Araç kliması neden verimli soğutmaz? Klima bakımında neler yapılır?

Araçların periyodik bakımları kadar klima bakımı da önemli konudur. Sıcak havaların gelmesiyle birlikte aktif kullanılan klima bakımlarını düzenli yaptırmak hem yakıt tasarrufu hem de daha etkili çalışması açısından oldukça önemlidir. Peki araç klima bakımları nasıl ve ne zaman yapılmalıdır?

Araç kliması neden verimli soğutmaz? Klima bakımında neler yapılır?
Araç kliması neden verimli soğutmaz? Klima bakımında neler yapılır?
GİRİŞ 25.08.2018 09:29 GÜNCELLEME 25.08.2018 09:29
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yaz sıcakları geldi çattı. Bu yüzden araç kliması, seyahat ederken konfor odaklı konulardan birisidir. Bu yüzden kışın üşümemek, yazın da aşırı sıcak havada terlememek için klima bakımlarını düzenli yaptırmak gerekir. Araçların periyodik bakımları kadar klima bakımı da önemli konudur. Araçlarımızda düzenli olarak kullandığımız klimaların sorun çıkarmadan çalışması için belirli zamanlarda klima bakımlarının yapılması gerekmektedir. Klima bakımı yaptırmak ciddi oranda yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Peki klima bakımı nasıl ve ne zaman yaptırılır? Klima bakımı nerelerde yaptırılır? Klima ömrünü uzatmak için neler yapılmalıdır? İşte detaylar...

YILDA BİR KEZ KLİMA BAKIMI YAPTIRILMALI!

Araç klima bakımları yıllık periyodik bakımlarla veya yaza girmeden yapılmalıdır. Bu bakımlarda araç polen filtresi de kontrol edilir. Genellikle klima bakımı ve polen filtresi bakımı birlikte yapılır.

Kışın aracın klimasını ara sıra çalıştırmak önemlidir. Çünkü klima kompresörü araç kompresör sistemine benzer. Belli aralıklarla çalışmazsa, gaz sistemi randımanlı çalışmayarak aktif olarak soğutmaz.

ARAÇ KLİMASI NEDEN SOĞUTMAZ?

Aracın klimasını çalıştırdığınızda eğer istenen soğutma sağlanamıyorsa bu durumun iki sebebi olabilir.  Bunlardan ilki ve en sık görüleni polen filtresinin tıkalı olmasıdır. İkinci ve sık rastlanan diğer durum ise klima gazının bitmiş olmasıdır. Eksilen klima gazı serviste veya klima gazı dolumu yapan yetkili kişiler tarafından yüklenebilir.

KLİMA BAKIMI YAKIT TASARRUFU SAĞLAR MI?

Klima bakımını düzenli yaptırmak ciddi oranda yakıt tasarrufu sağlar. Bakımı yapılmamış klimalarda kompresör ve klima sistemi istenilen soğukluğu sağlayabilmek için daha çok çalışır ve motordan daha çok güç çeker bu sayede daha çok yakıt harcanmış olur. Klima kullanılırken sıcak havalarda araca bindiğinizde aracın içindeki havayı boşaltmadan klimayı direk açarsanız ekstra yakıt tüketmiş olursunuz.

KLİMA ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

-Klimanın randımanlı olması için kış dahil ayda 1 kere en az 10-15 dk klima çalıştırılmalıdır. Çünkü kış mevsimi boyunca unutulan klima, yaz geldiğinde sürücülerin otomobilde en çok ihtiyaç duyduğu donanımların başında gelir. Ancak kış boyunca ihmal edilmiş, bakımı yapılmamış klima sistemi, sürekli kullanılmaya başladığında sorun çıkartabilir

-Klima bozulduğunda iyi bir tamirci bulmak çok zordur. Birçok kişi klima sistemi tamirinin çok pahalı olduğunu bilmiyor. Halbuki alacağınız birkaç önlemle, klimanızı ömür boyu kullanabilirsiniz.

-Belli dönemlerde yaptıracağınız bakımlarla da olası masraflardan kurtulabilirsiniz.

-Dikkat etmeniz gereken en önemli şey, klimayı  otomobili çalıştırırken ve stop ederken kapalı tutmak.

- Yüksek devirli kullanımlarda klimanın kapalı tutulmasında yarar vardır. Bunun nedeni, klima kapalıyken sistemdeki yağın ve gazın çökmesidir.

-Klima kompresörünün motor gibi pistonları vardır. Yüksek süratte, çökmüş olan yağ pistonlara çıkana kadar, pistonlar yatakları çizer. Bu da klima kompresörünün kilitlenmesine neden olur.

-Klima sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için yılda üç kez kontrol edilmesi öneriliyor.

-Klima radyatörünün taş, çarpma gibi darbelerden etkilenip içindeki gazın boşalması sıkça karşılaşılan arızalar olarak dikkat çekiyor. Uzun süre gazsız kalan ya da eksik gazla çalışan klima görevini yeterince yapmadığı gibi, hasarın daha da büyümesine ve onarım maliyetlerinin yükselmesine yol açar.

YORUMLAR 2
  • can 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim aracın kompresörü arızalandı 1800 tl ödedim.Herkes bakımını yaptirsin ve gazına bakitsin
    Cevapla
  • MÜSLÜMAN TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Klimasız araç çöptür
    Cevapla