'Dalgalı kur otomobil fiyatlarını arttırıyor'

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Z. Alp Gülan, otomotiv sektörünün seyrini döviz kurlarının belirleyeceğini savundu.

'Dalgalı kur otomobil fiyatlarını arttırıyor'
'Dalgalı kur otomobil fiyatlarını arttırıyor'
GİRİŞ 28.01.2016 14:09 GÜNCELLEME 28.01.2016 14:09

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Z. Alp Gülan, sektörün, 2015 yılındaki iki genel seçim ve kur artışı gibi olumsuz gelişmelere rağmen üretim, ihracat ve satışta rekor rakamlarla kapatmayı başardığını söyledi.

'SEKTÖRÜN SEYRİNİ DÖVİZ KURLARI BELİRLER'

OYDER Başkanı Gülan, yaptığı yazılı açıklamayla otomotiv sektörünün 2015 ve 2016 yılları performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2016 yılında otomotiv sektörünün seyrini döviz kurlarının belirleyeceğini belirten Gülan, kurlardaki dalgalanma ve artışların otomobil fiyatlarına hemen yansıtılmasa da uzun vadede fiyatların atmasına ve bu doğrultuda talebin daralmasına yol açtığını kaydetti. 

"Otomotiv sektöründe kur hareketleri araç maliyetlerini en çok etkileyen faktörlerden birisi. Kurların yükselmesi ve üzerinde hem fikir olunan kritik eşiklerin aşılması, tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv pazarının gelişimi üzerinde de olumsuzluklara yol açıyor. Bu olumsuz etki ithalatı olduğu kadar, üretim maliyetlerinin bir bölümü dövize endeksli olan ihracatı da kaçınılmaz olarak etkiliyor" değerlendirmesinde bulunan Gülan, şu ifadeleri kullandı: 

'1000 KİŞİYE 250 ARAÇ'

"Sektörümüz 1 milyon adedi aşan satış ve tarihinde ilk kez 1 milyon 359 bin adetlik üretim yaparak ülkemizin sanayi verilerinin büyümesine önemli bir katkı yaptı. 78 milyonluk nüfusumuza göre ülkemizde her bin kişiye düşen araç sayısı 250 ve bunlardan 129'u binek otomobil. Bu rakam AB ülkeleri ortalamasının çok altında. Ülkemizin demografik yapısı ve muazzam ticari potansiyeli baz alındığında önemli bir pazar olmayı sürdüreceğini görebiliyoruz."