Misilleme başladı ek vergi % 60 oldu

Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) gönderdiği tarifede otomobillere yönelik yüzde 35 ek vergi konacağı belirtilirken, cuma gününden itibaren gümrükte yüzde 60 teminat alınmaya başlanması kafaları karıştırdı. Bu durum ek verginin yüzde 60 olacağı endişesini yarattı.

Misilleme başladı ek vergi % 60 oldu
Misilleme başladı ek vergi % 60 oldu
GİRİŞ 25.06.2018 09:36 GÜNCELLEME 25.06.2018 09:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD’nin 8 Mart’tan itibaren ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük tarifesi uyguladığı Türkiye, 21 Haziran’dan itibaren 22 üründe misilleme başlattı. Ayrıntılarını ilk kez 4 Haziran’da Hürriyet’in yayınladığı tedbir kararlarına göre Türkiye, ABD menşeli kömür, kağıt, ceviz-badem, tütün, pirinç, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro-kimya gibi 22 ürün grubundan ek vergi alacak.

Uygulanmaya başlayan bu tedbir kararlarında en yüksek ek gümrük vergileri sırasıyla alkollü içkiler ve otomobile yönelik yapıldı. Viski başta olmak üzere alkollü içeceklere yüzde 40 ek vergi konurken, ABD’den ithal edilen otomobil ve motorlu araçlara (motosiklet, yarış otomobili vs...) uygulanan ek verginin ise yüzde 35 olması bekleniyordu. 

 

 

Ancak cuma gününden itibaren ABD’den gelen ithal otomobiller için gümrükte yüzde 60 teminat alınmaya başlandı. Yani ek verginin yüzde 35 değil yüzde 60 olarak uygulanacağı ortaya çıktı. ABD’den Türkiye’ye X3, X4, X5 ve X6 modellerini ithal eden BMW Türkiye Genel Müdürü Uğur Sakarya, “Vergi resmen çıkana kadar ithalata teminat istiyorlar. Otomobiller için istenen teminat yüzde 60. Bu da verginin yüzde 60’a çıkabileceği ihtimalini doğuruyor. Duyumlarımız o yönde maalesef” yorumunu yaptı.

BAŞKA YERDE ÜRETİN

Türkiye’nin dışında geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği’nin (AB) de ABD’ye karşı misilleme başlattığını hatırlatan Sakarya, şunları söyledi: “AB’de ABD’den ithal bir çok ürene ek vergi koydu.  Buna karşılık Trump, Avrupa üretimi tüm otomobillere yüzde 20 ek gümrük vergisi koyacağı tehdidinde bulundu. Karşılıklı ticaret savaşları önümüzdeki dönemde bir çok markanın üretim tesisi lokasyonlarını yeniden değerlendirmesine sebep olacaktır. 

Biz ABD’den X3, X4, X5 ve X6 modellerini ithal ediyoruz. Elimizde bir süre yetecek ithalatı tamamlanmış X3 ve X5 stoku var. Bu araçları ek gümrük vergisine tabi olmadan aynı fiyatlarla satmaya devam edeceğiz. Ancak 2-3 ay sonra yüksek gümrük vergisi nedeniyle ABD’den ithalat mümkün olmayacak. Bu durumu BMW AG ile görüşüp, bu araçları ABD dışındaki üretim tesislerinde ürettirmeyi araştırıyoruz. Ancak bu süreç de uzun sürecek çünkü bir fabrikanın üretim bandını hızla değiştirmek çok kolay değil.”

VERGİSİZ X3 VE X5 İÇİN ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

BMW Türkiye Genel Müdürü Uğur Sakarya, şu an ellerinde 2-3 ay yetecek ek gümrük vergisinden etkilenmeyen X3 ve X5 model stoklarının olduğunu belirterek, “O nedenle müşterilerimize bir an evvel elimizdeki ek gümrük vergisine tabi olmayan sınırlı sayıdaki X3 ve X5 araçları almalarını tavsiye ediyoruz. Bu araçları almak için en uygun zaman. Çünkü ABD’ye yönelik tedbirler kalkmazsa yüzde 60 ek vergiyle bu modelleri ithal etmemiz mümkün olmayacak” dedi.

YENİ S60 İÇİN BÜYÜK ŞOK!

TÜRKİYE’nin otomobillere yönelik misillemesinden Amerikan markalarından çok orada üretim yapan Avrupalı markaların etkileneceği  ortada. Mercedes GLE ve GLS’yi, BMW ise X3, X4, X5 ve X6 modellerini ABD’de üretip Türkiye ve Avrupa’da satıyor. Şimdi bu modeller mevcut vergiler nedeniyle zaten yüksek fiyatlara sahipken, şimdi ek vergiyle daha da ulaşılmaz hale gelecek. Türkiye’nin ABD menşeeli otomobillere yönelik ek vergi kararının en çok vuracağı markaların başında ise İsveçli Volvo yer alıyor.  

Çünkü Volvo’nun Türkiye’de en çok sattığı modeli olan S60’nın yeni jenerasyonu geçtiğimiz hafta ABD’deki ilk fabrikasında üretilmeye başlandı.  Yeni S60 ABD’de üretilen ilk Volvo modeli oldu. Volvo Türkiye, şimdi yürürlüğe giren ek verginin 2019 yılına kadar değişmesini umut ediyor. Aksi takdirde Türkiye’de yılda 1500 adet satışla amiral gemisi olan S60’a gelecek ek vergiyle büyük darbe yiyecek. Volvo Türkiye Genel Müdürü Sabri Sözen, yeni S60’ın Avrupa üretiminin 2019 yılında başlayacağını belirterek, “Türkiye’ye gelmesi 2. çeyreğin sonunu bulur. Yani biz 6 ayda 750 adetlik satış öngörüsü yaptık ama bu tabi ki ABD’ye yönelik ek vergi öncesi öngörümüzdü. Şu an için hedefimizde herhangi bir değişiklik yapmadık. Bu ek verginin değişeceği kanaatindeyiz. Eğer kalkmazsa maalesef çok fazla etkileneceğiz ama ben halen inancımı koruyorum. Ne olursa olsun biz bu aracı getirip satacağız” dedi.

DİZEL SEÇENEĞİ YOK

Güney Carolina, Charleston’daki fabrikada üretilen yeni S60,  dizel seçeneği olmayan ilk Volvo özelliğine de sahip. Yeni S60’ta turbo-şarjlı ve super-şarjlı olmak üzere iki ayrı elektrikli ve benzinli hibrit motor seçeneği bulunuyor. Volvo’nun T6 Twin Engine AWD elektrikli hibrit motoru toplam 340 beygir güç üretirken, ödül sahibi T8 Twin Engine AWD elektrikli benzinli hibrit ise 400 beygir üretiyor. Modelde ayrıca T5 ve T6 benzinli motorlar da yer alacak.

JEEP MODELLERİ ÇARŞAMBA GELDİ

TÜRKİYE’nin başlattığı misillemeden etkilenecek Amerikan markaları ise Jeep ve Ford olacak. Jeep’in Grand Cherokee, Cherokee ve Wrangler modelleri ABD’den gelirken, Ford’un ise Türkiye’ye sadece Mustang modeli ABD’den ithal ediliyor.  Jeep’in Türkiye marka direktörü Sinan Saip Bel, geçtiğimiz çarşamba günü bütün ithalatı bitirdiklerini belirterek, “Grand Cherokee ve Wrangler JL modellerini ek gümrük vergisiz ithal ettik.  Elimizde 3-4 aydan fazla stok var. Yani bu süre zarfından tüketiciler ek vergisiz fiyatlardan alma şansına sahip. Stoklar bittikten sonra yeni Grand Cherokee ithalatı pek mümkün olmaz ama Wrangler JL’nin hâlâ şansı olabilir çünkü yeni 2.0 litre motorla yüzde 110 ÖTV dilimine girecek.  Yani ek vergi artışını bu fark kompanse eder” diye konuştu.

MERCEDES VE FORD’U ÇOK ETKİLEMEYECEK

ABD’den GLE VE GLS modellerini ithal eden Mercedes-Benz Türkiye’nin Otomobil Direktörü Şükrü Bekdihkan ise, “Her ikisi de bizim çok az sattığımız modeller. Bu bağlamda bize etkisi çok sınırlı olur” dedi. Aynı şekilde ABD’den sadece Mustang ithal eden Ford Otosan’ı da ek vergi uygulamasının pek etkilemesi beklenmiyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    sokmayın memlekete
    Cevapla