TOFAŞ ilk üç ayda 150 milyon fazla verdi

TOFAŞ'ın CEO'su Kamil Başaran, Bursa'da yaptığı konuşmada otomotiv sektöründeki daralmaya karşı Tofaş'ın önlemlerini aldığını ve Amerika'ya yapılacak Doblo ihracatı ile satışların artacağını söyledi.

TOFAŞ ilk üç ayda 150 milyon fazla verdi
TOFAŞ ilk üç ayda 150 milyon fazla verdi
GİRİŞ 17.04.2014 21:54 GÜNCELLEME 17.04.2014 21:54

"Tofaş ilk 3 ay içinde 150 milyon euro civarında dış ticaret fazlası verdi" diyen Başaran, "İhracatımız aynı seviyede gidiyor. Avrupa'da İtalya dahil olmak üzere rakamlar iyi gelmeye başladı. Bunların etkisiyle biz ihracatımızı 2013'ün ötesine götürürüz" dedi.

Bursa fabrikasında Tofaş Akademi'nin yeni ek hizmet binasının tanıtımını gerçekleştiren Tofaş CEO'su Kamil Başaran, Tofaş'ın Türkiye'ye değer yaratacak projelere imza attığını belirterek, Tofaş Akademi yapılanmasıyla, çalışanların eğitimi konusunda kısa sürede önemli bir mesafe kat ettiklerini kaydetti. Akademinin Ar-Ge'nin jeneratörü olacağını söyleyen Başaran, "Akademi Tofaş, bilgi fabrikası olmak zorunda. Mevcut bilgi havzasını tutacağımız kadar da tüm Network'ümüzle beraber bilgiyi türevlemek istiyoruz. Patent liginde önemli bir yere geldik. Bu daha başlangıç. Akademide daha da ileriye götürmek istiyoruz" dedi.

"AKADEMİYİ GLOBALLAŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Akademiyi, toplantı öncesi masalara süs olarak konulan ananaslara benzeten Başaran, "Biz, masalarınızda gördüğünüz ananaslar gibi burayı daha da öteye globalleştirmek istiyoruz. Rekabet etmenin yolunun sadece müşteride fark yaratmaktan geçtiğini bildiğimiz için. Gerçek hayattan spotlarla birlikte farkı nasıl yaratırız diye yer alacağız. Biz bunu tek başına yapamayız, ancak üniversitelerle birlikte yapabiliriz. Bizim amacımız Tofaş ile sınırlı değil. Katma değer Tofaş'ta, sektörde oluşsun ama Türkiye'ye sektörel anlamda katma değerleri getirsin" diye konuştu.

"HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI AZALDI"

İç pazardaki daralmadan ve otomotiv fiyatlarının yükselmesinin ardından sektörde yaşanan talep düşüşü ile ilgili soruyu yanıtlayan Kamil Başaran, "2013'ün son çeyreğinde satışlar öne çekildi. Bunun da nedeni, her türlü parasal, ekonomik hareketle beraber maliyetlerin gerçek anlamda yükselmesine rağmen hem faizlerin artmaması, hem de bunların fiyatlara lanse edilmemesi. Ve rekabetin kesik olması. Dolayısıyla alıcı her zaman haklı. Yine alıcı haklı çıktı. En rekabetçi araçları aldı. Dolayısıyla satışlar hep öne çekildi. Binek araçlarda son çeyrek rekor kırdı. Ne zaman BDDK kararları açıklandı, ne zaman faizler yerlerine oturmaya başladı. Biz hep söyledik. 'Maliyetler çok arttı. Dikkat edin. Arttırmak zorundayız. Sürdürülebilir değil' diye. Çünkü 2013 araçları yollarda. Hala 2013 modellerin satıldığı bir ortamı yaşıyoruz. Pazar böyle dinamikler yaşadı. 2014'e girdiğimiz zaman ise pazar küçülüyor. Hafif ticari araçlar maalesef küçülüyor. Ar-Ge'nin gerçek anlamda yapıldığı ülkenin katma değer yarattığı bir ortam içinde altın yumurtlayan bir tavuk bu. Buna çok iyi bakmak lazım. Çünkü ülkenin tüm ihracatı, dış ticaret açığının iyileşmesi hafif ticari araçtan geçiyor. Ama müşteriye de iyi bakmamız ve tüm ürünleri ona göre hazırlamamız lazım" dedi.

"İLK 3 AYI İYİ KAPATTIK"

Tofaş'ın bunu başardığını kaydeden Başaran, "Hem hafif ticari araçta, hem binek aracında farklı kulvarlarda yeni ürün hatlarıyla beraber çok ciddi bir hazırlık yapıyor. Ama 2014'ün pazarına baktığımızda binek araçlarında nispeten daha az bir düşme yaşandı. Hafif ticari araçta ciddi bir pazar daralması yaşandı. Hepimizin 770 binler diye düşündüğü 700 bine geldiği. Ama daha sonra 600 bini beklerken Tofaş dedi ki '660 binlerde kalır'. Bu gün 650 binlik pazar öngörüsü içinde olabiliriz. Traktör ve kamyon haricinde. Cesaretli bir rakam bizim için. Biz yılın ilk 3 ayında finansal rakamlarımızı oldukça iyi kapattık. Finansal olarak güçlüyüz. Tofaş yarım asırdır var. Bunun ötesinde hafif ticari araçlarda kayıp olmamasını dilerdik" diye konuştu.

"AVRUPA'DA İHRACATIMIZ İYİYE GİDİYOR"

Tofaş'ın dış ticaret açığına birebir etkisi olduğunu vurgulayan Kamil Başaran, şunları söyledi: "Tofaş ilk 3 ay içinde 150 milyon euro civarında dış ticaret fazlası verdi. İhracatımız aynı seviyede gidiyor. İhracatımız Latin Amerika'da develüasyonlardan dolayı güç kaybetti. 10 kat arttırdığımız ihracat pazarı bir miktar aşağılara indi. Ukrayna ihracatımız bir miktar durakladı. Onun dışında ihracatımızla ilgili kaygımız yok. Avrupa'da İtalya dahil olmak üzere rakamlar iyi gelmeye başladı. Bunların etkisiyle biz ihracatımızı 2013'ün ötesine götürürüz. 2013'te mevcut hatlarımızda bir önceki yıla göre yüzde 4 ihracatımızı arttırdık. Tofaş Doblo US ile birlikte ciddi olarak değişikliğe gidiyor. Yıl sonu itirabiyle Amerika'ya ihracatımız başlıyor. Sedan çalışmamız var."

"833 ÖNERİ İLE EN İYİYİZ"

Tofaş İnsan Kaynakları Direktörü Burhan Çakır da, WCW- Dünya Klasında Üretim Programı'nda altın seviyeye yükseldiklerini belirterek, "170 fabrika arasında çalışan öneri katılımında tüm çalışma alanlarında en iyi uygulamaların sayısı 833 ile Tofaş'ın. Fiat Chrysler sistemine sunduğumuz 833 konu ile en iyiyiz. Kasım ayındaki rakamlarımızla şu an 900'e yaklaştı"dedi.

KAYNAK: DHA