MINI'nin tarihinden İzmir çıktı!

Bir döneme damga vuran İngiliz marka MINI'nin tarihine inildiğinde, kökleri İzmir'e dayanıyor.

MINI'nin tarihinden İzmir çıktı!
MINI'nin tarihinden İzmir çıktı!
GİRİŞ 24.10.2016 14:49 GÜNCELLEME 24.10.2016 14:49

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

Günümüzde faaliyetleri BMW çatısı altında sürdüren İngiliz kökenli MINI'ye şöhreti kazandıran ilginç tasarımı oldu. Bu tasarımın arkasında ise Alec Issigonis ismi göze çarpıyor. Yani, İzmirli Alec...

2. Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra Süveyş Krizi'nin patlak vermesi o dönem araçlarda küçültme operasyonu ihtiyacını beraberinde getirmişti. Hem küçük hem de ilgi çekici bir model tasarlayan Alec Issigonis, bu sebeple İngiltere Kraliçesi’den ‘Sir’ unvanını aldı. Sir takısı kraliçeden gelse de, ismini İzmir’de yaşayan ailesi verdi. Zaten kendisi de 16 yaşına kadar İzmir’de yaşadı.

MATEMATİKTEN ÜÇ KEZ KALDI

1906 yılında İzmir'de doğan Issigonis, 16 yaşına geldiğinde eğitim için İngiltere’ye gitti. İlginçtir, bir mühendislik harikasına imza atan Issigonis, öğrenim gördüğü Londra Politeknik Üniversitesi’nde matematik dersinden tam üç kez kaldı.


Alex İssigonis, British Leyland Mini ile birlikte

İzmirli Alec, okulunu bitirdikten sonra Morris Motor Company’de çalışmaya başladı. O dönem patlak veren Süveyş Krizi yakıta ulaşmayı zorlaştırdı. Bu durum dah az yakan küçük motor ihtiyacını doğurdu. Tabi motorlar küçülünce boyutların da küçülmesi gerekiyordu.

MORRIS MINOR İZLERİ

İssigonis de o dönem Morris Motor Company'de çalışıyordu. Haliyle ilk tasarımında Morris Minor'dan izler taşıyan bir araç geliştirdi.

1959 yılına gelindiğinde İlk ‘Mini’l İngiltere caddelerinde dolaşmaya başladı. Otomobil kısa sürede çok sevildi ve başarılı satış rakamlarına ulaştı.

1950 model Morris Minor MM...

Otomobille ilgili açıklama yapan MINI’nin şef tasarımcısı Gert Hildebrand ise, MINI için kullandığı bir cümlede Alec'in İzmir yıllarına değindi. Hilderand, otomobilin, Alec'in İzmir’de geçirdiği yıllardan izler taşıdığını ifade etti.

HALA AYNI ÇİZGİLERE SAHİP

MINI'nin üretimi, bugün Alman marka BMW'nin çatısı altında devam ediyor. Ancak bugün bile ilk günkü modelden büyük izler taşıyor. MINI'nin tasarım dili hala değişmedi. Bu yüzden ikonik araç denilince akla gelen ilk otomobillerden.