İşte yakında cüzdanlarımıza girecek yeni ehliyetler

AB standartlarına uygun hale getirilen sürücü belgelerinin tasarımı belli oldu. Yeni ehliyetler pembe ağırlıklı, turkuvaz ve bej rengi dolgulu, çip değil karekodlu olacak.

İşte yakında cüzdanlarımıza girecek yeni ehliyetler
İşte yakında cüzdanlarımıza girecek yeni ehliyetler
GİRİŞ 31.08.2013 07:39 GÜNCELLEME 01.09.2013 00:01
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Karekodun içinde sürücünün parmak izi, kimlik numarası ve kan grubu gibi bilgiler bulunacak. Yeni kartlarda sahteciliği önlemek için de 8 ayrı teknolojik özellik kullanıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sürücü belgelerini AB kriterlerine uygun hale getirmek üzere başlattığı çalışmada sona yaklaştı. Bu kapsamda yeni sürücü belgelerinin tasarımı tamamlandı.

Sabah'ın haberine göre; Sürücü belgeleri Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olduğu gibi ağırlıklı pembe renkten oluşacak. Yeni sürücü belgelerinin ayrıca PVC'den değil tanesi 3 dolara mal olan 24 milyon adet polikarbon karttan yapılmasına karar verildi.

KIZIL ÖTESİ BOYA KULLANILDI

Böylece kartlar daha dayanıklı ve nem kapma oranı düşük olacak. Ehliyetlerde değişken lazer görüntüler, renk geçişli ve ultraviole floresan mürekkep, renk değiştiren baskı, arka planda dijital su izi, kızıl ötesi ya da fosforlu boya, kabartma harf, sembol ve şekiller kullanıldı.

EGM yeni sürücü belgelerini programda sorun çıkmazsa 2014 Nisan ayından itibaren dağıtmaya başlayacak. Sürücü belgelerinin ön yüzünde dikkat çekici şekilde ay yıldız bulunacak. Ehliyetin yine ön yüzünde yalnızca ultraviole (Mavi Renk) ışık ile görülebilecek 'TR ve Ayyıldız' basılacak. Ay yıldızın sol yanında ise ehliyetin yüksek güvenlikli olduğunu gösteren su izini andıran parmak izi siluetli 'sürücü belgesi' yazısı yer alacak. Ön kısımda lazer yazıyla sürücünün ad-soyaddoğum tarihi-TC. kimlik numarası, ehliyetin alındığı tarihe yer verilecek.

FOTOĞRAF KÜÇÜK

Sürücü belgesi sahibinin fotoğrafı belgenin ön yüzünde bulunan yıldızın altında yer alacak. Eskisine göre daha küçük olacak fotoğraf, karta lazer baskı ile işlenecek ve üzerinde oynamaya veya kopyalamaya karşı özel hologram yer alacak. Kartın ön yüzünde yer alacak resmi makamlarca verildiğini belirten hologramın hemen yanında ise araç sahibinin hangi araçları kullanabileceğini gösteren sürücü sınıfları bulunacak. Kartın arka kısmında ise sürücünün kişisel özelliklerinin yer aldığı çip değil karekod yer alacak. Karekodun içinde sürücünün parmak izi, kimlik numarası, kan grubu gibi bilgileri bulunacak. Ayrıca arka kasımda kişinin kan grubu, hangi tür ehliyetleri kullanabileceğine dair sınıflarda işaret bulunacak. Yeni ehliyetler basıldıktan sonra beş yıl içinde ehliyetlerin değişmesi gerekecek.

YORUMLAR 21
  • kazımm 10 yıl önce Şikayet Et
    evet kardeşim işimiz gücümüz **R4BİA**. Var mı bir itirazın? her ota burnunuzu sokmayın... işinize bakın, milletin deri geldi bunları gerdi..!
    Cevapla
  • daussıla 10 yıl önce Şikayet Et
    iğrenç bi tasarım. eski ehliyetler daha güzel
    Cevapla
  • Ömer AKÇAY 10 yıl önce Şikayet Et
    yeni kimlikler?. yeni basılan kimliklerde "kullanılabilen arac sınıfı" bilgisi de yer alsaydı da ayrıca bu karta ihtiyacımız olmasaydı keşke sayın yetkililer
    Cevapla
  • embafer han 10 yıl önce Şikayet Et
    bireysel sicil takibi ve ehliyeti askiya alma kurumlarina acil ihtiyac var. %1 in genelleştirdigi hatalari bertaraf etmek icin geri kalan herkesi yerinden rahatsiz edip ,kapima gel diyip para odetip ihlal etmedikleri kuraldan dolayi cezalandirip rahatsiz etmek cok kotu.iyi idare hissedilmeyen idaredir. ceza puani cikardilar uygulanmiyor.mesela yilda 5 kez hiz ihlali yapanin ehliyetini dondur,pskologa gonder,5 kez kirmizi isik ihlal edeni goz doktoruna gonder..olumlu kaza etmis adamin arabasina gps tak takip et,alkol kullananin da ehliyetini ayni sekilde dondur..vs vs. benim gibi 18 yilda 2 kez park yeri ve hiz cezasi yemis adami ayni kefeye koyup ne diye ora bura gonderip parasini aliyorsunuz? durustlugumuzun efendiligimizin ceza si mi? nemin isim olmadigi halde bunlari dusunuyorum da bu isten para kazanan adamlar ne is yapar bu ulkede? sadece goz boyamalik icraatlarla nereye kadar uygulama olmadiktan sonra?
    Cevapla
  • embafer han 10 yıl önce Şikayet Et
    tamamdir simdi tam avrupali olduk. avrupa ile serbest dolasim hakkimiz yok. hangi turk plaka araba rahat rahat fransadan portekize gececek de polis durdurdugunda hemen pembe ehliyetimizi gosterip bizde sizdeniz diyecegiz..ustelik bunun cipi var, yillik yazilim guncellemesi ve antivuris programi da atmak gerekecek mi uygun ucretlerle?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle