Kötü yakıtın zararları cep yakıyor

Kötü yakıt kullanmak, aracın yakıt türüne göre masraflı arızalara neden olabilir.

Kötü yakıtın zararları cep yakıyor
Kötü yakıtın zararları cep yakıyor
GİRİŞ 18.10.2016 16:26 GÜNCELLEME 18.10.2016 16:26

Ucuz olduğu için ya da bilmeyerek kötü yakıt almak, aracınızı ciddi zarar verebilir. Bu durum da yakıttan tasarruf etmek isterken sizi çok büyük maliyetlerle baş başa bırakabilir.

Sütsüz kaşar, arısız bal yapılan bir ülkede yaşıyoruz. Yakıtta ise solvent denilen çözücü maddeyle hilekarlık yapılabiliyor. Solvent, motorda ateşleme ve püskürtme zamanlamasını değiştiriyor. Dolayısıyla aracın motorunda zamanla arızalar meydana geliyor.

KÖTÜ YAKITIN ZARARLARI

Yeni motorlar, eski motorlara göre solvent ve benzeri katkılardan daha çok etkileniyor. Benzinli motorlarda enjektörlerin tıkanmasıyla oksijen sensörü düzensiz çalışmaya başlıyor, katalizör arıza veriyor

Dizel motorlarda ise tehlike daha büyük. Gücünü yüksek basınçla elde eden motorlar, kötü yakıt kullanıldığında yakıt sistemi arızalarıyla karşı karşıya kalabiliyor.

İSTASYONUNUZU DEĞİŞTİRMEYİN

Öncelikle yaygın olarak söylenen bir cümle var: Yakıtı bildiğin yerden al. Diyelim ki alışık olduğunuz istasyona uzaksınız. O halde tanınmış markaları tercih etmek gerekiyor. Ayrıca bir yerden yakıt aldığınızda, tekrar alana kadar fişinizi saklayın.

ANAHTARI VERİRKEN SÖYLEYİN

Ayrıca yakıt alırken zaman zaman yanlış dolum da yapılabiliyor. Otomobiliniz benzinliyse pompacının dikkatsizliği sonucu araca motorin konulabiliyor. Bunun için ne kadar alacağınızı söylerken ne alacağınızı da söyleyin.

BAKIMI AKSATMAYIN

Son olarak, yakıt filtresini zamanında değiştirmeyi ihmal etmeyin ve yakıt deposunda tortu kalmaması için yakıt tamamen bitmeden dolum yapın.