22.10.2015 HGS bakiye sorgulama, HGS geçiş ihlali

HGS bakiye durumu geçiş ihlali sorgulama işlemleri nasıl yapılıyor? HGS sistemi nasıl işliyor? bunu yazımızda bulabilirsiniz.

22.10.2015 HGS bakiye sorgulama, HGS geçiş ihlali
22.10.2015 HGS bakiye sorgulama, HGS geçiş ihlali
GİRİŞ 22.10.2015 09:33 GÜNCELLEME 22.10.2015 09:34

HGS bakiye ve geçiş ihlali sorgulamalarınızı online olarak kolayca yapabilirsiniz. HGS bakiye sorgulama işlemini yapabilmek ve HGS bakiye sorgulama işlemi hakkında önemli bilgileri alabilmek için haberimizi inceleyebilirsiniz. Pratik bir sistem olan HGS araçlarımızın camına yapıştırdığımız içinde manyetik bir alan olan küçük bir kağıt parçasından ibarettir.

HGS BAKİYE SORGULAMA

HGS GEÇİŞ İHLALİ SORGULAMA

Türkiye’de her geçen gün trafikte artan araç sayısı ve yoğunluk nedeni ile karayollarındaki otoyol ve köprü ücretli geçiş noktalarında kullanılan ücretli geçiş sistemlerinin yetersiz kalmasına yol açıyordu. Daha modern ve daha kaliteli bir mobil teknoloji ile çalışan Hızlı Geçiş Sistemi geçtiğimi yıllar içerisinde etkin biçimde ücretli geçiş noktalarında kullanılmaya başlandı. Araç sürücülerine son derece önemli kolaylıklar ve avantajlar getirmekte olan bu ücretli geçiş sisteminin dijital platform üzerindeki HGS bakiye sorgulama gibi hizmetleri de vatandaşlara oldukça önemli avantajlar sağlıyor. Türkiye’de karayollarında bulunan OGS ve KGS gibi ücretli geçiş sistemlerinin artık araç yoğunluğunu kaldıramaması ve modern çağın gerisinde kalan sistemler haline gelmeleri nedeni ile yeni bir ücretli geçiş sisteminin karayollarındaki otoyol ve köprülerde kullanılmasına başlandı.

PTT HGS Müşteri Hizmetleri resmi web portalı üzerinden kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen HGS bakiye sorgulama işlemleri ile birlikte araç sürücüleri köprü ve otoyollardaki geçişleri sırasında sürpriz bakiye tükenmesi ve yetersiz bakiye durumları ile karşı karşıya kalmayacakları pratik bir bakiye yönetimine sahip olabiliyor. Ayrıca OGS ve KGS gibi ücretli geçiş sistemlerinde olduğu gibi artık araçlarını ücretli geçiş gişelerinde durdurarak, kart okutma çilesi ile de uğraşmak zorunda kalmıyor. Çünkü günümüz gelişen ve büyüyen Türkiye’sinde kullanılmaya başlanan HGS ücretli geçiş sisteminde araç sürücülerinin araçlarının ön camının kolay görünen kısmına yapıştırılan ve HGS kart ile aynı bakiyeyi kullanan HGS etiketi gişedeki sistem ile iletişime geçerek, HGS bakiyesinden otomatik olarak ödemeyi alıyor. Karayollarındaki yoğun trafikte araçların köprü ve otoyol ücretli geçiş noktalarında durmalarında n durma noktasına gelen trafiğe de oldukça önemli bir çözüm getirilmiş oluyor. Araç sürücüleri PTT HGS Müşteri Hizmetleri web portalında HGS geçiş ihlali sorgulama işlemlerini şifresiz olarak sadece plaka bilgisi ile ‘geçiş ihlali sorgula’ ekranından gerçekleştirebiliyor.

İnternet üzerinde PTT HGS Müşteri Hizmetleri tarafından hizmete sunulan online HGS bakiye sorgulama hizmeti de vatandaşın artık son derece pratik bir şekilde güncel HGS kart bakiyesi durumunu takip edebilmesine olanak sağlıyor. Dijital platform üzerinde yer alan PTT HGS Müşteri Hizmetleri web portalı içerisinde araç sürücülerinin birkaç dakika içerisinde gerçekleştirebilmekte oldukları HGS bakiye sorgulama işlemi sayesinde sadece güncel HGS bakiyesi değil aynı zamanda da HGS gişelerinden yapılan geçişlere ilişkin olarak da ayrıntılı bir doküman listesine ulaşılabiliyor. Ancak araç sürücülerinin HGS bakiye sorgulama işlemi için öncelikli olarak PTT Online Müşteri Hizmetleri’ne üye olmaları gerekiyor.

PTT HGS Müşteri Hizmetleri web sayfasındaki müşteri hizmetleri giriş sayfasındaki ‘yeni üye’ bölümünden üye olma ekranına ulaşılabiliyor. Bu ekranda T.C. kimlik numarası veya e-posta bilgisi ile yeni bir şifre belirlenmesi ile üyelik işlemleri kolayca tamamlanabiliyor. Üyelik işlemlerinin ardından HGS bakiye sorgulama işlemi T.C. kimlik numarası veya e-posta ve belirlenen şifre ile kolayca internete bağlanılabilen her yerden gerçekleştirilebiliyor. Böylelikle artık araç sürücüleri HGS kart yönetimlerini internet kolaylığı ile birlikte de çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirerek, HGS gişelerinde ekstra bir sürpriz ile karşı karşıya kalmadan, kaliteli bir hizmetten yararlanabiliyor.

HGS nasıl çalışıyor?

Bu avantajıyla daha önce uygulamaya konan OGS ve KGS sistemlerinden daha çok benimsenmiştir. Hem kullanımı hemde araçlara monte edilişi çok kolay olan HGS kart içinde bulundurduğu çip sayesinde çalışmaktadır. Haliyle bu çipin otoyol ve geçişlerde çalışabilmesi için para yüklemek gerekmektedir. HGS bakiye yükleme kavramı bu noktadan hareketle ortaya çıkmaktadır. Hgs kartınıza bakiye veya para yüklemenin bir çok yöntemi vardır.Bunlardan en çok kullanılanları; 1- PTT şubelerinden bakiye yükleme 2- PTT matiklerden bakiye yükleme 3- Anlaşmalı bankalardan bakiye yükleme 4- Bankalara otomatik ödeme talimatı vererek bakiye yükleme olarak sıralanabilir. OGS cihazlarına da bakiye yüklemek için bankalar kullanılmaktadır. Bakiye yetersizliğinden dolayı gişelerden geçmek zorunda kalan araçlar kaçak geçiş yapmış olurlar. Ancak kaçak geçiş halinde 7 gün içerisinde geçiş ücretini ödeyip hgs ve ogs üyesi olunması durumunda ceza ödemekten kurtulmaktadır. HGS gişelerinden yapılan kaçak geçişleri sorgulama yaparak tespit edip 7 gün sınırını geçmeden ek bir gecikme zammı veya faizi ödemek zorunda kalmadan işlem yapabilirsiniz. HGS geçiş ihlali yapmamak için sizde sık sık hgs bakiye sorgulama işlemini yapabilirsiniz. HGS bakiye sorgulama işlemini PTT avm bölümünden yapabilirsiniz. HGS ile ilgili merak edilen bir çok konu bulunmaktadır. Aşağıda bu sorulara cevap vererek konuya açıklık getirmeye çalışacağız.

Gişelerden geçerken kaçak geçiş uyarı neden alıyorum?

Bu noktada araç camınızı kontrol etmeniz gerekir Çünkü aracınızın ön camı metalik özellikte olabilir. Bu durumu tespit etmek için aracınızın kullanma kılavuzuna bakınız. Ön cam metalik özellik taşıyorsa hgs etiketini dikiz aynasına yapıştırarak sorunu çözebilirsiniz. Ancak camda metalik özellik yok ise HGS etiketinizde problem var demektir.Ayrıca ön camda buluna filmlerde bu duruma yol açmaktadır.

HGS bakiyemi nasıl sorgulayabilirim?

PTT tarafından hizmete sunulmuş olan hgsmusteri.ptt.gov.tr internet adresini kullanarak yada 444 17 88 nolu telefondan HGS bakiye sorgulama ve öğrenme işlemini yapabilirsiniz.

HGS müşteri hizmetlerine kayıt nasıl yapılır?

HGS müşteri hizmetlerine kayıt yaptırmak için ihtiyacınız olan şey şahıs iseniz tc kimlik numarası, tüzel kişiliğe sahip iseniz vergi kimlik numarasıdır. HGS kart sahibi siz değilseniz müşteri hizmetleri kayıt işlemini yaptıramazsınız.

Aracımı başkasına sattım hgs kartım ne olacak?

Bu durumda HGS etiketinizi iptal ettirmeniz gerekmektedir. Bunun için PTT merkez ve şubelerine giderek iptal işlemini yaptırabilirsiniz. İptal ettirdiğiniz HGS etiketinin içinde bakiyeniz varsa bu tutar 7 gün sonra aracınıza yeni tanımlayacağınız HGS etiketine yüklenecektir. Eğer yeni bir HGS kart almak istemezseniz iptal ettirdiğiniz ürününüz içindeki bakiyeyi 1 ay sonra PTT merkezlerinden alabilirsiniz.

HGS bakiye yükleme için PTT yada bankalardan otomatik ödeme talimatı vermek mümkün mü?

HGS otomatik ödeme talimatını PTT üzerinden verdiğiniz halde PTT merkezlerinde adınıza bulunan posta çeki hesabı yada sahip olduğunuz PTT bonus kart üzerinden otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. HGS kartınızı bankadan almış olmanız durumunda otomatik ödeme talimatını aldığınız bankaya vermeniz gerekmektedir.

HGS kartımı başka araçlara takıp kullanabilirmiyim?

HGS etiketiniz aracınızın plakasına kayıtlı olduğundan başka araçlarda kullanılması suç ve yasaktır.

HGS kart almak için hangi belgeler gerekir?

Sizde hgs karta sahip olmak için şahıs olmanız durumunda ruhsat, kimlik yada ruhsat fotokopisiyle PTT veya bankalara başvurmalısınız. Tüzel kişiliye sahip şirket olmanız durumunda temsil belgesi, araç ruhsatları veya ruhsat fotokopileri göstermeniz gerekir. Kiralık araçlar için ise ayrıca sözleşme gerekmektedir.