Ehliyet başvurusu için gerekli belgeler nelerdir? 2018 başvuru şartları...

Yeni düzenleme ile birlikte ehliyet almak isteyen adayların izlemeleri gereken yolları derledik. Peki sürücü kursuna müracaat etmek isteyen adaylar için gerekli belgeler nelerdir?

Ehliyet başvurusu için gerekli belgeler nelerdir? 2018 başvuru şartları...
Ehliyet başvurusu için gerekli belgeler nelerdir? 2018 başvuru şartları...
GİRİŞ 04.09.2018 16:22 GÜNCELLEME 04.09.2018 16:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yeni düzenleme ile birlikte ehliyet işlemleri artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri tarafından yapılacak. Yeni düzenleme ile birlikte vatandaş ehliyet işlemlerinin nasıl olacağını merak ediyor. Sürücü belgesi almak isteyen adayların  öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı bir Motorlu Taşıt Sürücü Kursuna giderek kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Peki Ehliyet kursuna başvuru için gereken belgeler nelerdir? 2018 Sürücü belgesi nasıl alınır? 2018 ehliyet harç ücreti ne kadar? İşte detaylar...

EHLİYET ALMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Ehliyet almak isteyen adayın, öncelikle bir Motorlu Taşıt Sürücü Kursları (MTSK) müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu teorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. MTSK’ya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin Özel MTSK Modülünden başvurularını kabul ettiği ve elektronik onaylama işlemi yapılan adaylar MTSAS’a girebilmektedir.

Adayların başvuru işlemlerini adayın devam ettiği MEB onaylı ehliyet kursları adayın yerine gerçekleştirmektedir. Bu nedenle sürücü adayları kendi tercih ettiği sürücü kurslarına başvuru yapıp derslere devam ettikleri takdirde sınavlara girmek için başvuru yapabilirler.

EHLİYET ALMAK İÇİN YAŞ SINIRI KAÇTIR?

Sürücü belgesi almak isteyen adayların talep edecekleri yaş sınırına göre sınıflandırmalar şu şekildedir.

-A1, A2, F ve H sınıfı sürücü belgesi için 17 yaşını doldurmuş olmak.

-B ve G sınıfı sürücü belgesi için 18 yaşını doldurmuş olmak.

-C, D ve E sınıfı sürücü belgesi için 22 yaşını doldurmuş olmak. (Üniversitelerin sürücü eğitimi bölümlerinden mezun, TSK bünyesinde subay ve astsubay askeri ihtisas sınıfı okullarında ve Uzman Jandarma okullarında açılmış olan sürücü eğitimi kurslarından başarılı bir şekilde mezun olanlarında bu şart hiçbir şekilde aranmaz.)

Hangi sınıf ait olursa olsun sürücü belgesi almak isteyen kursiyerlerde en az ilkokul mezunu şartı aranmaktadır.

EHLİYET BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları İçin:

- T.C. kimlik numarasını gösteren belge aslı ve fotokopisi(nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık kimliği)

- Diploma veya diploma yerine geçecek belgenin aslı ve fotokopisi,

- Uzman veya pratisyen tabip tarafından verilen sağlık raporu,

- Ehliyet almasına engel teşkil edecek sabıka kaydının bulunmadığına dair evrak,

- Mevcut sürücü belgesi dışında sertifika alacak kursiyerler sahip oldukları sürücü belgesinin fotokopisi,

- Kursiyerler arasında 18 yaşını doldurmamış olanlar veli/vasi muvafakat namesi

- Son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet biYometrik fotoğraf.

Yabancı Uyruklu Vatandaşlar İçin:

Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarından istenen evraklara ek olarak pasaportlarının noter tasdikli Türkçe tercüme edilmiş hali, ülkemizde altı aydan fazla kalacağına dair göstereceği ikametgah izni veya öğrenci olduğuna dair öğrenim vizesi belgesidir.

2018 YILI EHLİYET HARÇ ÜCRETİ NE KADAR?

Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir sürücü kursunu başarı ile tamamladıktan sonra geriye sadece sürücü belgesinin basılması ve harç ücretlerinin yatırılması kalıyor. Peki 2018 sürücü belgesi harç ücreti ne kadar? Buna göre:

-A-A1-A2 ( Motor ) Sınıfı Ehliyet için harç ücreti + Değerli kağıt bedeli + Polis vakfı ücreti ile beraber 2018 yılında A – A1 – A2 ehliyetleri için= 164,40 TL+ 134 TL + 25 TL ödenmesi gerekmektedir.

-B Sınıfı ( Otomobil ) ehliyet için harç ücreti + Değerli kağıt bedeli + Polis vakfı ücreti ile beraber 2018 yılında tüm B sınıfı ehliyet için= 495,70 TL+ 134 TL + 25 TL ödenmesi gerekmektedir.

-F ve H sınıfı ehliyet için harç ücreti + Değerli kağıt bedeli + Polis vakfı ücreti ile beraber 2018 yılında F ve H sınıfı ehliyet için 164,40 TL+ 134 TL + 25 TL ödenmesi gerekmektedir.

-D, E, G sınıfı ehliyeti için harç ücreti + Değerli kağıt bedeli + Polis vakfı ücreti ile beraber 2018 yılında D,E,G sınıfı ehliyet için= 827 TL + 134 TL + 25 TL ödenmesi gerekmektedir.

YORUMLAR 3
  • kadir gül 5 yıl önce Şikayet Et
    Lise diplomasi gerekli mi
    Cevapla
  • ezle 4 yıl önce Şikayet Et
    değil
    Cevapla
  • gamze 5 yıl önce Şikayet Et
    gereklı olması lazım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?