LPG’li araç sayısı 5 milyona dayandı

Son yıllarda akaryakıt fiyatlarının çok yükselmesi vatandaşların tercihlerini etkilemeye devam ediyor. Zamlardan olumsuz etkilenen araç sahipleri daha ekonomik olan LPG’yi tercih ediyor.

LPG’li araç sayısı 5 milyona dayandı
LPG’li araç sayısı 5 milyona dayandı
GİRİŞ 21.03.2018 11:33 GÜNCELLEME 21.03.2018 11:33
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 2018 yılı Ocak ayı sonunda toplam 12 milyon 106 bin 678 adet otomobilin yüzde 38,2’si (4 milyon 624 bin 750) LPG’li görülüyor. LPG’li otomobil sayısı son bir yılda 228 bin 623 adet artış gösterdiği kaydedildi. 

"Vatandaş benzinli otomobil alıp LPG taktırıyor" 

LPG’nin benzine göre yaklaşık yüzde 40 tasarruf sağladığını vurgulayan BRC Türkiye distribütörü 2A Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Örücü: "Rakamlara bakılırsa her yıl yaklaşık 750 bin adet otomobil satılıyor ve ortalama 200 bin tanesi LPG’li oluyor. 

Dolar/TL kurunun artacağı beklentisiyle benzin fiyatlarının da daha da zamlanacağını düşünen vatandaş da haklı olarak araçlarını daha rahat ve ekonomik kullanabilmek için otogaza dönüştürüyor. Örnek vermek gerekirse, ortalama bir aracın 100 TL ile gideceği yolu, LPG’li bir araç yaklaşık yüzde 40 tasarruf ile yaklaşık 60 TL’ye gidebilir. Tabi LPG dönüşümü için güvenilir markaların tercih edilmesi çok önemli ve LPG’li araçların her 10 bin km’de veya 6 ayda bir periyodik bakımlarının yapılması gerekiyor" diye konuştu. 

"Havayı en çok dizel ve benzinli araçlar kirletiyor" 

Örücü, LPG’li araçlarda CO2 emisyonunun benzine göre yüzde 16, dizele göre yüzde 11 daha düşük olduğunu ve bu nedenle sera etkisinin minimum düzeyde olduğunu belirterek: "Küresel ısınmanın ana kaynağı olan sera gazlarının en büyük sebebi motorlu taşıtlardır. 

Motorlu bir taşıt bir insanın bir günde soluduğu havanın tamamını 10 dakika içerisinde kirletmektedir. LPG’de zehirli emisyonların olmadığından toprağa ve suya bir zarar söz konusu değildir. 5 Milyon LPG’ li araç sayısına ulaştığımızda karbondioksit salınımı yılda 2 milyon ton azalmış olacaktır. Bu sebeple LPG,doğalgaz gibi alternatif yakıtlarla çalışan araçların teşvik edilmesi gerekiyor" dedi. 

YORUMLAR 8
  • Alp 5 yıl önce Şikayet Et
    Reis binmeyin derse arabaya binmeyiz
    Cevapla
  • Siyasettin 5 yıl önce Şikayet Et
    O zaman bisiklete binelim..
    Cevapla
  • ads 01 5 yıl önce Şikayet Et
    keyfimizden kullanmiyoruz ucz diye ama yinede pahali suyla calisan araba olsun oda pahalı olur
    Cevapla
  • LPG ci 5 yıl önce Şikayet Et
    lpg li kaç araç patlamış bugune kadar bi söyleyin ya, lpg tankı normal benzin tanklarından kat kat sağlam üretiliyor, sen düzenli bakımını yaptırdıktan sonra lpg nin hiçbir sakıncası yok, paramız vardıda benzinli yada dizele binmedik mi orta gelirli kendisi için en ekonomik araç ve yakıta yönlenir bunun nesi haber gerçekler bunlar.
    Cevapla
  • ahmet kemal 5 yıl önce Şikayet Et
    çoğu insan lpg taktırıyor bakımını yapmıyor. patlamaya hazır bomba. benzine göre çok ekonomik değil. arabanın orjinalinde olmadığı için motora zarar veriyor. temiz olabilir ama performans çok düşük..
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    LPG mi ekonomik ?? 10 liralık benzinle 10 liralık LPG hemen hemen aynı mesafeyi kat ediyor neresi ekonomik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle