"Türkiye yatırımların getirisinin olduğu bir ülke"

TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, Türkiye'nin yatırımların getirisinin görülebileceği bir ülke olduğunu belirterek, "Buraya gelecek yatırımcılar bence orta ve uzun vade düşünerek yatırım yapmalı. Kısa vadede yaşanabilecek birtakım düşüş periyotları yatırımcıyı korkutmamalı çünkü bunlar büyümenin işaretleri." dedi.

"Türkiye yatırımların getirisinin olduğu bir ülke"
"Türkiye yatırımların getirisinin olduğu bir ülke"
GİRİŞ 23.08.2018 12:23 GÜNCELLEME 23.08.2018 12:23

Marco Votta, "CEO Söyleşileri" kapsamında AA muhabirine Türkiye ekonomisi, Türk Traktör'ün faaliyetleri ile iş ve özel yaşamına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Söyleşide Marco Votta'nın eşi Oya Votta ve oğlu Roberto Aybars Votta da hazır bulundu. 

Resmi istatistiklerden de anlaşıldığı üzere son yıllarda Türkiye ekonomisinin çok büyüdüğüne işaret eden Votta, Türkiye'nin dünyada en çok büyüyen ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin dirençli ve bir o kadar da dinamik bir ülke olduğunu vurgulayan Votta, "Belli bir nüfus artış hızı olduğunu görüyoruz. Genç bir nüfusu var. Bu özellikleri gelişmiş ülke ekonomilerinde göremiyoruz. Ekonomisi de gelişen bir ülke olduğu için burada hala büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Votta, Türkiye'nin, yapılacak yatırımların da belli bir getiri sağlayabildiği bir ülke olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yatırımların getirisinin görülebileceği bir yatırım ortamı var ama dinamik de bir ülke. Bununla beraber iniş çıkışların yaşandığı bir ülke. O bakımdan buraya gelecek yatırımcılar bence orta ve uzun vade düşünerek yatırım yapmalı. Kısa vadede yaşanabilecek birtakım düşüş periyotları yatırımcıyı korkutmamalı çünkü bunlar neticede büyümenin işaretleri." 

Nitelikli ve incelikli ürünlere iç piyasadan talep geldiğini aktaran Votta, Türkiye'nin işlevsellik ve tasarım anlamında inovasyon yapabilirse daha fazla gelişebileceğini ve çok daha cazip bir yatırım ortamı elde edebileceğini dile getirdi.

Marco Votta, "Dolayısıyla Türkiye bu tür yeni inovasyonlarla geliştirmeler yapabilirse dünyaya satabileceği ürünler de geliştirir, bunları satma şansı olabilir ve bu şekilde ön plana çıkabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'den 130'dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz

TürkTraktör'ün Türkiye'de traktör üreten en büyük imalatçılardan birisi ve tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin en büyüğü olduğunu anımsatan Votta, şirketin 1954'te kurulduğunu, 64 yıldır faaliyette olduğunu aktardı. 

Votta, 130'dan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını, ayrıca traktörün motoru, şanzımanı gibi parçalarını ürettikleri için gurur duyduklarını belirterek, şirketlerinin dünyanın tarım ekipmanları üreten en büyük üretici konumunda olduğunu ifade etti.

Tarım alanında bir çiftçinin ihtiyaç duyabileceği bütün makine ve ekipmanları ürettiklerini, 4 yıl önce inşaat makine ve ekipmanları alanına da girdiklerini hatırlatan Votta, şöyle devam etti:

"Türk hükümetinin tanıdığı bu sektördeki ilk Ar-Ge merkezini Ankara'da kuran kuruluşuz. Daha sonra giderek artan Ar-Ge faaliyetlerimizi takip edebilmek için İstanbul'da da bir Ar-Ge ofisi açtık. Ankara'daki fabrikamız bizim eskiden beri var olan fabrikamızdır. Ankara'ya ek olarak daha sonra Sakarya'daki fabrikayı da kurduk. Bu arada Türkiye'nin her yerinde bir ayak izimiz olduğunu söyleyebilirim çünkü çok yaygın bir hizmet merkezi ağımız var. Bu hizmet ağımızda inşaat ekipmanları ve traktörlere satış ve satış sonrası hizmet veriyoruz. Türkiye'deki en profesyonel satış bayi ağına sahibiz. 140 bayimizin yanı sıra Türkiye'nin bütün illerinde 500 satış sonrası hizmet noktamız var."

"Uzun yıllar Türkiye hakkında bilgi toplamıştım"

Marco Votta, 20 yılı aşkın süredir Türkiye'de olduğunu, Türkiye ve halkıyla ilgili algısının geldikten sonra değişmediğini vurgulayarak, "Tarih ve coğrafyaya meraklıyım. Uzun yıllar Türkiye hakkında bilgi toplamıştım. Hazırlıklıydım, büyük bir sürpriz yaşamadım." dedi.

Çalışma saatlerinin birden fazla ofisi olduğu için nerede bulunduğuna bağlı olduğunu anlatan Votta, Ankara'dayken sabah 8'den akşam 9'a kadar çalıştığını, Sakarya veya İstanbul'da bulunduğunda ise çalışmalarının daha kısa sürdüğünü ifade etti.

İş dışındaki zamanında konserlere gittiklerini ve seyahat etmeyi seven bir aile olduklarını aktaran Votta, "Evde bulunduğum zamanlarda da okumayı seviyorum. İş-özel hayat dengesinde ise ben mümkün olduğunca elimden geldiğince iş dışındaki zamanımı iyi değerlendirmeye çalışıyorum." diye konuştu.

İş ve iş dışı hayatındaki en önemli kararına ilişkin soru üzerine Votta, "Verdiğim en önemli karar, 2007'de ailemi İstanbul'a taşıma kararı oldu. O dönemde İstanbul'a taşındık ama faaliyetlerimiz ağırlıklı olarak Ankara'daydı. Ben Ankara'da çalışmaya devam ettim. Bu hem aile hayatım hem de kariyerim, iş hayatım anlamında çok belirleyici bir karar oldu." ifadelerini kullandı.