ÖTV düzenlemesine sektörden destek geldi

Otomobillere uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları için taban olarak alınan matrah, yani vergisiz fiyat limitlerinin yeniden düzenlenmesine sektörden destek geldi

ÖTV düzenlemesine sektörden destek geldi
ÖTV düzenlemesine sektörden destek geldi
GİRİŞ 24.09.2018 17:07 GÜNCELLEME 24.09.2018 17:07

Otomobillere uygulanan özel tüketim vergisi ( ÖTV) oranları için taban olarak alınan matrahların indirilmesi, sektör tarafından  olumlu karşılandı. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden (ODD) yapılan açıklamada, gelişmenin memnuniyet verici olduğu kaydedildi. ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu imzalı açıklamada, düzenleme öncesinde en alt vergi dilimi olan motor hacmi 1.6 altında bulunan ve ilk matrah sınırında yer alan çok sınırlı sayıda aracın kaldığı vurgulanırken, bu durumun tüketicilere de otomobile ulaşım noktasında olumsuz yansıdığı belirtildi.

Yapılan düzenlemenin otomobil alma noktasında olan tüketiciler için olumlu bir gelişme olduğunun altını çizen ODD Yönetim Kurulu Başkanı Bilaloğlu, "Sadece otomotiv sektörü değil, genel olarak tüm sektörlere baktığımızda, vergilerin yanı sıra Tüketici Güven Endeksi ve döviz kurlarındaki belirsizlik sektörler için çok önemli bir gösterge. Türk lirasındaki oynaklığın azalması ve istikrarlı bir şekilde devam etmesi ve karar alıcıların da güven endeksinin artmasına yönelik kararları ve aksiyonları, ekonomik güvenin yukarı taşınmasını sağlayacaktır. Bu da sadece otomotiv sektörü değil, diğer sektörler için de oldukça olumlu bir gelişme olacaktır" ifadesini kullandı. 


'HURDA İNDİRİMİNDE DE MATRAH DÜZENLENSİN'

Ali Bilaloğlu, bir süre önce hayata geçirilen hurda indiriminin beklenen etkiyi vermediğini de kaydederek, "Bunun başlıca nedeni benzer şekilde sadece en düşük ÖTV dilimine giren modellerin çok sınırlı olmasıdır. Bu nedenle tüketicilerin bu fırsattan yararlanma imkanı çok kısıtlı. Benzer matrah düzenlemesinin burada da yapılması gerekiyor. Matrahın artırılması ile hurda indiriminden faydalanan model sayısı artacak ve etkisi yükselecektir" dedi. 

Sektörün ihtiyaçlarını sıralayan ODD Yönetim Kurulu Başkanı, taşıt kredilerine uygulanan vadelerin uzatılması ve ticari araçların kiralanmasına imkan tanıyacak düzenlemeler yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi. 

'STOKLARIN ERİMESİNE KATKI SAĞLAR'

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan  Mercedes-Benz Türk Otomobil Grubu İcra Kurulu Üyesi Şükrü Bekdikhan, düzenlemenin mevcut stoktaki araçların eritilmesine olumlu katkısı olacağını söyledi. Matrah artışının kısa vadeli stokların daha hızlı eritilmesi için bir çözüm olacağını kaydeden Bekdikhan, "Uzun vadeli değişimler için genel ekonomik şartların iyileşmesini, tüketici satın alma güveninin artmasını ve kredi maliyetlerinin iyileşmesini beklemek gerekecektir" dedi.

Toplam pazarın tekrar 1 milyon adetlik seviyeye gelebilmesi için öncelikle temel ekonomik göstergelerin iyileşmesinin  gerekli olduğunu vurgulayan Mercedes-Benz Türk Otomobil Grubu İcra Kurulu Üyesi Şükrü Bekdikhan, "Satın alma gücü paritesinin düşüşü, kredi faizlerinin yükselişi ve kredi olanaklarının daralması pazarın gelişiminin önündeki en önemli engeller. Bunun yanı sıra hurda teşviklerinin arttırılması, emisyon bazlı vergi sisteminin ortaya konması gibi ek aksiyonlar bu gelişimi destekleyecek unsurlar olacaktır" ifadesini kullandı. 

KAYNAK: HABERTÜRK / YİĞİTCAN YILDIZ