Toyota: Türkiye'ye güveniyoruz

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye'nin önemli bir üretim merkezi ve pazar olmaya devam edeceğini, distribütörlük dahil yeni fırsatları yakından izlediklerini söyled

Toyota: Türkiye'ye güveniyoruz
Toyota: Türkiye'ye güveniyoruz
GİRİŞ 26.09.2018 10:35 GÜNCELLEME 26.09.2018 10:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Piyasadaki hareketlilik satış beklentinizi nasıl etkiledi?

Otomotiv sektöründe 2018’in ilk 8 ayında geçen yıla oranla yüzde 20’yi aşan bir düşüş görülüyor. Sadece ağustosta yüzde 52-53 kayıp yaşandı. Mevcut şartlarda; Toyota olarak geçen yıl ulaştığımız 45 bin 209 adetlik satışımızı bu yıl 32-33 bin olarak belirledik. Geçen yıl binek otomobilde 5.6 olan payımız bu yıl da hemen hemen aynı olacak. İlk 8 ayda 22 bin 282 adetle yüzde 5.1 pazar payına ulaştık. Sadece binekte 20 bin 9 adet sattık. Ağustosta çok iyi bir çıkış yakaladık. Binekte yüzde 7.8 paya ulaşarak 3’üncü sırada yer aldık. Temmuzda 4’üncü sıradaydık.

‘HİBRİT'E ODAKLANDIK

Hibrit satışları nasıl?

Özellikle son 1.5-2 yıldır hibrit’e çok fazla odaklandık. Toyota’nın global stratejisi hibrit üzerine kurulu. Biz de onu takip ediyoruz. Bunun yanında; birçok firma artık dizele yatırım yapmadığını açıkladı. Dizelden oluşan boşluğun hibrit tarafından kapatılacağını düşünüyoruz. Ülkemizde hibrit bilinirliği her geçen gün artıyor. Araştırmalarımıza göre; “Bir sonraki aracınızı hibrit düşünür müsünüz?” şeklinde sorulan soruya ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 76’ya çıkmış. Hibritlerde 50 bin lira ile 65 bin lira arasında değişen bir vergi teşviği var. Bu avantajlar ve yakıt fiyatlarındaki artışlar ile birlikte hibrit satışlarımızın oranı toplam satışlarımız içinde yılın ilk 8 ayında 2 bin 485 adetle yüzde 18’e çıktı.

2019 HASSAS BİR YIL

Gelecek yıl nasıl olacak?

2019 sadece bizim için değil tüm sektör için çok hassas bir yıl olacak. Kredi faizlerinin ve kurların yükselmiş olması önümüzdeki dönemde de hissedilecek. Yılbaşından itibaren euro yüzde 65 artmış durumda. Ama otomobil fiyatlarına henüz yüzde 50 civarında yansıtıldı...

Ne kadarlık satış bekliyorsunuz?

Bu sene sonu toplam pazarın 600 binler seviyelerinde kapanacağını öngörmekteyiz.

KURLAR VE FAİZLER İNMELİ

Sektörü canlandırmak için hangi adımlar atılmalı?

Bu senaryonun değişmesi için kurların, faiz oranlarının aşağı inmesi ve ÖTV baremlerinin gözden geçirilmesi lazım. Bunların yüksek olması tüketiciyi farklı davranmaya itiyor. Faizler yükselmiş olabilir ama bir yerde artık oturmuştur ona göre bir planlama yaparsınız. Tüketici de ona göre bir davranış refleksi gösterir. İniş ve çıkışın devam ettiği durumda bir miktar tasarrufu olan ev almayı, araba almayı düşünen tüketiciler de “Dur bakayım bu akşama kadar ne olacak?” diye bekliyor. Böylece bir bekleme süreci devam ediyor.

Kurla ilgili dalgalanmanın pazarda kalıcı bir etkisi var mı?

Kurlar herhangi bir yerde stabil olmaya başladığında belki biraz toplam pazar küçülecek ama planlama yapmak en azından mümkün olacak. O nedenle kurlar yüksek, faizler yüksekken sadece ÖTV baremlerini değiştirmek çok önemlidir. Ama pazarı 500 bin iken 900 bin seviyesine çıkarmaz.

PAZARI ETKİLİYOR

Kiralamada durum nasıl?

Uzun dönem kiralama yapan firmaların durumu toplam pazarı etkiliyor. Bizler onlar üzerinden de ciddi satışlar yapıyoruz. Kiralama sözleşmesini yenileme zamanı gelen firmalar yeni teklif alamıyor. Çünkü ya faiz yüksek ya bir şekilde araç alamıyorlar. Öyle olunca da nihai kullanıcıya araç teklifi veremiyorlar. Mevcut kiralama sözleşmelerini yenilemekte güçlük çekiyorlar. Orada büyük firmalar yani kredibilitesi yüksek firmalar belki bu maliyetleri göze alıp, kredi ile kiralamak yerine aracı satın alıp devam edebilir.

İYİ PLAN YAPILMALI

Toyota’nın Türkiye’de satışlarını gerçekleştiren ALJ gelişmelere genel olarak nasıl bakıyor?

Bu dönem sektördeki firmaların sıkıntılı süreci panik yapmadan sakin çözmeye çalışarak, iyi plan ve program yapması gerekiyor. ALJ, Türkiye pazarına 1998’de girdi. Türkiye’ye güveniyoruz. ALJ, Türkiye’de yaptığı her işe uzun vadeli bakıyor. Biz hiçbir zaman bir ülkeye girip bir firmayı satın alıp kısa sürede kâr edip satalım, başka firma alalım düşüncesinde olmadık. Reel yatırımcıyız. Her işimizin 5 kuşak sonra bile devam etmesini istiyoruz. Biz ilk günkü kararlığımızla, otomotiv (distribütörlüğü) başta olmak üzere olası fırsatları ciddiyetle değerlendireceğiz.

PEUGEOT'YA YENİ MOTORLAR

Peugeot, yeni plug-in hibrit motorlarını tanıtıyor. HYBRID ve HYBRID4 (dört tekerlekten çekişli yeni motor seçenekleri Peugeot 3008, Peugeot 508 ve Peugeot 508 SW ürün gamını tamamlıyor. Yeni motor seçenekleri 2019’un ikinci çeyreğinden itibaren satışa sunulacak. Gelişmiş sistem, iki tekerlekten çekiş veya dört tekerlekten çekiş, 225 HP veya 300 HP, sedan, station wagon veya SUV olmak üzere tercih konusunda sürücüye özgürlük sunuyor.

KAYNAK: POSTA / HAKAN ÇELİK
YORUMLAR 1
  • makinacı 5 yıl önce Şikayet Et
    tabi güveneceksin, 400 dolara adam çalıştırıyorsun, japonyada alamanyada aldığın verim kadar verim alıyorsun 5 de 1 fiyatına, ülke içerisinde satışlarında var, aynı üretimi macaristan,romanya, polonyada yapsan bu kadar verim alamazsın, Türk işçisi emekçisi şartlar sağlanırsa üst düzey verim verir, herhangi bir olumsuzluk durumunda işletmesini terk etmez, ekmek yediği yere kolay kolay ihanet etmez, arabalarınızda kulllandığınız sanayi ürünleri yine son derece makul fiyatlara temin ediyorsunuz Türk tedarikçisinden, sonrada Türkiyeye güveniyoruz, güvenmeyip de ne yapacaksınız.
    Cevapla