100 yıldır kandırılmışız! 40 TL'ye 480 kilometre..

Jaguar’ın 480 kilometre menzile sahip ilk elektrikli otomobili I-Pace’in hem yolda, hem pistte, hem arazide gösterdiği şaşırtıcı performans, dünya basını tarafından, “100 yıldır fosil yakıtlarla kandırılmışız” esprisinin yapılmasına sebep oldu.

100 yıldır kandırılmışız! 40 TL'ye 480 kilometre..
100 yıldır kandırılmışız! 40 TL'ye 480 kilometre..
GİRİŞ 28.05.2018 09:37 GÜNCELLEME 28.05.2018 09:42
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Küresel otomotiv endüstrisi son 10 yıldır yeni bir eşiğin ucunda. 100 yılı aşkın süredir kullanılan fosil yakıtlar, yani benzin ve dizelle çalışan otomobiller yerini tamamen elektrikle giden araçlara bırakmaya hazırlanıyor. Bir çok otomobil devi 7 yıl içinde tüm modellerinin elektrikli olacağını açıklarken, şimdiden bir çok marka bu sınıftaki otomobillerini piyasaya sunmaya başladı. 

Bugün Tesla’dan, Renault’a, Nissan’dan BMW’ye kadar bir çok marka geliştirdikleri elektrikli otomobilleri satışa sunarken, 2 yıl içinde toplam model sayısı 20’ye yaklaşacak.Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin aktardığına göre, İngiliz Jaguar’ın bu yaz satışa sunmaya hazırlandığı ilk elektrikli otomobili I-Pace de bu sınıfta bugüne kadar geliştirilen en iddialı araçlardan biri durumunda. İngiltere tahtının varisi Prens Charles’ın da tercih ettiği yüzde 100 elektrikli Jaguar I-Pace modelini dünyada ilk test eden gazetecilerden biri oldum.

 

 

400 KM TEST ETTİK

Portekiz’in Faro şehrinde gerçekleşen test sürüşünde elektrikli aracı şehir içinde, otoyollarda, sık ve keskin virajlı asfalt dağ yollarında, yarış pistinde ve off-road parkurunda tam 400 kilometre denedik. Ve açıkçası bu yoğun testin ardından bir çok uluslararası gazeteci gibi, “100 yılı aşkın bir süredir petrole bağımlı araçlarla bizi uyutmuşlar, kandırmışlar” diye düşünmeden edemedim.

Bunun sebebine geçmeden önce aracın özellikleri hakkında bilgi vermem gerek. Ama bunu markadan bağımsız elektrikli bir otomobil olarak düşünün çünkü yeni nesil tüm elektrikli otomobillerde bu özellikler olacak. 90 kWh lityum iyon batarya ile 480 kilometre menzil sunan I-Pace’te tahrik millerinin içinden geçtiği iki elektrikli motor (önde ve arkada) yer alıyor. Her bir aksa yerleştirilen bu ikiz motorlar 400 beygir güç ve 696 Nm tork değerinde performansla birlikte dört çeker sürüş ve tüm yüzeylerde çekiş sunuyor.

Motorların yüksek tork yoğunluğu ve yüksek enerji verimliliği araca tam bir spor otomobil performansı sunarak 0’dan 100 kilometre hıza 4.8 saniyede ulaşmasını sağlıyor. Aracın bataryaları iki aksın ortasına, gövde ile zemin altı arasında bir eşik ile mümkün olduğunca alçak olarak yerleştirilmiş. Bu konum yüzde 50:50 ağırlık dağılımı ve alçak bir ağırlık merkezi sağlamış. Bu da aracın yol tutuşunu adeta kusursuz seviyeye getirmiş.

50 CM SUYUN İÇİNDE

* İşte böyle bir araçla yaptığımız testin offroad kısmı gerçekten elektrikli araçların geldiği noktayı göstermesi açısından önemliydi. Binlerce voltluk elektrik yüklü I-Pace ile yarı beline kadar suyun (50 cm) içinden geçip, ayakta durmakta bile zorlanacağınız eğimleri, değim yerindeyse bir dağ keçisi kıvraklığıyla ne gaza ne de frene dokunmadan aştık. Yani geliştirilmiş ‘cruise control’ sistemi sayesinde araç kendi kendine yüksek eğimleri aşarak, dik yamaçlardan aşağıya indi.

YORUMLAR 9
  • Abdullah IŞIK 5 yıl önce Şikayet Et
    Batarya maliyet/verim/ömür oranı dengelenmeden hepsi hikaye
    Cevapla
  • vatandaş 1453 5 yıl önce Şikayet Et
    harbi alt geçitte su varken geçtiğinizi düşünün bi kaçak sonra arabada kızartma...
    Cevapla
  • vatandaş 1920 5 yıl önce Şikayet Et
    katı yakıtlı araçlardan farkı nedir ki? Elektrikli arabalar her yönden daha güvenli ve stabil, şasiye karşı önlem alınmadığını mı düşünüyorsunuz?
    Cevapla
  • inanma 5 yıl önce Şikayet Et
    lityum bataryaların ömrü max 3000 cycle, yaklaşık 8.3 yıl, bizde ortalama 6 yıl diyelim, amerikada 1KW batarya değişimi 150 dolar, 90kWx 150 dolar= 13500 dolar, Türkiyede vergi kdv Ötv derken 20000 doları bulur, 6 yılda bir 20 000 dolar yaklaşık dolar 5 tl desek 100 000 TL yapar, yıla bölsek 100 000/6 yıl yaklaşık 16000 TL/yıl , aylık maliyeti 16000/12 ay yaklaşık 1400 TL /ay eder ,güne bölelim 1400/ 30= 46 TL/gün, neresi ekonomik, ali ağaoğlunun üniversiteye hibe ettiği teslanın bataryaları dura dura bitmiş, yeni batarya değişimi için 50000 dolar istenmiş, biz 20000 dolar hesapladık Halep ordaysa arşın burada
    Cevapla
  • kadir 5 yıl önce Şikayet Et
    sonuç : petrole dışarı bağımlı Türkiye, yakında ileri teknolojili araç bataryalarında veya hammadesinede bağımlı oluruz. Şuanda devlet fosil yakıtlı araç yapmayı görev edinmiş tekerleği yeni keşfediyoruz. Direkt elektriklideb başlasa daha fazla yol kat ederiz.
    Cevapla
  • Ali Sarp 5 yıl önce Şikayet Et
    Pil maliyetini bugünkü rakamlarla hesapliyorsunuz.Pil maliyetleri bu şekilde kalmayacak ki. Bahsettigimiz teknoloji yeni bir teknoloji olduğu için evet maliyetli. Bu maliyetler böyle kalmayacak .
    Cevapla
  • erol 5 yıl önce Şikayet Et
    avrupada insanlar en fazla 5,6 yil sonra araclarini degistiriyor zaten...zaten 10 yil kullanmak mantikli degil hesabina göre...tabiki bu araclarin fiyatlarida normal benzinli fiyatina düsmesi lazim yoksa 5,6 yil kullanmakta pahaliya mal olur...
    Cevapla
  • Ayyıldız 5 yıl önce Şikayet Et
    Bugune göre değil 10 yıl 20 yıl sonrasına göre yorum yapsaydın daha mantıklı olur. Bugün için pahalı evet ama teknoloji bir kaç sene içinde maliyetleri minimum seviyeye indirir hiç merak etme sen.. yoksa bu kadar devasa yatırımı kimse yapmaz..fosil yakıtın işini bitirecekler inşallah..bu kadar yenilige kapalı bir toplum varmı ki acaba.. herşeye bir kulp takılması mi gerekiyor..bu kadar ince hesap yapana kadar mantıklı alternatif bir öneri sunsaydin
    Cevapla
  • Tesla 5 yıl önce Şikayet Et
    Tesla yıllar önce bunu yaptı!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle