Sahibinden 2.el oto alırken dikkat, sahibinden.com

Sahibinden araç satın alırken pek dikkat etmediğimiz bir detay aracımızın çalınmasına sebep olabilir. sahibinden.com'dan oto alırken dikkat

Sahibinden 2.el oto alırken dikkat, sahibinden.com
Sahibinden 2.el oto alırken dikkat, sahibinden.com
GİRİŞ 22.04.2015 09:55 GÜNCELLEME 22.04.2015 09:55

Uzmanlar sahibinden satın alınan aracın yedek anahtar sayısına dikkat edilmesi gerektiğini , birçok hırsızlık olayının bu yüzden meydana geldiği belirtiliyor. Sahibinden araba ilanları arasında en çok satan otomobil markası hangisi?  İşte sahibinden en çok satılan otomobiller. Sahibinden 2.el oto alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor. İşte cevapları 

Sahibinden araç satın alırken pek dikkat etmediğimiz bir detay aracımızın çalınmasına sebep olabilir. Uzmanlar sahibinden satın alınan aracın yedek anahtar sayısına dikkat edilmesi gerektiğini , birçok hırsızlık olayının bu yüzden meydana geldiği belirtiliyor.

Arabaların yedek anahtarının olması hırsızlık olaylarını arttırıyor. Özellikle ikinci el araçlarda meydana gelen hırsızlık olayları, araçların satımından sonra alıcının anahtarların hepsini almamasından kaynaklanıyor.

Bazı şahısların araba sattıklarında yedek anahtarları vermemesi arabaların çalınmasına yol açabiliyor.

"KAPIYA ZARAR VERİP ÇALIYORLAR"

 

Otomobillerde yaşanan hırsızlık olaylarının artık pinpon topu gibi malzemelerle yaşanmadığını anlatan Oto Anahtar ve Kilit Ustası Mesut Topçu, hırsızların arabaya zarar vererek kapılarını açtığını söyledi.

"YEDEK ANAHTAR ÇOK ÖNEMLİ"

 

Mesut Topçu, "Yeni sistem araçlar güvenlik açısından çok iyi diyebiliriz. Eski arabalar zarar vererek hırsızlık yapılmasına karşı alarm ya da baston kilit kullanabilirler. Vatandaşların araba alırken en önemli dikkat etmeleri gereken nokta, satıcıdan arabanın bütün yedek anahtarlarını almaktır. Yedek anahtar yoksa yetkili bir anahtarcıdan yedek anahtarını almalısı gerekir. Zaten kasko açısından da yedek anahtar çok önemli." dedi.

"ÇALINMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK"

Topçu, "Yedek anahtarının olmaması aracın risk içermesine sebep olur. Vatandaşların, ikinci el otomobil alındığında aracın hafızasında kaç tane anahtar olduğunu yetkili bir anahtarcıda öğrenmeleri gerekiyor. Arabanın hafızasındaki anahtarların hepsi araç sahibinde ise sıkıntı yoktur. Aksi durum söz konusuysa otomobil sahibi yetkili kuruluşlarda bu sorunu gidermeli. Anahtarların hepsinin kendisinde olmaması, aracın çalınma ihtimalini doğurur. Aracın yedek anahtarının satım esnasında alıcıya geçmesi hırsızlık olmayacağı anlamına gelmez. Arabanın hafızasında başka anahtarlar da olabilir. O yüzden araç alındığı sırada aracın hafızasındaki anahtarlar tespit edilmeli. Ustalık belgesi olmayan insanlara da bu konuda tamir yaptırılmamalı ve her şeyde olduğu gibi kilit konusunda da müşterinin kaliteli ürünleri tercih etmesi yararına olur" bilgilendirmesini yaptı.

OTOMOBİL PİYASASI İÇİN TIKLAYIN

SAHİBİNDEN OCAK AYINDA EN ÇOK SATAN OTOMOBİLLER

EN GÜZEL OYUNLAR İÇİN TIKLAYIN

Araç sahipleri için yeni düzenleme

Tüm araç sahiplerini yakından ilgilendiren yeni uygulamaya göre artık araç sahibinin ikametgâhına göre de prim belirlenebilecek.

Hazine Müsteşarlığı, trafik sigortasında ikametgah esaslı poliçe düzenlenmesinde değişikliğe giderek, primlerin sigorta şirketlerinin tercihine göre plakaya ya da araç işletenenin ikametgahına göre belirleneceğini açıkladı.

YENİ DÜZENLEME

Hazine'den yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Gerçek kişiler için düzenlenecek trafik sigortası poliçelerinde şirketlerin tercihlerine göre işletenin ikametgah ilinin ya da aracın plaka numarasının temsil ettiği ilin esas alınmasına; tüzel kişiler için ise bağlı bulunduğu vergi dairesinin bulunduğu il ya da aracın plaka numarasının temsil ettiği ilin esas alınmasına karar verilmiştir."

İkinci el araba alacaklara güzel haber!

Yıllık 2 milyar liralık vergi kaybına neden olduğu saptanan ikinci elde tacirler, sattıkları araçlara 1 yıl garanti verecek.

Türkiye'deki 60 bin oto galericisi kayıt altına alınacak. Yetki belgesi olmayanlar, alım veya satış yapamayacak. Belediyeler belgesi olmayan esnafın çalışma ruhsatını iptal edecek.

BELLİ STANDARTLAR GETİRİLECEK

Tacirler sattıkları ikinci el otomobiller için müşterilere bir yıl motor ve kaporta garantisi verecek. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu'nca (MASFED) hazırlanan, "İkinci El Taşıt Ticareti Hakkında Kanun Tasarısı" ile devletin yıllık 2 milyar liralık vergi kaybı sona erecek. MASFED, tasarıyı AK Parti, CHP ve MHP'nin Meclis gruplarına sundu.

İTİBARINI YENİDEN KAZANMALI

Kanunun çıkmasının ardından ikinci el belli standartlara bağlanacak. Tasarıyla oto galericiliği ibaresi kalkacak yerine motorlu araç alım ve satıcıları kavramı gelecek. Tasarıda ikinci el araç alım-satımı yapacak tacirlerde aranacak kriterler şöyle açıklandı:

- İflas etmemiş olmak. İflas etmişse bile itibarını yeniden kazanmış olmak.

- Taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya iki yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olmak. Affa uğramış veya tecil edilmiş olsalar bile; zimmet, rüşvet, dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, kara para aklama, terör, vergi kaçakçılığı, vergi kaçakçılığına teşebbüs gibi suçlarından hüküm giymemiş olmak.

KİLOMETRE DÜŞÜRME RİSKİNE SON

- Ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olmak.

- Ticari kazanç dolayısıyla gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefi olmak.

SAHİBİNDEN 2.EL OTO ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

OTOMOBİL HABERLERİ 

Otomobilinizin markasının anlamını biliyor musunuz?

Otomobilde şubat kampanyaları "sıfır faizli"

Yılın ilk kampanyalarının devreye girdiği şubat ayında, "2014 model araçlara 30 aya varan sıfır faiz" uygulaması başladı.

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, geçen yılın aksine, ocak ayında yüzde 5,95 artarken, büyüyen pazardan pay almaya çalışan otomobil firmalarının şubat kampanyaları "sıfır faiz" fırsatlarıyla geldi.

Yılın ilk kampanyalarının devreye girdiği şubat ayında, "2014 model araçlara 30 aya varan sıfır faiz", "2015 modellerde 20 aya varan sıfır faiz", "peşin alımlarda 3 bin TL'ye varan indirim", "kasko bizden", "449 TL'den başlayan taksit" ve "sabit kur" fırsatları öne çıktı.

AA muhabirinin Türk otomobil pazarında faaliyet gösteren bazı yerli ve yabancı firmaların kampanyalarından derlediği bilgilere göre, firmalar stoklarındaki 2014 ve 2015 model araçları için farklı seçenek ve koşullarda kampanyalarını devreye soktu.

Şubat kampanyalarında "2014 model araçlara 30 aya varan sıfır faiz", "2015 modellerde 20 aya varan sıfır faiz", "peşin alımlarda 3 bin TL'ye varan indirim" ve "sabit kur" fırsatları sunuluyor.

Fiat'tan 2014 model araçlar için "30 bin TL'ye 30 ay sıfır faiz"

Fiat, 2014 model yılı araçlar için geçerli olan kampanyada, binek kategorisindeki Linea, Punto, 500L ve Freemont ile tüm hafif ticari araç modelleri, 30 bin TL'ye 30 ay vadeli sıfır faizli kredi imkanı ile satışa sunuyor.

Daha uzun vadeli kredi tercih edenler ise hem otomobil hem de hafif ticari araçlar için 40 bin TL'ye 48 ay vadeli yüzde 0,89 faizli kredi fırsatından yararlanabiliyor. Peşin alımın tercih edilmesi halinde otomobil ve hafif ticari araçlarda ilave 3 bin TL indirim uygulanıyor.

Fiat Punto şubat ayına özel 40 bin 80, Panda 34 bin 390 ve Linea 40 bin 380 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Ayrıca, "10 Numara Fiat" kapsamında, aracını Fiat ticari araç modellerinden biriyle yenileyen veya Fiat'tan yeni bir ticari araç alan müşterilerine özel, yeni araç için "10 Numara Fiat Kasko Bizden Kampanyası" uygulayan Fiat, Fiorino'yu 36 bin 290, Yeni Doblo'yu ise 41bin 450 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuyor.

Ford'da 18 bin TL'ye 18 ay sıfır faiz

Yeni Focus'u 30 bin TL, 24 ay ve yüzde 0,69 faiz fırsatıyla satan Ford, Yeni Tourneo Courier'in direksiyonuna geçin, 18 bin TL'ye 18 ay sıfır faiz imkanı getirdi.

Peugeot'tan 20 bin TL'ye 20 ay sıfır faiz

Peugeot, 2015 model 208 ve 2008'de, 20 bin TL kredi 20 ay vade yüzde 0,79 faiz fırsatı sağlarken, ticari araçları Partner Tepee ve Bipper Tepee'yi 20 ay vade 20 bin TL kredi sıfır faiz imkanı sağlıyor.

Renault'tan Fluence'a 20 ay sıfır faiz

Şubat ayı boyunca tüm model yıllarına ait Fluence'lara 20 bin TL ve 20 ay vadeye kadar kredi talepleri için sıfır faiz imkanı sunan Renault, 2014 model yılı Captur'a "Renault Plan" ile 449 TL'den başlayan taksitle sahip olma imkanı veriyor.

Renault, şubat ayında 2014 model yılı tüm Renault binek otomobillerde Maxxi Koruma (Kredi Koruma Sigortası) ile yüzde 0,92, Maxxi korumasız yüzde 0,97 faiz ile 48 bin TL 48 aya kadar kredi avantajı sağlıyor. Firma, bu fırsatı şubat ayında tüm Renault hafif ticari araçları için de uyguluyor.

Toyota'da şubat ayına özel fiyatlar

Şubat ayında 2015 model Yaris'i 39 bin 950, Auris'i 47 bin 750 ve Corolla'yı 50 bin 750 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunan Toyota, müşterilerini "Toyota Finans sistemi"nin şubat fırsatlarından yararlandırıyor.

Volkswagen'de "sabit kur" kampanyası sürüyor

Volkswagen, 19 Ocak 2015 tarihinden itibaren; 1 avroyu 2014 model Tiguan, Beetle, Yeni Scirocco ve Volkswagen CC'lerde 2,35, Golf R'de 2,45 TL, Yeni Touareg'de ise 2,50 TL'ye sabitledi.

Firma, 1 avroyu 2015 model Tiguan, Beetle ve Volkswagen CC'de 2,40, Golf R ve Yeni Scirocco'da 2,50 TL, Yeni Touareg'de ise 2,60 TL olarak belirlediği sabit kur üzerinden hesaplıyor.

Otomotiv sektörü hazırlıksız yakalandı
 

Otomotiv sektörü, geçtiğimiz yılın son ayında beklentilerin çok üzerinde gerçekleşen satışlar nedeniyle stokları tüketti. Ellerinde satacak araç kalmayan şirketler, ocak ayında gelen talepleri karşılayamadı. Talep karşılanamayınca da otomotiv sektöründeki büyüme sınırlı kaldı.

2014 yılı otomotiv sektörü için çok zor geçti. Kur ve faiz oranlarındaki yükselişler, OtomobilÖTV oranlarındaki artış, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, büyümede ivme kaybı, özel sektör tüketim ve yatırımlarındaki zayıflık otomobil ve hafif ticari araç pazarında yüzde 10,04 daralmaya yol açtı.

Tüm bu etkenlere rağmen, 2014 yılının son ayında beklenmedik bir talep yaşandı ve aralık ayında satışlar neredeyse iki katına çıktı. 11 ay boyunca ortalama 60 bin civarında gerçekleşen satışlar, aralıkta 147 bine çıktı. Talepte beklenmeyen bu artış, 2015 yılına kötü yansıdı.

Ocak ayı satışları 35 bine ulaşamadı

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre; Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2015 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,95 artarak 34 bin 615 adet olarak gerçekleşti. 2014 yılı Ocak ayında 32 bin 670 adet toplam pazar gerçekleşmişti.

Otomobil satışları, 2015 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,53 artarak 24 bin 498 adete ulaştı. 2014 yılı Ocak ayında 24 bin 368 adet satış gerçekleşmişti.

Hafif ticari araç pazarı, 2015 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,86 oranında artarak 10 bin 117 adet oldu. Geçen yıl Ocak ayında 8 bin 302 adet satış gerçekleşmişti.

“Ne kadar stok varsa eridi”

Dünya’ya özel açıklamalarda bulunan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “2014 yılının son ayında 147 bine yakın bir satış gerçekleşti. Bu hiçbirimizin beklemediği bir şeydi. Çok yüksek satışa imza attığımız bir aralık ayı yaşandı ve ne kadar stok varsa eridi. Ocak ayına geldiğimizde kimsenin stokunda satabileceği yeterli araç kalmamıştı. Bu nedenle ocak ayı bizim de beklentilerimizin altında bir performansla gerçekleşti. Talep vardı, ancak talebe yetişme sıkıntısı yaşandı” dedi.

Aybar, aralıktaki bu talep patlamasının markaların sene sonu hedeflerini tutturmak için düzenlemiş olduğu birbirinden cazip kampanyalardan kaynaklandığını söyledi. Yurtiçi pazardaki bu hareketliliğin üretim ve ihracatta da yaşandığını belirten Aybar, “Avrupa Birliği'nde son 17 aydır pazar büyüme trendinde. AB'nin en önemli üretim üssünün Türkiye olması nedeniyle üretim ve ihracat da artış kaydetti” diye konuştu.