'Uçan taksi' için büyük adım

Google'ın kurucularından ve çatı şirketi Alphabet'in üst düzey yöneticisi Larry Page'in mali olarak desteklediği Kitty Hawk şirketi, uçan taksi modeli Cora'yı kamuoyuna tanıttı.

GİRİŞ 13.03.2018 20:05 GÜNCELLEME 13.03.2018 20:42
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Şirketin internet sitesinden yapılan açıklamada, ilk prototipi geçen yıl üretilen elektrikli insansız hava aracının, Yeni Zelanda hükümetinin iş birliği ve desteğiyle bu ülkede ticari taksi olarak işletilmesinin planlandığı bildirildi.

Koza biçimli bir yolcu kabini olan iki kanatlı hava aracı kanatlarındaki dikey pervaneler sayesinde bir helikopter gibi piste ihtiyaç duymadan olduğu yerde kalkış yapabiliyor. Kalktıktan sonra ise pervanelerini devre dışı bırakarak kanatlı bir uçak gibi düz bir çizgide süzülerek rotasında ilerliyor.

 

 

Şirketin CEO'su Sebastian Thrun, bu yılın başında CNBC'ye verdiği demeçte uçan taksi hizmetinin 5 yıl içinde faaliyete geçmesini planladıklarını açıklamıştı.

Cora'nın uçuşa hazır bir model olarak kamuoyuna duyurulması bu konuda atılmış önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Şirket yetkilileri Yeni Zelanda hükümetinin desteği ve iş birliği ile bu sürecin 3 yılda tamamlanabileceğini değerlendiriyor.

"Yeni Zelanda'da 2050'de karbon salınımını sıfırlamayı amaçlıyoruz"

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, New York Times'a yaptığı açıklamada, Kitty Hawk'ın insansız hava aracı ruhsat sürecinin başlatıldığını vurgulayarak, "Yeni Zelanda'da 2050 yılında karbon salınımını sıfırlamayı amaçlıyoruz. Bu türden heyecan verici projeler bu hedefe ulaşmamızı sağlayacak." dedi.

Kitty Hawk dışında Airbus, Über ve Dubai destekli Çin firması Ehang da uçan taksi olarak kullanılmak üzere hava aracı prototipleri üzerinde çalışıyor.

Airbus'ın deneysel havacılık uygulamaları birimi A³, ocak ayında uçan taksi hizmeti vermesi öngörülen insansız elektrikli hava aracı modeli Vahana'nın test uçuşunu gerçekleştirmişti.

YORUMLAR 16
  • 3. havalimani 6 yıl önce Şikayet Et
    yerine boyle bur yatirim yapsaydik tum milletin nesli kurturuldu. 58 milyar dolar havaalanina harciyoruz. simdkiler yirtti ama teknoloji uretmedigimiz ya da urettiklrrimiz geri kaldigi icin biz hep harcayan yol yapan insa eden olacagiz ureten degil. havalimani yapilain ama 10 nesil borclandirarak degil. borclanacaksak teknolijik uretime borclanalim
    Cevapla
  • ekrem 6 yıl önce Şikayet Et
    Buraya gelse bizim taksiciler bunada izin vermez herhalde :)
    Cevapla
  • Asım 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar zerzevata gerek yok. ne kadar çok pervane o kadar sorun ve bakım. Helikopter iyi, kuyrukta çift pervane olursa kullanım daha yumuşar, taksi olur.
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    sen üretene görelim hadi
    Cevapla
  • Türker 6 yıl önce Şikayet Et
    Hımmmm demek yaparken sana sormadılar. Ayıp etmişler...
    Cevapla
  • birisi 6 yıl önce Şikayet Et
    Bravo yarın gel tai de başla.
    Cevapla
  • Hakan 6 yıl önce Şikayet Et
    Uçan taksi hem karada hem havada gitmeli. Yoksa anlamsız. O aracın inemeyeceği yerler olacaktır. Ayrıca kara için 2. araç gerekli..
    Cevapla
  • Zzzzz 6 yıl önce Şikayet Et
    Sadece havadan gitse olmazmi
    Cevapla
  • Ertürk 6 yıl önce Şikayet Et
    Sakın Türkiyeye gelmesin!!!Bu kadar kara cahil varken yollarda bide havada.Allah karusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle