Ticari araç şoförlerine özel eğitim isteği

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, ehliyet alan herkesin ticari araç kullanmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

Ticari araç şoförlerine özel eğitim isteği
Ticari araç şoförlerine özel eğitim isteği
GİRİŞ 19.08.2017 13:41 GÜNCELLEME 19.08.2017 16:08
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Apaydın, yazılı açıklamasında, ticari araç şoförlerinin son dönemde karıştığı olaylara ve işledikleri suçlara değindi.

Ehliyet alan herkesin ticari araç kullanabilmesinin yanlış olduğuna işaret eden Apaydın, "Şoförlük de diğer meslek kolları gibi bir meslektir, ticari araç şoförü olmak için sınav ve belgelendirme şart. Bu mesleği icra edenlerin meslek odaları da şoförler odalarıdır. Gelişmiş ülkelerin tamamında, şoförlük mesleğini yapabilmek için özel bir eğitimden geçmek ve yapılan sınav sonucunda başarılı olarak belge almak gerekiyor. Bizim ülkemizde bu konuda yasal boşluk var." değerlendirmesinde bulundu.

Şoförlerin mesleki yeterliliklerine ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasına karşın kanuni düzenleme gerektiğini vurgulayan Apaydın, bu yapılmadan şoförlerin eğitilmesinin de denetlenmesinin de mümkün olmadığını kaydetti.

'ŞOFÖRLER ODALARA KAYIT OLAMIYOR'

Apaydın, 2005 yılında çıkarılan kanunla şoförlerin oda üyeliklerinin silinmesine de değinerek, şöyle devam etti:

"Şoförler, odalara kayıt olamıyor. Sadece araç sahipleri odalara kayıt yaptırıyor ancak onların da büyük kısmı kendi araçlarında şoförlük yapmıyor. Dolayısıyla mevcut araçları kullanan şoförlerin büyük bir kısmının sicil kaydı bulunmuyor, bu nedenle de denetlenemiyorlar. Şoförlerin meslek odalarına kaydının önü açılmalı."

'DENETİMLER ARTMALI'

Türkiye genelinde 60 binden fazla servis aracı olduğunu kaydeden Apaydın, buna paralel olarak özellikle büyük şehirlerde yüzlerce korsan servis aracı ve şoförü bulunduğunu belirtti.

Apaydın, korsan servisçiliğin önüne geçmek için mutlaka denetimlerin artırılması gerektiğine dikkati çekerek, "Piyasada hiçbir odaya ve kuruma kaydı olmayan, denetimden uzak servis araçlarının ve sürücülerinin mutlaka denetim altına alınması gerekiyor. En önemlisi bu şoförlerin odalara kayıtları zaman kaybedilmeden sağlanmalıdır. Servis araçlarının denetim ve yaptırım yetkileri odalara verilmelidir. Bunlar zaman kaybedilmeden düzenlenmelidir." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    en ufak şeyde herkes şöföre saydırıyo buzamana kadar türkiyede hiç bi ile yaramayan kurumlardan biride şöförler odası para yemekten başka hiç bişe yaramayan zerre kadar şöförün derdiyle ilgilenmeyen ama adı şöförler odası bu tarz olaylarda çıkıp bi açıklama yapar sonra bi başka olaya kadar para yemiye devam
    Cevapla
  • turker 6 yıl önce Şikayet Et
    Asil bu uygulama sehirici otobuslerde acilen yapilmali soforlerin %80i serseri saygisiz halka kotu davraniyor.surekli trafik ihlali kurallara hic uymuyor en basiti indi bindilerde duragin dibine yanasmak yok yol kapaniniyomus umurlarinda degil %80 i trafik magandasi duraktan kalkis saatleri gostermelik uyan yok
    Cevapla
  • Mtn 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş bir kerede üzerinize vazife olan şeyi yapın ya. Zam zamanı hepsi kayıp. Korsan konuşulurken hepsi kayıp. Belediye dayatması konuşulurken hepsi kayıp. Uber konuşulurken hepsi kayıp. Lan bir seferde vazife zamanı çıkın ortaya ya. Yine gittiler yukarda birileriyle anlaştılar eğitim ayağına belge ayağına şoförü soyup parsayı bölüşecekler gibi geliyor bana. İş zamanı kayıp şimdi bu yaptığınız ayıp. Hatta sizin için önemli mi bilmem ama kul hakkı bu. Çocuklarınız nasıl yerse Allah öyle çıkarır.
    Cevapla