Zorunlu trafik sigortası dava edildi

Risk satan alarak para kazanan sigorta şirketlerinin üzerinden riski kaldıran düzenleme danıştaya götürüldü.

Zorunlu trafik sigortası dava edildi
Zorunlu trafik sigortası dava edildi
GİRİŞ 18.02.2016 09:59 GÜNCELLEME 18.02.2016 10:51
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Araç sahiplerinin son aylardaki en büyük sorunu, zorunlu trafik sigortası oldu. Sigorta poliçelerinin fiyatları katlandı. Fiyatın yanı sıra getirilen düzenleme sigortacıları daha da rahatlatırken, araç sahiplerini iyice bunalttı. Artık sigorta şirketleri, trafik kazalarında, sürücünün kusuruna göre ödediği parayı araç sigortalıdan geri alabilecek.

Riskten para kazanıp riski üstlenmeyecek

Ankaralı araç sahibi Abdülkadir Özgül adına avukatı Hakan Kahraman da, düzenlemenin iptali için Danıştay 10’uncu Dairesi’ne başvurdu. Hakan Kahraman, "Sigorta şirketleri prim alacak, fakat aldığı prim karşılığında riski üstlenmeyecek. Risk tamamen sürücüye, sürücü vefat etti ise mirasçılarına ait olacak. Bunun uygulaması mümkün değildir" dedi.

Tazminat sürücüden alınacak

Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası genel şartlarındaki değişiklikler, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe girdi. Değişikliklerin sürücülere yansımasıyla birlikte tartışmalar da başladı. Yüksek primlerin ödenmesine neden olan değişikliklere göre sürücüler, kaza sonrasında oluşan tazminat tutarını, kusuru oranında sigorta firmalarına iade zorunda kalacak. Bu da, kazada büyük maddi zarar yaşayan araç sahiplerine, yeni mali yüklerin binmesine neden olacak.

'Haksız kazanca sebep olur'

Bir süredir kamuoyunda da tartışma konusu olan Zorunlu Trafik Sigortasındaki değişikliklerle ilgili, araç sahipleri de harekete geçti. Ankaralı araç sahibi Abdülkadir Özgül adına avukatı Hakan Kahraman, düzenlemenin iptali için Danıştay 10’uncu Dairesi’ne başvurdu.

Hakan Kahraman, düzenlemenin iptaline yönelik olarak yaptığı başvuruda, "Kişiler sigorta yaptırarak, üçüncü kişilere verebilecek oldukları riskleri, prim karşılığında güvence altına almayı hedeflemektedir. Ancak mevcut düzenleme ile sigortalı kişi, rizikonun gerçekleşmesi ile öldükten sonra, sigortacının terekesine veya mirasçılarına rücu etmesi, sigorta ve sigortacılığın felsefesi ile uyuşmamaktadır. Bu düzenleme ile sigortacıların asli görevlerinden kaçarak haksız kazanç elde etmelerinin ve daha da kötüsü aile fertlerinden birisini kaybetmiş olan mirasçıların, müteveffa sigortalının sigortasına rağmen, sigortacıya ödemede bulunmasına sebep olacaktır.

Sonuç olarak; sigorta yaptırarak rizikoyu güvence altına alma imkanı fiili ve hukuki açıdan ortadan kalkacaktır. Ve nihayet mevcut sigorta poliçesi sigortalıya güvence sağlamayan, ancak zorunlu olarak düzenlenmiş matbu bir evrak halini alacaktır. Bu sebeple görev, sebep ve amaç yönünden hukuka ve yasalara aykırı olan bu değişikliğin iptali gerekmektedir" görüşlerine yer verdi.

Acı yaşayan mirasçıya tazminat şoku

Zorunla trafik sigortasındaki değişikliklerin neden olacağı olumsuzluklara yönelik açıklamalarda bulunan Avukat Hakan Kahraman, "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası genel şartlarında yapılan değişiklik hukuka ve uygulamalara uygun değildir. Yeni düzenlemeler ile sigorta şirketleri prim alacak, fakat aldığı prim karşılığında riski üstlenmeyecek. Risk tamamen sürücüye, sürücü vefat etti ise mirasçılarına ait olacak. Bunun uygulaması mümkün değildir. Bu nedenle Danıştay’da genelgenin iptali için dava açtık. Yeni düzenlemeyle, örneğin bir trafik kazasında sürücü yüzde 25 kusurlu ve sigorta şirketi karşı tarafa 300 bin TL tazminat ödedi. Sigorta şirketi ödediği bu tazminatın 75 bin TL’sini sürücü veya mirasçılarından talep edebilecek. Bu durumda mirasçılar acılarını yaşarken bir de tazminat şoku ile karşılaşacaklar. Bu nedenle bu dava çok önem arz etmektedir. Araç işleteni ve sürücüsü olan herkes bu davaya müdahil olabilir" dedi.

YORUMLAR 16
  • Orhan Küçükönder 8 yıl önce Şikayet Et
    Kasko sigortası ile yarışıyor zorunlu soygun. Milletin sırtına bindiğiniz yeter artık.
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    arac sigortalarının fiyatı neden bu kadar arttı neden bir acıklama yapılmıyor.3kat biranda zam olurmu.
    Cevapla
  • onur 8 yıl önce Şikayet Et
    yanlış hayat dogru yaşanmaz. yaptırmayın
    Cevapla
  • Fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede neyin fiyatı yükseldi de geri düştü.Bu böyle gider fiyatlarda mümkün değil düşmez.
    Cevapla
  • h hüseyin arıkan 8 yıl önce Şikayet Et
    vize sigorta bandrol ödemeyiz olur biter bizim için sıkıntı yok
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    ödemede gör bakalım ne oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle