Hangi araç ne kadar benzin yakıyor

Petrole gelen peş peşe zamlardan sonra az yakan araçlar tüketicilerin gözdesi olurken, dizel araç fiyatları yüzde 20 artış gösterdi. İşte az yakan araçlar...

Hangi araç ne kadar benzin yakıyor
Hangi araç ne kadar benzin yakıyor
GİRİŞ 12.09.2005 13:07 GÜNCELLEME 12.09.2005 13:07

Dünyanın en büyük otomobil fuarı Frankfurt'ta açılıyor. 122 yeni modelin tanıtılacağı fuarın gözdesi bu kez büyük hacimli spor otomobiller yerine, küçük tasarruflu otomobiller olacak... 100 kilometrede 3-5 litre yakan otomobiller baş köşeye oturacak.

Petrol zammı vurdu az yakanlar moda oldu

Petrole gelen zamlar dünyanın en büyük otomobil fuarı IAA'ya konsept değiştirtti. Bu yıl PS çılgını spor arabalar yerine küçük ve tasarruflu araçlar gözde.

Dünyanın en büyük otomobil fuarı olan IAA (Internationale Automobil Ausstellung), 15-25 Eylül tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt kentinde kapılarını açıyor. Bu yıl 61'ncisi düzenlenecek fuara 44 ülkeden 963 firma katılıyor. Şirketler 122 yeni modelin tanıtımını yapacak. Ancak fuar bu yıl öncekilere nazaran biraz daha farklı olacak. Her yıl fuar öncesi gazete ve dergilerde PS çılgını spor arabalar boy gösterirken bu yıl artan petrol fiyatları yüzünden motor hacimleri küçük tasarruflu araçlar ön plana çıktı. Üreticiler fuardaözellikle az tüketen ve aynı zamanda da fiyatı 10 bin Euro'nun altında olan arabalarla tüketicilerin karşısına çıkmayı planlıyor. Şu sıralar küçük araba sınıfında Volkswagen Lupo, Smart coupe fortwo, Daihatsu Cuore ve Opel Corsa 1.0 Twinport Eco gibi araçlar sağladıkları tüketim avantajlarıyla büyük ilgi görüyor. 100 kilometrede ortalama 3-5 litre arasında benzin yakan bu araçlar uzun süre göz ardı edilen küçük ve tasarruflu otomobil sektörünü yeniden canlandırdı. IAA Fuarı'nda üretciler gelecek senenin küçük yıldızlarınıtanıtmak için yerlerini almış durumda. Yeni Ford Ka, Opel Agila ve Renault Twingo bu modellerin başında geliyor.

SÖZLERİNİ TUTAMADILAR
Diğer yandan Avrupa Birliği'nin 1999 yılında aldığı karara göre Avrupalı otomobil üreticileri 2008 yılına kadar orta sınıf araçlarının 100 kilometredeki yakıt tüketimlerini 5.8 litre (süper benzin) seviyesine düşürecekleri yönünde taahhütte bulunmuştu. Ancak şirketler hem çevre duyarlığı hem de yakıt tasarrufunu öngören bu sözlerini tutma yönünde pek başarılı olamadı. Yapılan son araştırmalara göre orta sınıf araçlardatüketim şu sıralar yaklaşık 7.4 litre seviyesinde bulunuyor. Uzmanlar bu tüketim oranının 2008 yılına kadar belirtilen 5.8 litre seviyesine çekilmesini pek mümkün görmüyor. Ayrıca artan petrol fiyatları yüzünden dizel benzin fiyatlarının da süper benzine yaklaşmış olması dizel motorlu araçların da tasarruflu otomobil sınıfından yavaş yavaş çıkmalarına neden oluyor. Zira daha 2-3 yıl önce yılda 30 bin kilometre yapılması halinde dizel araçlar kullanıcısına motor büyüklüğüne göre yılda 1000-1500 Euro arası kâr sağlıyordu. Ancak sonzamlarla birlikte dizel araçların kendilerini amorti etme süreleri uzamaya başladı. Mevcut zamların devam etmesi halinde dizel kullanıcılarının kâra geçebilmeleri için yılda ortalama 35 bin kilometre yapmaları gerekecek. Bu durum hibrid adı verilen teknolojiyle üretilen araçların piyasaya girme sürecini daha da hızlandırıyor. Hibridler yarı benzin ve elektrikli motorla çalışıyor. PricewaterhouseCoopers'ın araştırmasına göre 2010 yılına kadar dünya çapında 74 farklı hibrid otomobil modeli olacak ve satışlar yıllık 1 milyon adede yükselecek.



Dizel fiyatı yüzde 20 arttı






Tasarruflu sürüş için ne yapmalı?



* Arabayı çalıştırırken gaza basmayın
* Hareket ettikten hemen sonra ikinci vitese geçin
* 3. ve 4. viteste hızlı gidin. Bu arada benzin tüketirsiniz ama yol da alırsınız
* Vites büyütmek için motorun bağırmasını beklemeyin
* 15 saniyeden fazla süren beklemelerde motoru kapatın
* Arabanıza üst bagajı takmayın. Bunlar benzin tüketimini yüzde 50 artırır
* Arabaya fazladan yüklenen her 100 kilo yaklaşık 1 litre daha fazla benzin yakmanıza neden olur