O araç sahipleri dikkat! Dava açabilirsiniz!

EURO 5 emisyonu kategorisinde 2008 ile 2014 yılları arasında üretilen Audi, Seat, Skoda araç sahipleri dava açabilecek.

O araç sahipleri dikkat! Dava açabilirsiniz!
O araç sahipleri dikkat! Dava açabilirsiniz!
GİRİŞ 03.10.2015 13:37 GÜNCELLEME 03.10.2015 13:44
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, Volkswagen (VW) ile aynı ayıplı dizel motorları kullanan ve EURO 5 emisyonu kategorisinde 2008 ile 2014 yılları arasında üretilen Audi, Seat, Skoda araç sahiplerinin, istedikleri zaman bu araçların "bedellerinin iadesi", "ayıpsız misliyle değiştirilmesi" gibi davaları açabileceğini belirtti.

Atak, yazılı açıklamasında, ABD'de emisyon ölçümlerini olduğundan düşük göstermek için hile yaptığı ortaya çıkan Volkswagen'in (VW) dünya çapında 11 milyon araca özel bir hileli yazılım yükleyerek çevre kirliliğinin azaltılması için çok önemli olan emisyon ölçümlerini, olduğundan düşük gösterdiğinin ortaya çıktığını anımsattı.

Türkiye'de egzoz emisyon ölçümü konusunda birçok firmanın yetki alabildiğine dikkati çeken Atak, "Bu yetkiye sahip en büyük kuruluş, aynı zamanda araç muayenesi için tek yetkili firma olan TÜVTÜRK'tür. TÜVTÜRK'ün ortakları arasında ise VW grubu araçların Türkiye distribütörü de bulunmaktadır. TÜVTÜRK'ten yapılan açıklamada, mevcut skandal, kendilerinin yetkili olduğu periyodik muayeneleri değil araçların ilk ithaline yönelik izinlerin alınmasıyla (homologasyon) ilgili testleri içermektedir. TÜDEF olarak evrensel insan haklarından olan Çevre Hakkı ve yine evrensel tüketici haklarından olan Ekonomik Çıkarlarının Korunması yanı sıra Sağlıklı Bir Çevrede Yaşam Hakkı doğrultusunda başta Çevre ve Şehircilik, Gümrük ve Ticaret ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları olmak üzere tüm ilgilileri ve hükümeti göreve çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Atak, "VW ile aynı ayıplı dizel motorları kullanan ve EURO 5 emisyonu kategorisinde 2008 ile 2014 yılları arasında üretilen Audi, Seat, Skoda araç sahipleri tüketici hakları doğrultusunda, tüketici hukukuna göre 'hileyle gizlenmiş ayıp' kapsamında zaman aşımı olmadığını anımsatmakta yarar görüyoruz. Buna göre yurttaşlarımız istedikleri zaman bu araçların 'bedellerinin iadesi', "ayıpsız misliyle değiştirilmesi' gibi davaları açabilecek" görüşünü paylaştı.

TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, Federasyonun, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile verilen "bir seri ayıplı malın toplatılması davası açma" yetkisini kullanarak, sürece müdahil olacağını da bildirdi.

YORUMLAR 22
  • vosvoscu 8 yıl önce Şikayet Et
    Koskoca markaya yazık oldu.Ama merak etmeyin bi kaç yıla Almanya bir kılıf bulup firmaları yeniden ayağa kaldıracaktır.
    Cevapla
  • Kara MG 8 yıl önce Şikayet Et
    Mühendis ve diğer arkadaşlar elbet deki bu işler kolay değil. vw gibi oem firmalarına çalışan otomotiv tedarikçilerin sözleşmelerindeki yükümlülükler gereği çok yüksek miktarda iade kalite maliyeti gibi bedelleri bu firmalara ödemek zorunda oldukları gibi oem firmalarıda son kullanıcıya karşı yükümlülükleri hem ulusal hemde uluslararası hukuk gereği karşılamak durumundadır. Yeter ki sen hakkını aramak için dinazorlar la savaşma cesaretini göster.
    Cevapla
  • SKahveci 8 yıl önce Şikayet Et
    birsey çıkmaz boş hayallere kapılmayın ,, ha şu olur bi daha almazsiniz
    Cevapla
  • ülkücüü 8 yıl önce Şikayet Et
    sahtekar alamnlar biraz kendi pisliğinizle uğraşın
    Cevapla
  • bayram 8 yıl önce Şikayet Et
    öncelikle diğer firmalar dava açmalı bence cünkü yıllarca toyota dizel motoru avrupaya satamadı honda yıllardır dizel arac süremiyor piyasaya sırf bu emisyon değerlerini tutturamadığı için haksız rekabet ortamı olmuş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle