Google'ın sürücüsüz arabası otobüse nasıl çarptı?

Google'ın sürücüsüz aracının karıştığı kazaya dair otobüsün içinden görüntüler ortaya çıktı.

Google'ın sürücüsüz arabası otobüse nasıl çarptı?
Google'ın sürücüsüz arabası otobüse nasıl çarptı?
GİRİŞ 10.03.2016 15:37 GÜNCELLEME 10.03.2016 15:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Google'ın sürücüsüz aracının ilk kez bir trafik kazasına neden oldu. Sürücüsüz aracın; kum torbalarıyla dolu bir sokağa girdiği, bu nedenle kafasının karışıp karşı şeride geçtiği ve bir otobüsle kafa kafaya çarpıştığı açıklanmıştı.

Kazada sürücüsüz araç, rotası gereği sağa döndü ve kum torbalarından oluşan bir yığınla karşılaştı. Bu sebeple algoritmasındaki yörüngeye uygun hareket edemedi ve sola yönelmek zorunda kaldı ve tam o sırada karşı şeritten gelmekte olan otobüsle çarpıştı. Kazada her iki tarafta da ufak hasarın oluştuğu açıklandı.

Projenin başındaki Chris Urmson'a göre kazanın meydana gelmesinde otobüs şoförünün de hatası var:

'Kazanın meydana gelmesinde bazı sorumluluklarımızın olduğunu biliyoruz. Eğer aracımız hareket etmeseydi kaza yaşanmayacaktı. Fakat otobüs şoförü eğer biraz yavaşlasaydı veya dursaydı, aracımız geçecek yeri bulabilecekti ve kaza yaşanmayacaktı.' 

Google, kazaya ilişkin detayları kamuoyu ile paylaşmaktan kaçınıyor. Bundan ötürü kazaya dair detaylar ve fotoğraflar bulunmuyor. Tabii bu kazanın yaşanması; Google'ın insansız araçlarının hala insanların kullandığı araçlardan daha güvenli olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ortalama bir insanın 20 yaşından 80 yaşına kadar 60 sene otomobil kullandığını ve bu süreçte 1.000.000 kilometrenin üzerinde yol yaptığını düşünelim. Diğer taraftan Google'ın aracına baktığımızda, kısa süre içinde 2 milyon kilometre sürücüsüz bir şekilde ilerlediğini ve sadece 1 kez kazaya neden olduğunu görüyoruz. Yani neredeyse 2 insan ömrü boyunca sadece 1 kaza. Bu açıdan bakıldığında Google'ın aracı oldukça güvenli görünüyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar güvenli?

Öte yandan o olayın görüntüleri ortaya çıktı ancak hiç de anlatıldığı gibi bir durum olmadığı anlaşıldı. Ortada ne kum torbaları var, ne de otobüs şoförünün bir hatası…

Otobüsün ön kamerasından kaydedilen görüntüler kadarıyla 4. saniyede, sağ şeritte duran sürücüsüz aracın sol şeride geçmek için bir hamle yaptığını görüyoruz. Otobüs şoförü ise yolunda ilerlerken 10. saniyede otonom aracın, otobüsün gövdesine çarptığına şahit oluyoruz (daha doğrusu seslerden böyle anlıyoruz).

Otobüsün içinden çekilen görüntülerde ise 0:19'da ve 0:30'da aracın otobüse temas ettiğini görüyoruz. Kazanın düşük hızlarda gerçekleşmesi sayesinde ise ölüm ve yaralanma yaşanmıyor.

Evet, görüntülere göre kazada Google'ın otonom aracı 8'de 8 kusurlu görünüyor. Lakin bu araçların hala insanların kullandığı araçlardan daha güvenli olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • yiğido 8 yıl önce Şikayet Et
    istanbulda sürsün, köprüden aşşa bırakır kendini
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    video nerde
    Cevapla