Yeni dönem başlıyor! Her araca takılacak

HGS-OGS tipi 2-3 TL’lik etiketlerle takip edilecek aracın hangi istasyondan yakıt aldığı belirlenip, kaçak akaryakıtın önüne geçilecek.

Yeni dönem başlıyor! Her araca takılacak
Yeni dönem başlıyor! Her araca takılacak
GİRİŞ 30.01.2017 08:11 GÜNCELLEME 30.01.2017 11:03
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Kaçak akaryakıt ve terörle mücadele için Maliye Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uzun süredir gündeminde olan araçlara kimlik birimi (çip) uygulamasının detayları belli oldu. Trafiğe tescilli taşıtlara plaka numaralarını da içeren çip olarak Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) kullanılan kart ve etiketlerin takılması planlanıyor. Böylece maliyeti 10-15 TL olan çip yerine cam yapıştırılan 2-3 TL’lik etiketler hem daha ekonomik olacak hem de daha kolay uygulanacak. 

DİĞER ÜLKELERDE DE VAR

Çalışmaya göre taşıtların camına yapıştırılacak etiket aracılığıyla araçların takibi rahatlıkla yapılabilecek. Akaryakıt pompaları da bu etiketleri okuyabilecek. Bu sayede hem satılan akaryakıtlar anlık olarak izlenebilecek hem de hangi aracın hangi istasyondan yakıt aldığı sistemde anlık olarak görülebilecek. Bu sayede hem Kaçak akaryakıt ve vergi kaçakçılığı ile daha etkin mücadele edilecek hem de terör olaylarının önüne geçilmesi daha kolay hale gelecek. 

Çalışma hakkında değerlendirmede bulunan bir yetkili, “Uzun süredir çip takılmasına yönelik bir görüş hakimdi. Azerbaycan gibi birkaç ülkede daha uygulanıyor bu sistem. Son yapılan görüşmelerde dünya genelinde daha fazla uygulanan ve maliyeti daha düşük olan kart katılması daha çok ön planda tutuluyor. Buna yönelik çalışmalarda hız kazanmış durumda” dedi

SİSTEME MÜDAHALE OLMAYACAK

Çip sistemi tamamen otomatik olarak çalışacak. Sisteme el yordamıyla giriş olmayacağı için sistemin bozulması mümkün olmayacak. Aranan bir aracın plakası sisteme girildiğinde en son hangi akaryakıt istasyonundan yakıt aldığı görülebilecek ve terör eylemine karışan bir aracın bu sayede takibi kolaylaşacak. Öte yandan alış-satış bilgileri yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden GİB Bilgi İşlem Merkezi’ne on-line olarak ulaştırılacak.

Star

YORUMLAR 45
  • Tuzlali 7 yıl önce Şikayet Et
    Arac motor beynine koyuyorlar disarida orac muayene ve vergi borcu varsa odenmis trafik cezasi varsa butun parali gecisleri iki katina yapiyorsun boylelikle cezayi bir an once odemek yada trafige cikmamalisin aracin gecmisini ulasmak istersen sahibini cam daki barkodtan biliyorsun otopark ucretini parkmetre sinyalle otomatik kesyor cep tel mesaj atiyor
    Cevapla
  • Demir 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu yöntem yeterli değil terör anlamında. Bidonla da yakıt alınabilir. Ayrıca plaka değişimide sıkıntı değil.tüm araçlara GPS takılmalı. Özel yaşantı diyenlere önce terör derim. Ayrıca teröre kucak açan tüm ülkeler kullanılan patlayıcı göre deşifre edilmeli basın yoluyla ve tüm bağlantı kesilmeli. Yeni üretilen araçlara kapsül yonga yerleştirilmeli. Mesela motor bloğuna olabilir. Gömülü olarak.
    Cevapla
  • Hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    E buna bir de aracın gizli kimliğini ilave edin de Polis ve güvenlik de kullanabilsin. Barkod gibi. Kime ait olduğu ve aracın içindekilerin kim olduğu kolayca ortaya çıksın.
    Cevapla
  • yadem 7 yıl önce Şikayet Et
    bunu aşmakta zor değil sanırım.. adam arabayı fuller depoyu.. garajında çekerler o depodan yakıtı diğer arabaya yüklerler... bu zor bir şey değil... buna önlem düşünülmeli..sistem akaryakıt ve zaman sorgulaması yapabilmeli.
    Cevapla
  • Hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    Önce şu akaryakıt fiyatlarını düşürün insanları kaçağa yönlendirmeyin yüzde yetmişi vergi olan başka ülke varmı acaba.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle