Başkentte 10 numara yağ denetimi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerince başkentte 10 numara yağ ve egzoz gazı denetimi gerçekleştirildi.

Başkentte 10 numara yağ denetimi
Başkentte 10 numara yağ denetimi
GİRİŞ 25.10.2014 16:09 GÜNCELLEME 25.10.2014 16:09

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, trafiğin yoğun olduğu Dikmen Caddesi'nde özellikle halk otobüsleri, taksi ve dolmuşlara yönelik 10 numara yağ kullanımına karşı egzoz gazı emisyon ölçümü yaptı. Uygulamayla ilgili bilgi veren Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslan Can, 1 Eylül'den itibaren denetimleri artırdıklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla kentin değişik yerlerinde her gün denetimleri sürdürdüklerini belirten Can, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleriyle gerçekleştirdikleri ortak çalışma sonucunda egzoz emisyon pulu uygulaması yaptıklarını anlattı.

Can, gezici egzoz ölçüm muayene aracıyla da dizel araçlarda 10 numara yağ kullanılıp kullanılmadığını ölçüm yaparak denetlediklerini dile getirdi. Bazı sürücülerin yakıt olmadığı halde 10 numara yağ kullanarak kısa vadede kar elde etmeye çalıştıklarına işaret eden Can, "10 numara yağı belki vatandaş o an ucuz diye tercih edebiliyor ama uzun zaman dilimleri için baktığımızda çok daha büyük maddi kayba neden olmaktadır. 10 numara yağ, hem araç aksamlarına zarar vermekte hem yoğun bir hava kirliliği oluşturmakta hem de vatandaşların can güvenliğini tehdit etmektedir. Ankara'da 1 Eylül'den itibaren 4 ekip tarafından 7 gün 24 saat mesai saati gözetilmeksizin denetim yapılmaktadır" şeklinde konuştu. Can, Ankara'da son 2 ay içerisinde bin 400'ün üzerinde aracın denetlendiğini vurgulayarak, 145 araca toplamda 130 binin üzerinde para cezası uygulandığını anlattı.

CEZA MİKTARLARI
Egzoz emisyon pulu olmayanlara 875 lira para cezası veriliyor.
10 numara yağ kullandığı tespit edilenlere de bin 750 lira idari para cezası uygulanıyor. Tekrarı halinde 2 katı para cezası uygulanıyor ve sürücüsü hakkında savcılığa da suç duyurusunda bulunuluyor. Sürücüler genellikle denetimlerden memnun olduklarını, iyi ve faydalı bir uygulama şeklinde gördüklerini ifade etti. Ceza uygulanan bazı vatandaşlar da bilgi sahibi olmadıklarını ileri sürerek uygulamayı eleştirdi. 

KAYNAK: AA