LPG’liler kapalı otoparklara girmek istiyor

Benzin fiyatlarının yükselmesi ile birlikte son yıllarda LPG’ye talep iyice arttı.

LPG’liler kapalı otoparklara girmek istiyor
LPG’liler kapalı otoparklara girmek istiyor
GİRİŞ 22.10.2014 09:49 GÜNCELLEME 22.10.2014 09:49

Ağustos sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 9 milyon 659 bin 550 otomobilin yüzde 41,4’ü LPG’li. Yani Türkiye’de 4 milyonu aşkın LPG’li araç park sorunu yaşıyor.

Hem henüz LPG taktırmamış olan hem de LPG’li araç sahiplerinin kapalı otoparklara girebilmeleri konusunda yoğun talepleri var. BRC Türkiye temsilcisi 2A Mühendislik A.Ş. yetkilisi Makine mühendisi Tarık Özer, kapalı otoparklara LPG’li araçların girişinin yasak olması konusunun artık çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Özer,“Avrupa’da 2001’de yürürlüğe giren standarda göre dönüşümleri yapılmış, yani emniyet valfine sahip araçlar kapalı otoparklara serbestçe girebilmektedir. Bizde ise insanlar bu yasağı aşabilmek ve kapalı otoparklara girebilmek için araç dışında olması gereken dolum ağızlarını araç içine gizlemeye çalışmakta, bu da daha büyük risk oluşturmaktadır. Çoğu Avrupa ülkesinde emniyet valfli sistemler kapalı otoparklara alınmakta, bazı ülkelerde ise araç uzun süre parkta kalacaksa tank çıkışındaki vana manuel olarak kapatılarak ilave bir güvenlik sağlanmaktadır.

Ülkemizde de benzer uygulamalar örnek alınarak emniyet valfli sistemlere sahip araçlar kapalı otoparklara alınabilir, bu otoparklar havalandırma sistemleri ve gaz kaçak dedektörleriyle donatılmak suretiyle gerekli tedbirler alınabilir. Avrupa’da yapılan risk araştırmalarında LPG’li bir aracın kapalı bir otoparkta park etmesinin, benzinli bir aracın park etmesinden daha az risk taşıdığını ortaya koymaktadır. Otogaz kullanıcıları; kapalı otoparklara, feribotlara alınmama gibi gizli cezalandırmaları kesinlikle hak etmemektedirler. Bu ayıbın kaldırılması için yönetmeliklerde bir an önce gerekli değişikliklerin yapılması gerekmektedir“ dedi.

Konuyla ilgili olarak MMO da ve TOBB’da çalışmalar yapıldığı, hatta TSE de konuyla ilgili draft bir standart hazırlığı olduğu biliniyor.Bu çalışmanın yıl sonundan önce sonuçlandırılıp bir an önce mağduriyetlerin giderilmesi, ancak gerekli tedbirlerin de mutlaka alınması gerektiğini belirtiliyor.

OTOPARKLARA DA GÖREVLER DÜŞÜYOR

Kapalı otoparklara LPG’li araçlara uygun olarak havalandırma sistemleri kurulup. gaz alarmları ve yangın söndürme sistemleri geliştirilmesi gerektiğini belirten Özer, otoparkların elektrik sistemlerinin de antistatik özellikte olması gerektiğini, dünyadaki uygulamaların Türkiye’de kapalı otopark işletmecileri tarafından da yerine getirilmesi gerektiğini ilave etti.

KAYNAK: İHA