en ekonomik araçlar soruluyor ve ekonomik otomobil yetiştirmekte zorlanıyoruz. Bu talebin bir süre daha böyle gideceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

 

 

FİLODAKİ FİNANSMAN SORUNU ÖTV’Yİ ETKİSİZ KILDI

ÖTV indiriminin filo kiralama sektörüne direkt etki etmediğini belirten Ak şunları söyledi; “Filo kiralama sektörü temmuz ayından bu yana çok durgun. Bankaların kredi vermekteki isteksizliği sistemin en önemli tarafı olan finansman ayağını ortadan kaldırmış durumda. Dolayısıyla filo kiralama şirketleri araç satın alamıyor. Araç satın alamadığı için de toplamdaki araç satışları önemli oranda düşüş gösterdi. Filo satışlarının azalması sonucunda biz kendi öz sermayemize yöneldik. Ama tabi bu bütün pazarın da tamamını dolduracak kadar büyük bir adet değil. ÖTV indiriminin, bankaların filo sektörüne kredi vermedeki zorlukları nedeniyle, araç fiyatları ucuzlasa da, toplam otomotiv pazarına kayda değer bir etkisi olmadı.”

KREDİ MUSLUKLARI AÇILDI

“Banka kredilerinde olumlu yönde hareketlenme yeni başladı” diyen Ak, “Bunun çözülmesini aralık ayının ikinci haftasından sonra bekliyorduk. Görüyoruz ki bankalar son iki haftadır piyasaya yeniden kredi vermeye başladılar. Bu olumlu ve güzel bir gelişme” dedi. ÖTV indiriminden dolayı bazı markaların stoklarını erittiğini, ama bunların ağırlıklı olarak uygun fiyatlı araçlara etki ettiğini belirten Vural AK, “Bunun olumlu yönü mevcut stokların erimesi olurken, olumsuz yönü ise 2. el fiyatlarının düşmesi oldu. Markalar ÖTV indiriminin üzerine kendi kampanya indirimlerini de ekleyince sıfır araçlardaki fiyatlar cazip hale geldi, ancak bu da 2. eldeki fiyatları etkiledi. Böylelikle filo kiralama sektörünün satması gereken 2. el araçlar ve vatandaşın elinde bulunan 23 milyon aracın değeri de düşmüş oldu” ifadelerini kullandı.

TOSFED’le olan sorun büyüyor

Vural Ak'ın medya aracılığıyla iddia ettiği Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) engellemesi ile ilgili kamuoyu açıklaması yapıldı. TOSFED'in yaptığı açıklamada, "İstanbul Park Spor Kulübü Derneği’ni (İPSK) kontrol eden Vural Ak tarafından son bir yıl içinde farklı mecralarda yapılan açıklamalarında federasyonumuz tüzel kişiliği ve yönetimimiz hedef alınmıştır. Vural Ak, temel olarak 'Federasyonumuz tarafından engellendiklerini' diğer bir ifade ile, kontrol ettiği İPSK’nın tarafımızdan keyfi bir ayrımcılığa tabi tutulduğunu iddia etmektedir. İPSK tarafından 2018 yılı içinde yapılan toplam beş ayrı yarış organizasyonu (toplam 30 yarış) başvurusunun tamamı Federasyon yönetimimizce onaylanmış ve bu organizasyonlar gerçekleştirilmiştir. Bir engellenme olmadığı rakamlarla sabittir" denildi.