Kamyon alacaklar dikkat! Otomobilden sonra...

Sıfır otomobil alan vatandaşların trafik tescil işlemlerinin bayiiden yapabilmesi için ülke genelindeki çalışma tamamlandı. Otomobillerden sonra sıfır kamyonların tescili de bayide yapılacak.

Kamyon alacaklar dikkat! Otomobilden sonra...
Kamyon alacaklar dikkat! Otomobilden sonra...
GİRİŞ 19.11.2013 09:32 GÜNCELLEME 19.11.2013 09:44

Geçtiğimiz 23 Eylül tarihinden itibaren otomobil ve hafif ticari araç alan vatandaşlar, tescil işlemlerini tek noktadan haledebiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi (ASBİS) ile Ocak 2014'ten itibaren kamyonet ve kamyonlar için de uygulanacağını açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, ikinci el araç satış işlemlerinde olduğu gibi, tek noktadan hizmet anlayışıyla, yeni araç satın alan vatandaşların tescil işlemlerinin araç bayileri aracılığıyla gerçekleştirilmesi için gerekli alt yapının ülke genelinde tamamlandığını açıkladı. Motorlu araç üreten ya da ithal eden tüm firmaların sisteme entegre edildiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'de üretilen veya ithal edilen araçların teknik özelliklerini içeren araç uygunluk belgesi bilgileri üreticiler veya ithalatçılar tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ASBİS elektronik ortamda e-imzalı ve zaman damgalı olarak iletildiği hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yeni bir aracın satışı yapıldığında, satışa ilişkin bilgiler elektronik ortamda satışı yapanlar tarafından (araç bayileri) e-imzalı olarak merkezi sisteme iletilmekte ve alıcı adına tescil talebinde bulunulmaktadır. Araç ve alıcıya ilişkin bilgilerin ilgili sistemlerden doğruluğunun ve herhangi bir kısıtlayıcı hükmün bulunmadığının online olarak doğrulanması üzerine, araca tahakkuk ettirilen vergilerin ödendiği ve zorunlu mali sorumluluk sigortasının yaptırılmış olduğu ilgili kurum ve kuruluşların bilgisayar sistemlerinden yine online olarak teyit edilmektedir. Alıcı ve araca ilişkin tescile engel herhangi bir durum olmadığının tespiti halinde, alıcı adına tescil işlemi gerçekleştirilerek, satıcı bayi araç sahibine aracın tescil edildiğine ilişkin geçici bir belge vermektedir. Bayiler sistemden plaka basım fişi almak suretiyle aracın tescil plakasını şoförler odasından bastırmaktadır. Bir ay geçerli olan bu belge ile araç kullanabilmekte, belgeler ise herhangi bir trafik tescil kuruluşundan elden alınabildiği gibi, elden alınmadığı durumlarda postayla alıcının adresine gönderilmektedir."

YENİ YILDA KAMYONETLERİN TESCİL İŞLEMLERİ DE BAYİİDE YAPILACAK

Yeni kayıt tescil uygulamasının tomobil cinsi araçlar için başladığının vurgulandığı açıklamada, ilk olarak 4 Şubat 2013 tarihinde Ankara'da başlayan uygulamanın son olarak 23 Eylül'de Kayseri, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Sivas, Kırşehir, Yozgat, Trabzon, Samsun Amasya Tokat Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari Şırnak Siirt, Batman Muş Bingöl, Elazığ ve Bitlis'te de hayata geçirildiği belirtildi. Uygulamanın Türkiye geneline yaygınlaştırılmasının tamakmlandığına dikkat çekilen açıklamada, kamyonet cinsi araçların tescil işlemlerinin proje üzerinden yapılması için test çalışmaları devam ettiği hatırlatıldı. 2014 yılı Ocak ayı itibarıyla kamyonet cinsi araçların tescil işlemlerinin de zorunlu olarak ASBİS Projesi üzerinden yapılmaya başlanılacağının vurgulandığı açıklamada, "ASBİS yeni kayıt tescil işlemlerinin sorunsuz olarak devam edebilmesi için, uygulamaya geçmeden önce bayi personeline eğitim verilmekte olup, yaygınlaştırma işlemi kademeli olarak sürdürülmektedir." denildi.

KAYNAK: CİHAN