Yerli otomotivciler gözünü İran'a dikti

TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu, otomotiv konusunda İran'ın Türkiye'yi yanında görmek istediğini söyledi.

Yerli otomotivciler gözünü İran'a dikti
Yerli otomotivciler gözünü İran'a dikti
GİRİŞ 17.02.2016 12:46 GÜNCELLEME 17.02.2016 17:42

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, İranlıların otomotiv parça tedariki konusunda Türkiye'yi yanlarında görmek istediklerini söyledi.

Dernek tarafından düzenlenen basın sohbet toplantısında konuşan Dudaroğlu, ambargonun kalktığı İran'ın her sektör gibi kendilerini de iştahlandırdığını söyledi.

'İran'ın en büyük iş ortaklarından olacak'

TAYSAD üyelerinin ihracatında önemli potansiyel barındıran İran'daki paydaş kurumları olan İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği (IAPMA) temsilcileriyle kısa süre önce bir araya geldiklerini anımsatan Dudaroğlu, bu buluşmada gelecekteki olası iş birliklerinin değerlendirildiğini anlattı.

Dudaroğlu, İran'a uygulanan ambargonun kalkmasıyla birlikte 29 Şubat-1 Mart tarihlerinde ilk kez uluslararası bir katılımla yapılması planlanan İran Uluslararası Otomotiv Endüstrisi Konferansına davet edildikleri bilgisini verdi.

Dudaroğlu, "İranlı paydaşlarımız, otomotiv parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar. Biz de konuyla ilgili olarak üyelerimizle birlikte sıkı bir hazırlık sürecindeyiz. TAYSAD, otomotiv alanında İran'ın en büyük iş ortaklarından biri olacak" diye konuştu.

'Türkiye İran'ın çok önünde'

Halihazırda Türkiye'nin İran ile olan dış ticaret verilerine bakıldığında otomotiv sektörünün dış ticaret fazlası verdiğini belirten Dudaroğlu, 2015 sonu itibarıyla otomotiv sanayisinin GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) bazındaki ihracatı 219 milyon dolar iken, ithalatımızın 15 milyon dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Buna karşılık toplam ülke ihracatımız ise 3,6 milyar dolara karşılık, 6 milyar dolar ithalat göze çarpıyor" ifadelerini kullandı.

Dudaroğlu, Türkiye'nin teknolojik açıdan İran'ın çok önünde olduğunu ifade etti.

Ambargonun yaşandığı bir dönemde tedarik sanayisi ihracatının 219 milyon dolar olduğunu yineleyen Dudaroğlu, ambargonun kalktığını, taşların yerine oturmaya başladığını, en kısa sürede bu rakamın 2 katına çıkması gerektiğini bildirdi.

Türkiye ekonomisine katkısı

Dudaroğlu, ihracatta lokomotif güç rolünü üstlenen otomotiv sektörü içindeki Türk tedarik sanayisinin katma değer üretmede de öncü rol üstlendiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"TAYSAD üyeleri, 2012 ile 2015 yılları arasında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarımlar da dâhil olmak üzere toplamda 973 tescil sayısına ulaştı. Türk tedarik sanayi dünya pazarlarında rekabet gücünü kuvvetlendiren bir gelişim süreci içinde. Verilere baktığımızda ülkemizin kilogram başına ihracatı 1,44 avro seviyesinde. Ama otomotiv tedarik sanayimizin yaptığı ihracatta bu rakam kilogram başına 4,82 avro dolaylarında. 2012 yılında 4,65 avro olan bu değerin 4 yıl içerisinde istikrarlı bir şekilde yaklaşık yüzde 4 arttığını görüyoruz. Bu inovasyon ve katma değer üretimine odaklanmanın getirdiği bir fayda. Yeni teknolojiler geliştirilmesi konusunda TAYSAD üyelerinin katkı üretmeye devam edeceğine ve pek çok sektöre öncülük edeceğine olan inancımız tam."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL