Üç kapılılar gözden düştü

Avrupa otomobil pazarında bir dönem kapandı. Üç kapılı hatchback modeller Avrupa yollarına veda etti. Üç kapılı otomobillerin satışı yaklaşık yüzde 10 geriledi.

Üç kapılılar gözden düştü
Üç kapılılar gözden düştü
GİRİŞ 02.10.2017 12:05 GÜNCELLEME 02.10.2017 16:34

Batı Avrupa binek otomobil pazarında tüketici tercihleri değişmeye başladı. Son yıllarda SUV araçlara olan talep artarken, üç kapılı hatchback otomobillere ilgi oldukça azaldı.

Sabah Gazetesi'nden Ufuk Sandık'ın Jato verilerine dayandırdığını yazısına göre; 2007'de Avrupa'da trafiğe çıkan otomobillerin yüzde 15'i üç kapılıydı. Bu oran 2009'da yüzde 17'e kadar çıktı. 2009'da toplam 2.4 milyon adet küçük ve kompakt üç kapılı otomobil satıldı. Üç kapılı modeller ilk otomobilini alan tek başına yaşayan gençler ve yeni evli çiftler tarafından tercih ediliyordu. Ancak, finansal kriz sonrasında tüketicilerin beklentileri ve öncelikleri değişmeye başladı. Tüketiciler üç kapılı modellerden uzaklaştı. Avrupa'da SUV araçlara olan talep arttı. Bunun sonucunda 2016'da üç kapılı otomobillerin pazar payı yüzde 10 gibi yüksek bir oranda düşerek yüzde 6.3'e geriledi. 2016'da üç kapılı otomobil satışları 961 bin adete indi.

Talep hızla artıyor

Avrupa'da üç kapılı hatchback otomobillere olan talebin azalması, otomotiv üreticilerinin de radikal kararlar almasına neden oldu. Birçok üretici ürün gamından üç kapılı versiyonları çıkardı.

B segmentinin popüler modelleri Renault Clio, Fiat Punto ve Nissan Micra'nın üç kapılı modelleri piyasada satılmıyor. Sadece beş kapılı versiyonları var.

Bazı markaların sadece üç kapılı olarak ürettiği modeller hâlâ talep görmeye devam ediyor. En baştan üç kapılı modellerin başında Fiat 500, Smart Fortwo, Opel Adam, DS 3, Volkswagen Beetle, Ford Ka ve Volkswagen Scirocco geliyor

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL