İkinci elde fiyatlar ne durumda?

Kış aylarında sıfır otomobillerdeki yoğun kampanya ve indirimler nedeniyle durgun geçen 2. el araç satışlarının martta arttığı belirtiliyor.

İkinci elde fiyatlar ne durumda?
İkinci elde fiyatlar ne durumda?
GİRİŞ 11.04.2016 14:53 GÜNCELLEME 11.04.2016 15:01

 Sıfır araçlarla 2. El Araç fiyatlarının makasının açılması nedeniyle vatandaş 2. El otomobillere yöneldi. Satışlar tam 5 kat arttı.

İkinci El Oto satışlarında bahar şenliği yaşanıyor. Yaza gelinirken araçlarını değiştirme kararı alan tüketiciler 2. Eldeki fırsatları kaçırmıyor. Sıfır araçlarda yüksek fiyatları gören ve aynı araçların düşük kilometreli olanlarını çok daha uygun fiyatlara alabilen tüketiciler 2. El araçlara yöneldi. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük İkinci El Oto Pazarı İPOP verilerine göre 2. El Oto satışları mart ayında tam 5 kat arttı. Talebin çok yoğun olduğu 2. El piyasasında önümüzdeki aylarda satışların daha da artması bekleniyor.

SATIŞLAR 4 KAT ARTTI

İPOP Satış ve Pazarlama Direktörü Cevat Kabataş satışlardaki artışları değerlendirdi ve “mart ayında İPOP’daki 2. El otomobil satışlarının Tam 5 kat arttı’’ dedi. Kabataş , “Aralık ayı ve devam eden ocak ayında sıfır araçla ikinci el araç arasında fiyat makasının çok daralmış olması sebebiyle ikinci el araç satışlarında bir durgunluk yaşanmıştı. Ancak sıfır araçlardaki kampanyaların sona ermesi ve 2016 modellerdeki fiyat artışıyla birlikte 2.El  vatandaşlar için çok daha avantajlı hale geldi. Bunu gören vatandaşlar yoğun bir şekilde 2. El araç alımına başladı. İkinci el satışlarında resmen bahar şenliği yaşıyoruz” dedi.

AYNI ARAÇLAR NEREDEYSE YÜZDE 15 DAHA UYGUN FİYATA

İPOP Satış ve Pazarlama Müdürü Cevat Kabataş, ikinci el araçlarda yüzde 15’lere varan fiyat avantajlarının da altını çizerken, “Sıfır aracı bugün alıp, plakasını taktığınızda ertesi gün değeri otomatik olarak min. %10-12 oranında düşüyor. Bazı araçlarda bu oran yüzde 20’leri buluyor. Bu çok önemli bir fark. Örneğin 100 bin liralık aynı aracın 10 bin kilometresini, sadece 2-3 ay kullanılmış haliyle üstelik hiç bir hasarı olmaksızın, neredeyse 20 bin TL daha ucuza alıyorsunuz. Bu büyük bir avantaj. Bu avantajı kimse kaçırmak istemiyor. Bu nedenle de talep çok yüksek” dedi.

İKİNCİ EL AMA SIFIRDAN FARKI YOK! ÜSTELİK ÜRETİCİ GARANTİLİ

İkinci el araç piyasasında satılan pek çok aracın sıfır araçlardan farkının olmadığını vurgulayan Cevat Kabataş, “Burada önemli olan tek şey araçların ekspertizinin doğru yapılması. Araçlar söylendiği gibiyse kimse boşyere fazla ödeme yapmak istemiyor. Örneğin İPOP İstanbul Park Oto Pazarında birçok marka ve modelde 5.000-10.000 km’de 2-3 ay kullanılmış ister dizel, ister benzinli isterseniz otomatik ve manuel vitesi seçenekleriyle bütçenize uygun ama daha da önemlisi üretici garantili araçlar bulunuyor. Bu düşük km’deki araçlar aynı zamanda fabrika garantili olarak markasına göre 2 veya 3 yıl fabrika üretici garantisi ile satılıyor. Bu araçlar çok düşük km’de olduğundan daha ilk bakımları bile yapılmamış, zamanı var. Dolayısıyla vatandaş tüm bu artıları değerlendirip fırsatları kaçırmıyor” dedi.

SIFIR OTOMOBİL SATIŞLARINDA DURGUNLUK VAR

Otomotiv’de ihracatın özellikle de Avrupa pazarındaki büyüme ve hareketlilik sebebiyle toplam otomobil üretimi ve ihracatı artmış olmasına karşın iç piyasada gerek perakende ( bireysel ) gerekse filo satışlarında durgunluk olduğu görülüyor. Sıfır otomobil satan ana bayiler bugünlerde durgunluktan dolayı moralleri düşük. Geçen yıl aynı dönemlerde plazaları ziyaret eden her 100 müşteriden 28’i araç satın alırken bu rakam 14’e yarı yarıya düşmüş durumda.