Dolu hasarını trafik sigortası karşılar mı? Hasar onarımında kasko gerekli mi?

Dolu yağışı sebebiyle otomobilleri zarar gören araç sahipleri, sigorta veya kasko şirketlerinin bu zararı karşılayıp karşılamayacağını merak ediyor. Peki sigorta şirketleri dolu hasarını karşılıyor mu? Doğal afetlerde kasko veya sigorta şirketleri araçların onarımını ücretsiz yapıyor mu?

Dolu hasarını trafik sigortası karşılar mı? Hasar onarımında kasko gerekli mi?
Dolu hasarını trafik sigortası karşılar mı? Hasar onarımında kasko gerekli mi?
GİRİŞ 17.08.2018 09:13 GÜNCELLEME 17.08.2018 09:13

Geçen yıl eşine ender rastlanan dolu yağışından sonra İstanbul’da yaşayan binlerce araç sahibi mağdur olmuştu. İstanbul’da yeniden beklenen dolu yağışı haberlerinden sonra kapalı otopark bulamayan araç sahipleri, çözümü araçların üzerine halı kilim sermekte buldu. Peki doludan hasar gören araçların masraflarını sigorta şirketleri karşılıyor mu? Kasko olması şart mı?

 TRAFİK SİGORTASI YETMEZ KASKO ŞART!

Geçtiğimiz dolu felaketinde İstanbul'da 9400 araçlar kullanılamaz hale geldi. Dolu haberlerini gören ve kapalı otopark bulamayan sürücüler, bu sefer çözümü araçların üzerine halı, kilim sermekte buldu. Çünkü sel ve doludan zarar gören araçların yenilenmesi çok yüksek fiyatlara mal olabiliyor. Sigortacılar ise "Halı, kilim sermek çözüm değil, kasko şart" diyor. Sigortacı Turusan Bağcı, "Genelde hep karıştırılır. Trafik sigortası karşı tarafa verdiğiniz zararı karşılar. Sizin kendi arabanıza gelen zararı karşılamaz. Sel su baskını dolu gibi olan olaylarda da sizin arabanıza gelir bir zarar verir ve bu trafik sigortasından alınmaz. Bunun için kasko yaptırmanız lazım" dedi.

Sigortacı Seda Ökmen ise "Sel olduğunda araçlar genelde perte çıkıyor. Burada önemli olan fotoğraf. Aracınızı oynatmadan, plakanın görünür bir şekilde dört bir açıdan fotoğrafının çekilmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

"POLİÇELERİ DİKKATLE İNCELEYİN"

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Kasko sigortası olan araç sahipleri sigorta poliçelerini dikkatle incelesinler. Yağmur, dolu fırtına sel gibi durumlarda teminat verilip verilmediğini tespit ettikten sonra zaman geçirmeden yazılı şekilde sigorta acente veya şirketlerine durumu belgeleri ile iletmelidirler. Trafik sigorta poliçeleri bu hasarı kapsamaz. Ayrıca, konut ve işyerlerinde hasar meydana gelen kişilerin durumu fotoğraflayıp mümkünse tutanakla desteklemek sureti ile belgelendirdikten sonra sigorta şirketlerine başvurmalıdırlar. Ancak muafiyetler bölümüne dikkat edip ona göre hareket etsinler. Benim meskenimde pencerelerdeki sineklikler yırtılmış ve yaklaşık 600 liralık hasar ortaya çıkmış. Bugüne kadar hiç dikkat etmediğim sigorta poliçeme baktığımızı 500 liralık muafiyet olduğunu gördüm. Dolayısı ile sigortadan alacağım 100 lira için hasarsızlık indirimimi kaybetmemek için cebimden karşılayacağım" şeklinde konuştu.

SİGORTASI OLMAYANLAR NE YAPACAK?

Aydın Ağaoğlu, açıklamasının devamında ise "Sigortası olmayan, araç sahipleri ile ruhsatlı yapılarda oturanlar ise zarar durumunu belgeleyip, bağlı bulundukları belediyelere başvurabilirler. Çünkü önceden meteoroloji tarafından bildirilmiş olan bu fırtına doğal afet sayılamaz. Belediyeler gerekli önlemleri almak, kentlerin altyapısını toplumun gereksinimlerine uygun hale getirmek zorundadırlar. Bu nedenle 'Hizmet Kusuru' nedeniyle haklarında soruşturma da yapılabilir" dedi.