HGS ceza sorgulama nasıl yapılır? HGS bakiye öğrenme ve yükleme sistemine giriş

Otoyol ve köprülerde hızlı geçiş için kullanılan HGS hesaplarında yeteri kadar bakiye olmadığı takdirde geçiş ihlali yapan plaka üzerine cezai işlem uygulanır. Peki HGS cezası kaç gün içerisinde ödenmelidir? HGS ceza ve bakiye sorgulaması nasıl yapılır? HGS geçişlerine itiraz nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...

HGS ceza sorgulama nasıl yapılır? HGS bakiye öğrenme ve yükleme sistemine giriş
HGS ceza sorgulama nasıl yapılır? HGS bakiye öğrenme ve yükleme sistemine giriş
GİRİŞ 31.08.2018 15:05 GÜNCELLEME 31.08.2018 15:05

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), otoyol ve köprülerden geçmek için kullanılan bir sistemdir. HGS hesabınızdaki mevcut bakiye üzerinden gişe geçişlerinde ödeme yaparak geçersiniz. Fakat hesabınızda gişe veya köprü ücretlerinin altında bir tutar mevcutsa, geçişlerde ödeme yapılamaz ve cezalı duruma düşülür. Peki HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

HGS BAKİYE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Otoyol ve köprülerden kolay ve hızlı geçişi sağlayan HGS kartlarındaki bakiyeyi öğrenmenin çeşitli yöntemleri vardır. Bunların başında en kolay ve sık kullanılanı http://hgsmusteri.ptt.gov.tr resmi internet sitesi üzerinden yapılabilir. Belirtilen internet adresine üye olarak kullanıcı hesabınızla ilgili bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Bunun yanında PTT şubelerinden, e-Devlet uygulaması üzerinden veya 0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı müşteri hizmetleri numarasını arayarak öğrenebilirsiniz.

HGS CEZASI KAÇ GÜN İÇERİSİNDE ÖDENMELİDİR?

HGS geçişlerinde yeterli bakiye olmadığı durumlarda geçiş ihlali yapılır ve kaçak geçiş uyarı gelir. Bu gibi durumlarda ceza bedelinin 15 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Eğer ceza tutarı on beş gün içerisinde ödenmezse, hesabınıza 11 katı ceza tutarı yansımış olacaktır.

HGS GEÇİŞLERİNE İTİRAZ İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILMALI?

HGS geçiş ve ihlal bilgilerine ait tüm düzeltme, inceleme ve itiraz işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olup, HGS geçişlerinizle ilgili bu taleplerinizi hgs@kgm.gov.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz veya 0 850 460 60 60 KGM HGS Çağrı Merkezine iletebilirsiniz. HGS ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve HGS geçiş ihlal cezalarına hgsmusteri.ptt.gov.tr sayfasından ulaşabilirsiniz.

HGS ÜRÜNÜM VAR GEÇİŞLERİMDE KAÇAK UYARISI ALIYORUM NEDEN?

Aracınız metalik cama sahip olabilir ;

Aracınızın kullanım kılavuzundan kullandığınız modelin metalik ön cama sahip olup olmadığını kontrol ediniz. Metalik cama sahip ise yeni bir HGS ürünü alarak HGS Etiketinizi aynanın arkasındaki ve çerçevesindeki siyah noktalı alana konumlandırınız

Aracınız metalik cama sahip değilse ;

Etiketinizin deforme olup olmadığını, etiketinizin kullanım klavuzunda belirtildiği şekilde aracınıza yapıştırıldığını kontrol ediniz ve aracınızın ön camında film olmamasına dikkat ediniz. Yukarıda belirtilen sorunlara sahip değilseniz ve etiketinizin çalışmadığını düşünüyorsanız otoyol üzerindeki PTT işyerlerinden etiketinizi kontrol ettirebilirsiniz.

ARABAMI SATTIM HGS ÜRÜNÜMÜ NE YAPMALIYIM?

HGS Etiket tipi ürünler için HGS Etiketinizi PTT merkez ve işyerlerinden iptal ettirerek yeni bir ürün alabilirsiniz, eski ürün içindeki bakiyeyi gerekli kontroller gerçekleştirildikten 7 gün sonra yeni ürününüze aktarılabilmektedir. Yeni ürün almak istemiyorsanız iptal ettirdiğiniz ürününüz içindeki bakiyeyi 1 ay sonra PTT merkezlerinden alabilirsiniz. Satılan araç üzerindeki etiket iptal edilerek etiket araç camından çıkartılmalıdır. İptal işlemi için HGS ürün sahibinin PTT merkez ve şubelerine şahsi başvurusu gerekmektedir.

HGS kart tipi ürünler için ürün iptal edilmeden plaka güncelleme işlemi gerçekleştirilerek, kart tipi HGS ürününü kullanmaya devam edebilirsiniz veya yeni bir plaka üzerine güncellenmeyecekse PTT merkezlerinden "Plaka Sıfırlama" işlemi yaptırarak ileride başka plakaya güncellemek üzere bekletebilir ve kartlarınızın zayi olmasını engelleyebilirsiniz. Bankadan alınan ürünler için detaylı bilgileri bankanızdan alabilirsiniz.