13 bin 500 YTL'ye Çin otomobili

Kasım ayında Türkiye ile tanışan Çin’in en büyük otomobil üreticilerinden Chery, yatırım için hazırlıklara başladı. Türkiye, Çin otomobillerini severse, Avrupa için üs olacak.

13 bin 500 YTL'ye Çin otomobili
13 bin 500 YTL'ye Çin otomobili
GİRİŞ 23.04.2007 05:20 GÜNCELLEME 23.04.2007 05:20

Halil Okşit'in haberi


Chery ile 2006 yılında resmi olarak işlemleri tamamlamasına rağmen, araçlarının AB standartlarını karşılayan testlerden geçmemiş olması nedeniyle satışa başlayamayan Mermerler yılın ikinci yarısından itibaren otomobil ithal etmeye başlıyor. İngiliz hükümetinin denetimindeki AB’ye uygundur standardı veren VCA kuruluşundan Chery Alia modeli ilk onayı aldı. Türkiye’ye gelecek diğer 4 Chery modelinin testleri ise devam ediyor.

Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mermer, “Sonunda Chery’nin AB standartlarına uygunluğu ispatlanmış oldu. İlk Çin otomobili 2008 model olarak yılın son çeyreğinde Türkiye’de satılmaya başlayacak” dedi.

FİYAT İÇİN ARAŞTIRMA

Çin’de 10 bin dolara satılan 4x4 modeli Tiggo’yu Türkiye’deki yüksek vergiler nedeniyle yaklaşık 20 bin dolar seviyesinde satmayı planladıklarını belirten Mermer, gelecek modellerin fiyatları üzerinde çalışıldığını ifade etti. Mermer, “Hangi marka olursa olsun Çin otosu fiyat açısından avantajlı olmak zorunda. Fiyat dahil müşteri beklentisi için Türkiye çapında anket yaptırdık. Fiyat baz modelde 10 bin doların biraz üstünde olabilir” dedi.


Chery bayiliği için 1.200 civarında başvuru aldıklarını belirten Mermer, şunları söyledi: “2006 Auto Show’dan beri yoğun ilgi var. Türkiye çapında 45 bayilik düşünüyoruz. Ancak önceliği satış sonrasının kurulmasında. Farklı markalarla çalışan gruplar Chery’nin satış sonrasıyla ilgileniyor. Şimdiden 25 servisle anlaştık.”

MERMERLER GRUBU ÇİN’İ SEVDİ, YENİ MARKA GETİRİYOR

ÇİNLİ otomobil markaları ile 4 yıldır çalışan Mermerler, Chery’den sonra yeni markaların peşine düştü. Geely markasıyla uzun süre ilginen ancak Chery’ye rakip olduğu için vazgeçen grup ikinci bir marka olarak yeni bir Çinli ticari araç markasıyla görüşmelerde son aşamaya geldi. Mermerler, bununla yetinmeyip yeni marka arayışlarını sürdürüyor

MAZDA KIL PAYI KAÇTI

TÜRKİYE distribütörlüğü tartışma konusu olan Mazda’nın geçmişte Türkiye’ye fabrika kurmayı kılpayı kaçırdığı da ortaya çıktı. 1989 yılında Japonların yatırım isteği ile Çorlu’da fabrika için arazi aldıklarını belirten Murat Mermer, “Ancak sac fiyatlarının o dönemde rekor fiyata çıkması Japonları korkuttu. Ve bir süre sonra yatırımdan vazgeçtiler” dedi.

Chery Başkanı Tongyao: Türkiye bizim köprümüz olacak

TÜRK basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Chery Başkanı Yin Tongyao, yeni yatırımları ve Türkiye’ye yönelik planlarıyla ilgili bilgiler verdi. Chery’nin 10 yılda Çin’in en önemli markalarından biri haline geldiğini belirterek, “2006’da 305 binlik satışımızı bu yıl 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 2010 yılında da Çin dışı yatırımlarla bu rakamı 1 milyona çıkartmak istiyoruz” dedi.


Tongyao daha sonra şunları söyledi: “Türkiye’nin önemi Avrupa ve Asya arasında köprü olmasında. Türkiye bizim de köprümüz olacak.” Tongyao, “Türkiye’de yatırım kaçınılmaz. Eninde sonunda bizim dünyaya açılmamıza köprü olacak bu ülkeye yatırım yapacağız. Şu anda ortağımız Mermerler Grubu’yla fizibilite çalışmalarına başladık.”

Mermerler Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mermer ise “Biz ufak bir montaj fabrikası değil büyük ölçekli bir yatırımın peşindeyiz. Bu konuda temaslara ve yer aramaya da başladık” dedi.

Başkanı yaza Türkiye’ye gelecek

Chery Başkanı Yin Tongyao, Türk yemeklerini çok sevdiğini ve en yakın zamanda Türkiye’ye gelmek istediğini de ifade etti. Tongyao, “Ben Türk yemeklerini çok seviyorum ama hiç Türkiye’ye gelmedim. Genelde Almanya’ya gittiğim zaman hep Türk yemekleri yiyorum” dedi. Mermerler Grubu’nun daveti halinde seve seve Türkiye’ye geleceğini söyleyen Tongyao, “Bu yaz Türkiye’ye gelmeyi planlıyorum. İlk Çin otomobili Chery Türkiye’de satışa sunulurken orada olmak istiyorum” dedi.

Otomobilde Şanghay gösterisi

OTOMOBİLİN Uzakdoğu’daki en önemli buluşmalarından Auto Shanghai 2007, rekor katılımcıyla açıldı. 20 ülkeden, 1.300 firmanın katıldığı fuar, 28 Nisan’a kadar açık kalacak. İki yılda bir düzenlenen Şanghay Otomobil Fuarı, Çin’deki uluslararası devlerin yanı sıra yerel markaların rekabetlerini gösteren sahnelerle açıldı.


Fuara damgasını vuransa hibrid motorlar, taklit dizayn ve limuzinler oldu. Fuarda rekabet için 10 milyon doları geçen maliyetlere katlanan otomotiv şirketleri, önümüzdeki dönemde rekabette geri kalmayacaklarını kanıtlamaya çalıştılar. Yüzlerce model, 140 bin m2’lik fuar alanını tıka basa doldurdu. Şanghay Fuarı’na pek çok yeniliğinin yanı sıra çevre dostu teknolojilerini de getiren Ford standında 37 araç sergilerken, Chery’nin standında mevcut modellerinin yanı sıra üç yeni konsept ve üç yeni model bulunuyor.


Rover markasını satın alarak Çin pazarında “Roewe” adıyla üretime başlayan Shanghai Automotive ise W2 adını verdiği bir konsept sergiledi. Chery, Brilliance, Geely ve Chana tarafından sergilenen yeni model sayısı 10’un üzerinde. Audi Q3 kopsepti ve BMW CS yüzünü ilk kez Şanghay’da gösterirken, Hyundai’nin Türkiye’de de üretilen Starex’in yeni nesli de ilk kez Şanghay’daydı.

Türkiye’de üretilen Renault Megane Sedan ve Fiat Linea’da Şanghay’daki dev fuarda yerlerini almıştı.