20 bin YTL'ye nasıl bir araba alınır?

Doğru otomobili tercihi tam olarak ihtiyacınızın tespiti, kazanç seviyeniz ve beğenilerinizle örtüştüğünde mümkün oluyor. İşte 20 bin YTL'ye 10 farklı otomobil alternatifi:

20 bin YTL'ye nasıl bir araba alınır?
20 bin YTL'ye nasıl bir araba alınır?
GİRİŞ 22.07.2007 11:07 GÜNCELLEME 22.07.2007 11:07
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış
MEMDUH TAŞLICALI'nın haberi

Bir otomobile sahip olana kadar geçen süreç genellikle tereddütlerle dolu oluyor. Bu iş için ayrılan mevcut ya da borçlanılabilecek paraya onlarca farklı model alınabilmesi karar verme sürecini daha da zorlaştırırken, yapılan tercih sonradan 'acaba'ları beraberinde getirebiliyor. Doğru otomobili tercih etmek tam olarak ihtiyacınızın tespiti, kazanç seviyeniz ve beğenilerinizle örtüştüğünde mümkün oluyor. Bu konuda otomobil kararsızlarına bir miktar 'alternatif' sunalım istiyoruz. Otomobil almak isteyen bir tüketici için 20 bin yeni lira ne çok fazla ne de çok az bir bütçedir. Üzerine biraz borçlanma yapılması da kolay bir rakamdır. İşte size 20 bin yeni lira bütçeyle 10 farklı otomobil alternatifi...

Bu fiyata biraz da pazarlık yaparak 10 yaşında B sınıfından 2 otomobil alabilirsiniz. Örneğin bir Opel Corsa bir de VW Polo. Polo'yu eşiniz, Corsa'yı siz kullanırsınız. Yıllık vergisi düşük, yakıt tüketimi biraz yüksek olur. Tabii bakım maliyetleri de giderek artar. Teknoloji açısından biraz geride kaldığı için de gözünüz zaman zaman yeni modellere takılabilir!

Bu parayla son dönemde yaygınlaşmaya başlayan Peugeot 107, Citroen C1 gibi A sınıfı otomobillerden birine 2-3 bin yeni lira borçlanarak sahip olabilirsiniz. Motoru küçük olduğu için yakıttan, boyutları küçük olduğu için parktan yana çok derdiniz olmaz. Üstelik dışarıdan size sempatiyle bakarlar, biraz yüklü bir alışveriş yaptığınızda ise siz daha büyük araçlara bakarsınız! Bir de bu miniklerle şehir dışına çıkmak pek hoşunuza gitmez...

Madem birkaç bin yeni lira borçlandınız; bagajı daha büyük B sınıfı yeni bir otomobile de yazılabilirsiniz. En azından 3 kapılı ya da düşük donanımlı bir model size uyabilir. Dizel alma şansınız pek fazla yok. Bu sınıfın yenileri de biraz daha pahalı oluyor. 'Çoluk çocuğa karıştık, bu otomobillerin bagajı yetmiyor' derseniz bu sınıfta sedan bir modele de ulaşabilirsiniz.

Küçük sedan modeller ilk etapta ekonomiyi öne çıkardığı için hatchback modellerden daha ucuza satılıyorlar. 20 bin yeni lira civarındaki paranızla donanımı düşük, bagajı büyük bir otomobiliniz olabilir. Fiat Albea Sole, Hyundai Accent, Peugeot 206 sedan, Tata İndigo gibi... Dizel için birkaç bin yeni lira daha gerekli, otomatik şanzımanı da pek aramayın artık.

Donanıma, dizel motora ya da otomatik şanzımana önem veriyorsanız yaşından biraz fedakarlık yapmanız halinde iyi bir otomobiliniz olabilir. Çünkü bu bütçeyle 1-2 yaşında 25-30 bin kilometre yapmış dizel motorlu Ford Fiesta ya da otomatik Honda Jazz almak mümkün. Bakımları yapıldığı takdirde birkaç yıl sizi üzmeden yoluna devam edebilirler.

'İlla da yeni otomobil alıcam' fikrinden vazgeçmişken biraz daha konforlu bir üst sınıf C segment bir otomobile de yelken açabilirsiniz; 3-4 yaşlarında Toyota Corolla, Opel Astra ya da bir VW Golf hem iç mekan hem de kullanım özellikleri açısından önceki tercihlerden daha iyi sonuç verecektir. Üstelik sosyal konum açısından da sizi taşıyabilecek bir havası vardır. Ne var ki artık bu tarz bir araç için bakım bütçeniz biraz daha artar ve araç üzerinde gözünüze batan kusurlar oluşmaya başlar.

Hep içinizden şöyle büyücek bir sedan sahibi olmak geçti; ama bu bütçeyle bir türlü ona ulaşamadınızsa işte fırsat! Bütçeniz motoru büyük 4-5 yaşında bir D sınıfı sedana ya da 8-9 yaşında BMW, Mercedes, Audi markalı başlangıç modellerinden birine ulaşabilir. Bu fiyata olduğunuzdan daha iyi görünebileceğiniz bir aracınız oldu. Sık sık benzinciye uğramayı ihmal etmeyin! Bir de bakıma girmemek için fazla kullanmasanız iyi olur!

Araziye çıkmayı seven bir kişiliğiniz var ve son dönemde yaygınlaşan arazi araçlarıyla şehir içinde de havalı görünmek istiyorsunuz. Elinizdeki 20 bin yeni liralık bütçeyle bu tarz araçların yenilerine ulaşmanız imkansız; ama üzülmeyin 9-10 yaşında biraz uzun yol yapmış Jeep Cherokee için bu bütçe yeterli. Tabii LPG taktırmayı sakın ihmal etmeyin. Yoksa arabaya ödediğiniz kadar parayı benzin masrafı olarak ayırmanız gerekir.

İyi görüntü verme konusunda ısrarcı mısınız? O zaman yine aynı yaşlarda iyi bir markaya ait 2 kapılı bir coupe ya da cabrio otomobil almayı deneyin. Gerçekten kullanımı da keyifli olacaktır, ne var ki bu tür araçlar 10 yaşına ulaşana kadar oldukça hırpalanmış oluyorlar...

YORUMLAR 3
  • Şevki DURMUŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    Bende var. valla 20.000 ytl ye benim arabayı satın alabilirsiniz bora 2003 tredline 80.000km de servis bakımlı 4 lastik yeni fren sistemi diskler kampanalar yeni değişmiş metalik gümüş renginde 1.6 16 valf vuruğu yok benzin sarfiyatı az km de 0.2 ykrş yakıyor piyasadaki fiyatı 21.000-21.500 ytl olan bir araba eğer çok istiyorlarsa benim aracı verebilirim maksat 20.000ytl ye araba sahibi olmaksa eğer alın size araba ha ayrıca konfor desen konfor 4 airbeg abs klima yok yok nede olsa wolsvagen şaka değil gerçektir
    Cevapla
  • volkan baydur 16 yıl önce Şikayet Et
    iyi araba. 20000 ytl ye daha lüx ve donanımlı araba alınır mesela 1991 model mercedes w140 s320 alınabilir bide sıralı lpg full donanım zaten araba sorunda çıkarmaz vergisi 350 ytl bide lpg li olduğu için km de 200 yakar ve performaslı olur. çoğu kişi donanımlı full arabadan korkuyor ama bence korkmayın bence sağlam arabalara yönelin canımızı sokakta bulmadık
    Cevapla
  • ARDA ZAFER 16 yıl önce Şikayet Et
    MAALESEF BU İŞİ HİÇ BİLMİYORSUN. Bu bilgileri buraya yazan arkadaş maalesef bu işi hiç bilmiyorsun.Masa başında okuldan öğrendiğin gibi teorik olarak yazmışsın.Yine de eline sağlık. Ama siz siz olun çok arıza çıkaran,servis masrafı çok pahalı olan araçları tercih etmeyin derim.İkinci elde çok donanımlı araçlardan özellikle uzak durmanızı acizane tavsiye ederim.çoğunun ömrü 5 yıl veya 100 bin km.ile sınırlı araçlara markası ne olursa olsun kanmayın.aksi takdirde tamirci ile yakın akraba olmak zorunda kalırsınız.JAPON araçlar tercihimdir.
    Cevapla